Ancient Secrets, yani 'Gizli Sırlar' gurubunun sıkı takipçisiyim. Bu çalışmaya bayıldım..

Kedilere olan ilgimden kaynaklı belki de, bu çalışmaya bayılmış olmamın asıl nedeni.  
Gurubun ben gibi takipçisi, Tuğçe Genoğlu araştırmış ve kaleme almış.. Soru gelmiş önce, sonra da yanıtı..

Çoğumuzun aklına glene ve cevabını merak ettiği sorudan başlayayım önce; 
'ANTİK MISIR'DA KEDİLER NEDEN ÖNEMLİYDİ?'
Bu sorunun yanıtını kim merak etmez ki..! Kediler başta, can dostları seven, içinde yaşam ortaklarımıza dair büyük sevgi besleyenlere gelsin bu aktaracaklarım..
Bahsedeceğim çalışmada, "3.000 yıldan fazla bir süredir eski Mısır'ın kültürel, sosyal ve dini uygulamalarında (definler dahil) temsil edildi.
Kediler yavaş yavaş tanrısallığın ve korumanın sembolleri haline geldiler, bu nedenle antik Mısır sanatında öne çıkmışlardır ve hayvanların Nil Nehri boyunca yaşayan insanlar arasındaki benzersiz statüsünü yansıtmışlardır." denilerek kurulmuş bir cülme yer buluyordu.
İnsan merak ediyor elbet.. Neden Kediler...?
Peygamberimizin de, Sünnetinden dir, evlerimizde bir kediyi sahiplenmiş olmamız.. Evimizde, yaşam ortağımız Pati bey var.. kendisi tam bir Sarman..
Marifetli mi marifetli.. Akıllı mı akıllı..Tipik Saman özellyikleri hepsi var onda.. Çok da isildir ayrıca.. Sanki, Antik Mısırdakı önemini bildiğinden bu hali..
 Kediler önemli vseselam. Neden böyle diyorum, bahsetitğim çalıyşmada;
"-Medeniyet tarihinin çoğu için, antik Mısırlılar kedileri karşılıklı olarak faydalı canlılar olarak gördüler." şeklinde bir cümle daha geçiyordu..
Bendenizin yapıtğı küçük bir araştıırma sonucunda, Kedilerin bulunduğu eve , 3 harflilerin giremeyeceğini öğrendim... Siz, İnanırsınız, inanmazsınız.. O sizin bileceğiniz bi şey.. ben inanıyorum buna..
Döneyim yeniden bahsettiğim konuya.. Antik Mısır yaşamının ayrılmaz bir parçası olmuşlar hep Kedler..  Ve mezarlarda mumyalanmış kedilerin insanlarla birlikte görünmesine bakılırsa, ölümden sonraki yaşamda da önemli bir rol oynamış olmalılar. Nedersiniz, mantıklı mı bu düşünce. Bence mantıklı..
Dahası, Mezarlar birçoğunun ölümden sonra ebediyete ev sahipliği yaptığı ev olmuş Kedilere.
Eski Mısır'da, Definlerde ailelerini hatıralarla temsil etmiş kmediler.. Anlatıldığına göre, en büyük unvanlarını ve ödüllerini ve hayatta yapmaktan en çok keyif aldıkları şeyleri içermişler..
Sıkı takipçisi olduğıum, Gizli Sılar'da yer bulan paylaşımda, şöyle bir cümle yer buluyordu;
"Bu nedenle, bu hatıralarda yer alan kedileri görmek, hem antik Mısırlıların günlük yaşamındaki önemi hem de öbür dünyada onlarla devam edeceklerine dair umutları hakkında ciltler dolusu şey anlatıyor."
Gelelim Firavunlara,, Firavunlar ve Kedilere.
Aktardığım bilgiler içinde; "-Firavunların da gözdesi olan kediler, imparatorluk genelinde bir akım oluşturmuştur." bir ifade geçiyordu.
Bu bilgilerin devamı da vardı. Şöyle kurulmuştu cümle:
"Antik Mısırlılar, tanrılarının uygulamaları ve tercihleri ??nedeniyle ve aynı zamanda kralları olan firavunların dev kedileri olduğu için kedilere büyük saygı duyuyorlardı. "
Büyüklüğünden olmamalı saygı.. Sevgi duyulmalı ki Kedilere, haliyle saygı da olsun..
Hersabah, ilk işim.. Nar simitte beni bekleyen can dostlar ile  buluşmak.. yle keyif alıyorlar ki beni grdüklerinde, her hallerinden belli.. tekir mi desem, GĞarip mi, Kınalı mı yoksa.. hele hele, her biri diğerinden akıllı üç Sarman.. Dahası, diğerleri.. Renk farklılıkları bulunan, siyah beyazlar, tekirlerin kahverengi türü de olanlar..
Peki ya, benim dostların AntikMısırdaki hemcinslerinin el üstünde tutulmalarının baylıca nedeni ne idi?
.. Antik Mısırlılar, haşereleri evlerinden uzak tutma yeteneklerini takdir etmenin yanı sıra, her boyuttaki kedinin akıllı, hızlı ve güçlü olduğunu anladılar...
Bu da bir şey aslında. Çok önemli ayrıca.. Bu özellikleri de var Kedilerin.. Özellikle sürüngenler için.. Yaz geldi, bahçeli evler için Yılanlar malum potansiyel tehlike.. Yazlıkları olanlar, yaz boyu güvendeler Kediler sayesinde. Her kadar, evlerinin önünde geziniyor diye kızanlar olsa da, bir gün bir yılan ziyaretçileri olduğunda., anlayacaklar Kedilerin önemini.
Antik Mısıra döneyim yeniden.. Antik Mısır sanatında, modasında ve ev dekorasyonunda her yerde var olan kediler, tanrıların gücünün günlük bir hatırlatıcısı olarak hizmet ettiler isanlığa.. Mısırlılara...
Kedi önemli.. Değil diyenlere de diyecek söz yok tabiki..