Kendisi, aynı zamanda balıkçı arkadaşımdı. Ortak dostlarımız kadar, dünya görüşümüz de ortak olan isimdi Halis Tonka öğretmenim.

Kalbine yenildi dün.. Temmuz gider iken, beraberinde pekçok tandığı aldı götürdü.. Ağustos da farklı olmadı. Takdiri ilahi desek de, ecel işte.. Baş ağrısını bahane.. İsmnden söz ettirmeyecek ya Azrial, kalp krizi neden oldu, bir tanıdığımın daha sonsuzluğa gidişine.
Halis hocam ile, kıyı balıkçılığı çok yaptım. Ortak hobilerimiz gibi, dünya grüşümüzün de ortak olduğu bir isimdi.
On parmağında, on marifet bir isimdi Rahmetli...
Can dostum diyebileceğim, meslekteki ilk yıllarımdan itibaren tanıdığım, Bünyamin Nami Tonka’ nın da agası idi Halis hocam. Amca oğulları idi, Bünyamin Hocam ile .. .
Ani bu gidişler karşısında şok yaşıyoruz.. yine öyle oldu.. Ne diyeceğimi bilemiyoum.. Bir yandan da hayat devam ediyor. Tonka ailesine sabır diliyorum.. Yaşanılan bu tarifsiz acı karşısında; ‘Nurlarda yat, mekanın cennet olsun’ demekten başka da bir şey gelmiyor elimizden.. Ve elbette, Halis hocamın ruhuna  hediye edeceğim bir Fatiha..
KAPSAMA ALANI GENİŞLEDİ…
Mazallah olası bir doğal afet durumunda, benim de mensubu olduğum Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC), Çanakkale’ de konuşlandırdığı roleleri sayesinde, anlık ileşitimi güçlendirecek bir eyni adamı daha attı.
Aslında, mevcut bir UHF Rolenin bulunduğu noktada, bir de VHF role konuşlandırdı TRAC…
Radyo amatörleri için aktaracağım şimdi bu duyuruyu..
TRAC’ DAN MÜJDE..
BU SİSTEM İLE, TÜM KUZEY EGE

Tarih verip, detaylıca söz edeyim şimdi bu müjdeden.
“-28 ve 29 Temmuz günlerinde;TRAC Bolu Şube  Başkanı ve TRAC GMYK üyesi Efe ÖZÇAĞLAR'ın, yoğun mesaisi ve TRAC Edremit Şubesi’ nin eski Başkanı İsmail İRGÖRÜCÜ ile (TA3EW),  görevdeki Şube Başkanı Murat ANLAYAN (TA3HF) desteğiyle, Edremit Kaz Dağı Radarı mevkiindeki Röle sistemi tadil edilmiş ve çalışmanın ilk aşaması olarak VHF Röle kurulmuştur.
-145,6875 MHz TX/145.0875 RX ve 67 Hz tonla çalışan rölenin, çalışma esnası ve sonrasında dönüş yolunda yaptığımız tespitlerde tüm Kuzey Ege;
Batı Marmara (özellikle Tekirdağ ve İstanbul'un kıyı şeridi) ve Kocaeli Vilayeti’ nin Gebze İlçesinin Darıca Mahallesinde, geniş bir alanda irtibat sağlayabildiği anlaşıldı.
RİSK ANALİZİ TEMELLİ BİR ÇALIŞMA..
-Çanakkale ve Balıkesir Vilayetleri’ nin Kuzey Ege bölgesindeki ilçe ve beldelerine irtibat sağlanabilmesi, Kandilli Rasathanesinin, TRAC’ a 2013 yılındaki bir görüş yazısında işaret ettiği, ancak Kaz Dağı gibi kritik bir konuma erişim izninin vakit alması ve teçhizat temini gibi süreçler yüzünden, önce UHF Rölenin kurulması ile başlatılan, risk analizi temelli bir çalışmadır. VHF Rölenin imece usulüyle temini ve Mevkinin amiri kurumla yürütülen prosedürel sürecin son aşaması gerçekleşince mevkideki UHF Röle ve YM3KZD digisinin sorunlarının teşhisi de mümkün olmuştur.
-UHF sistemin onarılı sonrası, BTK İzmir Bölge Müdürlüğü’ nün tanzim ettiği frekansa ayarlanması ve onarılmış APRS sistemi ile birlikte aynı mevkide devreye alınmaı aşamasına geçilecektir.”
TRAC, Türkiye Acil Müdehale Planı olarak bilinen (TAMP)’ ın, iletişim çözüm ortağı bir STK’ mız.
Doğal afet durumlarında, kesintisiz iletişimin sağlanmasında; gönüllülük esasına göre sahaya inenlerin adresi de diyebiliim TRAC için.
Günüllülük esasına göre, iletişim sağlanması ihtiyaç duyulan lakosyanlara, kısa süre içinde ulaşabilenlerin adresi de diyebilirim.
Şimdiden hayırlı olsun TRAC ailesine.. 7 gün 24 saat değil… 365 gün 6 saat esasına göre hep havada olup, telsizler aracılığıyla gerekli iletişimi kurabilen camianın tüm mensupları, gelen bu müjde üzerine sevinçlerini gizleyemedi.. Her amatör, belitilen frekansa geçip, ilk testlerini de an itibari ile yaptı.
Bir TRAC mensubu olarak; “Afetsiz günlerde,  haberleşmek  dileğiyle: TA1AZA? / 3 , 73/88” diyeyim..