Düşünce mantıklı, denilenler de son derece haklılık içerince, haliyle kulak veriyor insan..

Derdi Çanakkale olanları, Çanakkale meseleleri için kafa yoranları tanıdıkça, 'iyi ki tanımışım.. İyi ki varlar... ' diyorum.
İşte buna güzel birö rnek.. Kendisini, Çanakkale' ye hizmet edebilmek için, İneklerini satıp, Milletvekili aday adayı olabilmek adına yola çıkıtğı o günlerden önce de tanırım.. Dümrek köyü muhtarı idi o vakitler.. Milletvekili adayı dahası Vekmil olamasa da, Çanakkale meseleleri için elini hep taşın altına koydu..
Bahsettiğim isim, Celil Yavuz.. Hizmet edebilmek adına, asla yorulmayan, değişik insaınlardan aslında kendisi. Çanakkale Zaraat Odası Başaknığı da yaptı bir dönem.. Hakkını da verdi başkanlığın.
Hatta sonu, bir trafik kazası yaşandı ve kaza ardından alev alan araç  orman yangınına yol açtı. Çanakkale' nin orman alanına  ateş bu kez, böylesi bir nedenle düştü yani..
Oysa ki, ateş ormana düşmesin, ormanlar kül olmasın, Geleceğe nefes olacak ormanlar yok olmasın  diye, Devlet önemli tedbirler alıyor.. Misal, orman alanları piknikçilere kapatılıyor.
Tam da bu noktada, yani ilginçtir ki bir kaza ardından, ormana düşen ateşe ilişkin bir ses yükseliyor.. Başta bahsettiğim isimden geliyor o ses. Celil Yavuz' dan..
Bir güzel çağrı içeriyor aslında dedikleri..
Dilerseniz, özetle dediklerinden söz edeyim Celal ağabeyin..
1994 YILI, 25 TEMMUZ' UNDA CEHENNEMİ YAŞAMIŞTI ÇANAKKALE
BÜYÜK GELİBOLU YANGINI ÖRNEĞİ VERDİ..
Şöyle ses veriyordu bizim muhtar: "Çanakkale' de heryıl, neresi nereleri, nekadar orman yanacak diye, tüm Çanakkaleliler olarak endişeli yaşayıp durmaktayız..
İlimizde koskocaman bir Orman Bölge Müdürümüz, 1994 ' de çıkan ve tarihe 'BÜyük GelibolU Yangıın' diye geçen o yangında şehit düştü.
Şehitler coğrafyasında, Gelibolu yarımadasında, vatan toparğında kefnesiz yatan  253 bin Çanakkale aslanının, yorganı kül olmasın uğraşı verir iken, ormanı korumak adına Bölge Müdürü Talat Göktepe, Şehit düştü.
Bu yangında, tarihi savaş alanları içindeki 4049 hektar Orman alanı a kül oldu.
Bu da ders olmadı bazı dikkatsiz insanlara. Kimisi anız lyatktı. kimisi sönmemiş sigarasını attı, yeni bir yangna yol açtı.
Ve günümüzde  halen yangınlar ile ilgili yeterince bir planlamanın yapılamadığı, aslında bu yangınların minimuma düşürüleceği inancındayım.." dedi önce.
YANGINDAN ETKİLENMEYEN, ÖLÜMSÜZ AĞAÇ  ZEYTİN DİKELİM..
Ardından da ekledi bizim muhtar; "Köyler dahil olmak üzere bütün yol boylarında, planlı bir şekilde, uygun olan her yere zeytin fidanı gibi,  yangından çabuk etkilenmeyen fidanların dikilmesi çok uygun olacaktır" diye..
 Çiftçi, aynı zamanda besicilik de yapan Celil yavuz' un; örneklemesi de gecikmedi sözlerinde.
Dedi ki: "Bizim bölgemizdeki yol boylarında gördüğümüz çam ağaçları, Kızıl cçamdır.
Yani çıra çamıdır. Altlarında yanmaya uygun pürçeklerini barındırır,yoldan geçen bir yolcumuzun dalgınlıkla sigara izmariti veya cam şişe gibi, herhangi bir kıvılcıma  sebep olacak  maddenin atılması birçok yangınlara sebep olmakta.
Ben, bu yanginlari köyde yasayan bir insan  olarak olarak gördüm ve yaşadım. Muhtarlık yaptığım dönemlerde birçok yangınında anında müdahaleyle söndürdügümüz için de, Orman Bölge Müdürlüğü' müz tarafından takdir almışlığımız da olmuştur.
ORMAN BAKANILĞI, DANIŞMA KURULU ÜYELİĞİ DE YAPTIM
Örnek gösterecek sözleri çoktu muhtar Yavuz'un.. 90' lara gtiti bu sözünde. Dedi ki;
"90' lı yıllarda Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü' nün Ankara' da yapılan Orman Kurultayı'nda,  Çanakkale sözcülüğünü ve orada yapılan bir seçimle de,  Orman Bakanlığı Danışma Kurulu üyeliyine seçilen bir Çanakkaleli olarak;
'İlimizde acilen bir planlamanın, sayın valimiz İlhami Tezcan' ın önderliğinde yapılmasının büyük faydaları olacağı inancındayım'  Saygılarımla "
Çağrı net aslında.. Üstelik bu çağrı, Geleceğe nefesiçin yapıla bir çağrı bence..Bu durumda;  'Yüreğine sağlık muhtar' diyeceğim..