Bu bilgiyi edinince, verdiğim tepki; 'ÖNEMLİ ADLARI,  SATILACAKLARA VERMEYELİM BİR DAHA...!'

Bence, hakikaten önemli bu konu.. Ne demek yani;'Conkbayırı satıldı..'
İçim ürperiyor, Conkbayırı denildi mi.. "Size savaşmayı değli, ölmeyi emrediyorum.." emrinin verildiği lokasyon Conkbayırı..
Ne şehitler verdik uğruna.. Bir karış vatan toprağına düşman ayağı basmasın diye, bir nesil şehit düştü Conkbayırında..
İsminin aziz hatırası yaşıyordu, GESTAŞ' ın deniz otobüsünde.. Satıldı, gitti şimdi Conkbayırı..
Dün, Marine Trafik' de arattım onu..
saat 14:35' de, gemi nerede? sorusuna gelen yanttı, pc' min ekranında görülen  şu bilgiler. Benim sorumdan önceki bir zaman dilimine abğlı olarak, son mevkiisi gözüküyordu Conkbayırı'nın..
 "Yolcu Gemisi CONKBAYIRI , MarineTraffic Karasal Otomatik Tanımlama Sistemi tarafından 2022-06-01 11:20 UTC ( 4 dakika önce ) bildirildiği üzere şu anda EMED - Ege Denizi konumunda 40° 11' 05.6" K, 026° 21' 42.4" D konumunda bulunuyor. )
O sırada bu bölgedeki rüzgar kuzeydoğu yönünden kuvvet 3 Beaufort'ta esiyor."
Hatırlayalım şimdi.. Gökçeada -1 gemisi satın alınır iken, Conkbayırı adını alacak deniz otıobüsünü de satın almıştı GESTAŞ..
Şunun şurasında, ben diyeyim 10, siz deyin 7 yıl önce.. Tam anamsamadınz değil mi,gercek alım tarihini. Yalan yok. ben de tam çıkaramadım şimdi..
Fakat, Türk bandrasına girdikten, donatanı da GESTAŞ olduktan sonra, bir gurup gazetecinin de ilk yolcusu olup, İstanbul' dan Çanakkale' ye getirildiği günü dün gibi hatırlıyorum bendeniz.
Conkbayırı.. Bu isim tarihe geçti malum.. Dünyada bilmeyen az çıkar bu ismi.. Çanakkale Savaşları denilince ilk akla geien, dünyanın en kanlı savayşalrına sahne cephe hattı içinde geçin bir mevkii..
Adı, bir deniz vasıtasında ölümsüzleşmişti Conkbayırı'nın..
O günlerde de hep demiştim.. "Bu gemi, yaırn bir gün satılır ise, ayıp olur.. Nasıl deriz sonra, Conkbayırı satıldı... " böyle demiştim aynen..
Ve tahmin ettiğim gibi olunuca, bir tuhaf oldu içim..
Biz Türkler için son derece anlamlı isimleri, satılabileceklere vermeyelim görüşünü savunur olmamın nedeni, aslen tam da budur...
İsminin anlamı hiç bir şeylere değişilmezleri, para karşılığı gideceklere vermeyelim dememi sanırım biraz olsun anlatabilmişimdir..
Marine Trafik' de, Conkbayırı için yer bulan bir tanım;
"Ne tür bir gemi.." denilerek geliyor.. Tam da şöyle;
"CONKBAYIRI (IMO: 9101742) 1994 yılında ( 28 yıl önce ) inşa edilmiş ve TÜRK bayrağı altında bulunan bir Yolcu Gemisidir .
Taşıma kapasitesi 477 Gross Tonaj ve mevcut draftının 1,7 metre olduğu bildiriliyor. Toplam uzunluğu (LOA) 40 metre ve genişliği 10.1 metredir."
Adını hiçz unutmayşacağımız, fotoğraflarını da artık Marrine Trafik' te görebileceğmiz , Çanakkale'nin önemli değerlerinden Conkbayırı, bundan böyle Ege sahillerinden Yunan adalarına yolcu geliş gidişlerinde, turizm amaçlı seferlerde kullanıcakmış bu niyetle satın alınmış.  Öyle öğrendik.. Satışı da, bir milyon yüz bin dolara gerçekleşmiş..
Bir bilene sordum, "ucuza gitmemiş, değerine yakın bir rakam" diye fısıldadı, tepkisini..
Bu arada, yıllar önce yine gündeme gelmişti satış konusu. Pandemiden biraz önce.. Sonra kalmıştı, ihale ilanı rafta sanki..
Bundan da bir süre önce, bir başka yöntemi döneminde, değer kıymetine bakılmış  bir milyon 700 bin küsür dolar olarak belirlenmişti değer kıymeti.. Bunu, neden dile getirdim?
İnanın, bende bilmiyorum... Detay olsun işte..