Biraz haber başlığı gibi oldu ama, idare edin artık. Sonuçta yıllarca haber kaleme almış bir gazeteci olarak elden gelen bu…

Referandum için sahada uğraş veren Siyasetçilerden bahsetmekle geçiyor günler. Bu aralar gündem sandık ve iki seçenek olduğundan, haliyle kaleme aldıklarımız da referandum üzerine. 
Siyaset içimiz dışımız oldu vesselam…
Sahadaki çalışmalar malum aralıksız. Keh o ilçe keh bu ilçe. Sahada söylemler de oylanacak yeni Anayasa üzerine.
Yenisine neden olur ya da neden olmaz için konuşulanlar dikkat çekici aktarımlarla geliyor.
Peki siyasetçiler özetlersek ne diyor?
Gerçi, özetle konuşmak pek de anlaşılır olmayacağından, bizlerde uzun uzun yazıyoruz denilenleri. Lafın gelişi özet demek… Hiç de öyle değil yani… 
Adaş vekiller diye başladığım bu günkü denilenlerle ilgili, önce AK Partili sayın vekil Av. Bülent Turan ‘ne demiş?’ Ardından da CHP’ li vekil sayın Bülent Öz ‘ne demiş?’ onlara bakalım.
Önce adaşlardan il ki. İktidarın kurmaylarından, Partisinin de gurup başkanvekili de olan vekil Av. Bülent Turan;  
“Biz Bu Ülke Siyasi Krizlerden Etkilenmesin İstiyoruz” diyerek vermiş mesajını. Adını dünyanın bildiği bir yarımadaya ismini veren Gelibolu ilçesinden…
Gelibolu’da vatandaşlarla buluşmuş, tıpkı günlerdir ilçe ilçe, belde belde saha ziyaretlerinde yaptığı gibi.,
AK Parti Grup Başkanvekili de olan Çanakkale Milletvekili vekil Av. Bülent Turan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında açıklamalarda bulunduğu Gelibolu’ dan seçmenlere seslenmiş.
Geçmiş dönemlerde yaşanan siyasi krizlere de değinmeyi es geçmemiş sayınv ekil.
Ve demiş ki; “Bu ülke son 15 yıldır istikrarla, kısa zamanda tamamlanan projelerle tanıştı. Geçmiş dönemlere dönüp bir bakın. Tarihimiz siyasi krizlerden dolayı görevi biten hükümetlerle dolu. 
Bu ülke koalisyonlar ve siyasi krizlerden çok zarar gördü. 
İnsanlar maddi manevi kayıplar yaşadı. 
Bir gece batan bankalar, iflas eden esnaflar gördük. 
Bunlara son vermek için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini hayata geçirmek istiyoruz, sizlerden destek bekliyoruz” 
Bu kadarla da kalmamış sözleri. Bu Ülkenin ‘1 Yılın Altında Görev Yapan Hükümetler Gördüğüne’ işaret etmesi gibi. 
Çok partili dönemden bu zamana kadar kurulan hükümetlerin yarıdan fazlasının bir yılın altında görev yaptığını hatırlatıp, Gelibolulara seslenen sayın vekil Av. Bülent Turan;
 “Şu anda 65. hükümet görev yapıyor. Çok partili döneme geçeli 71 yıl oldu. Bu süre zarfında 35 hükümet 1 yılın altında görev yaptı. 
Bir yılda bu adam projeleri nasıl hayata geçirsin? 
Yetkililerin yerlerini öğrenene kadar, ekibi oturtana kadar 1 yıl geçer zaten.
O yüzden tekrar bu tablolar yaşanmasın diye 17 Nisan sabahı güçlü hükümetlerin kurulacağı bir ülkeye merhaba diyeceğiz, buna inanıyoruz, sizlere güveniyoruz” demiş.
Gelibolu ziyaretinde, sayın vekil’e MHP İlçe Başkanı da eşlik etmiş.
 "Biz MHP ile yol arkadaşı bu yola çıktık. MHP ve AK Parti olarak bu yolda beraber yol yürümekten de keyif alıyoruz. 
Bakın şu anda bize MHP Gelibolu İlçe Başkanımız da eşlik ediyor. Kimileri gibi yol arkadaşlarımızdan utanmıyoruz, aksine bundan gurur duyuyoruz" sözleri ile bence önemli de bir mesaj vermiş vekil Av. Bülent Turan 
DİĞER VEKİL VE AYNI ZAMANDA ADAŞ’A GELİNCE…
CHP’ li Çanakkale Milletvekili Bülent Öz’ de, seçim bölgesinde biraz daha doğudan ses vermiş. 
Adaşı, İktidar kurmayı Av. Bülent Turan, batıdan Gelibolu’ dan seslenirken, adaşı vekil Bülent Öz, Yenice’ den dikkat çeken vurguda bulunmuş.
Vurgu derken, aslında yanlış bir anlatım oldu galiba. Acayip dikkat çekici bir iddia’ la  gelmiş sayın vekil Bülent Öz. 
Demiş ki; ”PARTİLİ CUMHURBAŞKANI, ÜLKEMİZİN BİRLİK BERABERLİĞİNİ SAĞLAMAZ”
Adaş vekil sayın Bülent Öz’ ün bu iddiası karşısında; ‘Nasıl yani?’ diye şahsen sormadan da edemedim. 
Anayasa Değişikliği için yapılacak Referandum sürecinde önce Biga, sonrasında da Yenice ilçe ziyaretlerinde bulunan İktidar partinin vekili Av. Bülent Turan’ ın adaşı, CHP Kurmayı vekil Bülent Öz;

Gündüz her iki ilçede de Pazar yeri ve esnaflarla sohbete dalmış, geceleri de kahvehane toplantılarında seçmene ses vermiş.

Çaylar, kahveler yudumlanırken, tek gündem elbette siyasetmiş.

Hay Allah, ‘Bir carmış, bir yokmuş’ der gibi oldu ama, yazdıklarımız okunurken azıcık da yüzler gülümsesin istedim

Döneyim adaş vekillerden CHP kurmayı Milletvekili Bülent Öz’e, “Referandumda neden hayır oyu vermemiz gerektiğini anlatıyoruz. Cumhuru yani halkın tümünü temsil eden Cumhurbaşkanı, devletin birlik ve beraberliğini sağlayan kişidir. 

Hem Cumhurbaşkanı hem de kendi siyasi partisinin genel başkanı olacak bir kişi tarafsız olamaz” diye kurduğu o cümleye.

Dahası da var. Sayın vekil Bülent Öz;
“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi siyasi parti tabanından oy alacak kişi, toplumun tamamını nasıl kucaklayacak?” şeklinde bir de soruyla çıkıyordu meydana.

Soru ardından; “Daha şimdiden hayır oyu verecekleri ötekileştiren bir anlayış nasıl tarafsız olacak?”diye de ikinci bir soruyu ekliyordu ilkine.

Bir ara başlık açarak iddialı sözlerine;

“Cumhurbaşkanı Partili Olursa; Toplum Kutuplaşır…” diyordu vekil Bülent Öz.
“Cumhurbaşkanı 80 milyon vatandaşımızı temsil eder ve Anayasamıza göre siyasi parti üyeliği bulunmaz” şeklindeki dikkat çeken sözlerine ek bir de;

“Partiler üstü temsil makamı olan Cumhurbaşkanlığı milletimizin tamamını kucaklaması gerekir. 
Uzlaştırıcı olması gerekirken, Cumhurbaşkanı partili olursa, diğer partilere ve oy vermeyenlere karşı nasıl olacakta tarafsız olacak?” sorusunu katmış adaş vekil Bülent bey… 
Hükümet yetkililerinin ve Cumhurbaşkanı’ nın hayır oyu verenleri adeta terör örgütü ile ilişkilendirmeye çalıştığına vurgusu da gözden kaçmayan bir detaydı vekil Bülent Öz’ ün söyledikleri içinde.
Bu konuda, sözleri şöyle sürmüş sayın vekil’ in:; “Hayır oyu vereceklerin konuşmalarını istemiyor. Hayır propagandası yapanlar engelleniyor. Demokrasi diyenler demokrasiyi baltalıyor. 
Evet çıkması için yapılan baskılarla toplumu kutuplaştırdıklarını görüyoruz ama milletimiz buna müsaade etmeyecek. 
Birlik ve bütünlüğün baskı altına alarak, Milli egemenliğimizi tek bir kişiye teslim etmeyeceği bir seçim sonucuyla sandıktan Hayır çıkacağına eminiz” tespitinde bulunarak.
CHP’ li vekil Bülent Öz, Biga ve Yenice konuşmalarında, seçmene; “Yeni anayasa teklifine göre cumhurbaşkanı partili olursa sadece oy verenleri temsil edecektir. 
Çünkü daha şimdiden toplumda kutuplaşmaya sebep olacak açıklamaları olan Cumhurbaşkanı, referandumda evet çıkması halinde, sözleriyle ötekileştirdiği halkımızı fiilen nasıl kucaklayacak?” şeklindeki bir soruyu da yöneltmiş.
Sorulara yanıtı elbette seçmen vermeyecek. 

Şu bir gerçek ki, iddialı sözler hem iktidarın, hem de muhalefetin dedikleri arasında.

Bize düşen de; ‘Bekleyip, görmek’