Savaş hali.. Gökyüzünden roket., havan. Bomba yağıyor… Ukrayna’da tarifsiz bir dram yaşanıyor..

Savaş hali.. Gökyüzünden roket., havan. Bomba yağıyor… Ukrayna’da tarifsiz bir dram yaşanıyor..
Havalimanlarından tek bir uçuş yok.. Hava bağı koptu dünya ile.. Kopan bir bağ daha var Ukrayna’da.. Havadan düşenlere, radyo amatörleri de eklendi.. Onların can güvenliği için, Radyo amatörlüğü de askıya alındı..
Hiçbir radyo amatörü, havaya çıkıp, sesini duyuramıyor şimdi dünyaya.. Ya elinde silah  cephedeler, ya da bir sığınaktalar.. Radyo istasyonları, açık hedef olanlardan çünkü..
Bu konuyu biraz daha açayım.. ben radyo amatörüyüm.. Amatör telsizciyim yani.. Aktaracaklarımı kendim bildiğim için, nasıl olsa siz de bilirsiniz diye düşünme haline düşmemek adına, detaylar vereyim..
Uluslararası radyo (telsiz) çağrı işaretim; TA1AZA.. yani uluslararası deyişle;; Tango Alfa One  Alfa Zulu Alfa…
Bağlı bulunduğum STK, TRAC.. Yani Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti..
Şimdi,  havadan seslensem ve Ukrayna’ dan bir radyo istasyonu veyahut bir amatörü ile iletişim kurmaya çalışsam, şu sıralar mümkün değil..
Çünkü, tüm amatörler ve istasyonlar havadan düşmüş. Yani, hiç biri havada değil..
Ukraynalı radyo amatörleri, basamıyorlar radyolarının mayk’ larına, mikrofondan ses veremiyorlar.. Bu faaliyet askıya alınmış..
Muhtemeldir ki, her biri eli aynı zamanda  silah tuttuğu için, ülkesini savunmada.. Cephedeler..
Ukrayna’ daki radyo amatörlüğünün askıya alındığını anlatır bilgiyi, üyesi olduğum STK, TRAC verdi dün..    
İstemeye istemeye de olsa, ‘DUYURU…’ denilerek gelen çarpıcı bilginin yer aldığı  metni okudum.. İçim bir tuhaf oldu. Üzülmemek elde değil..
Sosyal hayatın da bittiğini anlatıyor çünkü bilgiler. Savaş böylesi acımasız...
Radyo’dan, tüm dünyaya, istediği herhangi bir ülkeye ulaşması mümkün her bir Ukrayna amatörü, bunu yapamıyor. Çünkü, daha önemli bir nedenleri var.. Her biri savaşta..
TRAC duyurusunda;   -Ukrayna’da cereyan etmekte olan savaş felaketinden dolayı Ukrayna otoriteleri her türlü Radyo Amatörlüğü faaliyetini askıya almış bulunmaktadır.
-Bu itibarla gerek HF, gerekse VHF ve UHF Amatör Telsiz (Radyo Amatörlüğü)  bantlarında Ukrayna ile haberleşme yapılmasından kesinlikle kaçınılması gereklidir.
-Buna DMR ağı ve/veya Echolink bağlantıları üzerinden irtibat kurulması da dahildir.
-Bu kısıtlamaların hiçe sayılarak bu tür irtibatların kurulması yöinündeki her girişimin Ukrayna tarafındaki kişilerin yaşamına bile mal olabileceği gerçeğinin gözden uzak tutulmayarak bu tür hareketlerden kesinlikle kaçınılmasını önemle rica ederiz.
-Masum insanların yaşamına mal olan bu savaşın bir an önce sona erdirilmesi temennimizi bu vesileyle dile getirmeyi görev addederiz.
-TRAC Genel Başkanlığı…
Bu duyuru metni, dünyanın belki de en özel hobisinden uzaklaşılmasının nedenine de dönüşen savaşa, uzun uzun lanet okumama yol açtı..
Biz de, içimizden veriyoruz Ukrayna ya selamı.. Bir  an önce savaş hainiz bitsin,  Barış sağlansın iyi dileğimizi içimizden sunuyoruz Ukraynalı amatörlere..
Havadan ulaşabilsek; erkek amatörlere 73, kadınlara da 88 diyerek selamlaşma anlamına gelen iki haneli sayı ile görüşmeyi sonlandıracaktık..
Lakin, onların dünyadan gelen çağrılara yanıt verir iken, sığınaklardan çıkıp, ya da elindeki silahı bırakıp,  can güvenliğini tehlikeye sokmamak adına, tüm dünya amatörleri de çağrılarına ara verdi Ukrayna’ ya…
Duamız; masumlar asla ölmesin, dileğimiz ise: biran evvel ateşkes olsun. Barış yaşansın..
Barış tez gelsin, 73’ ler UKRAYNA, 88’ ler UKRAYNA...
Burası; (-TA!AZA-)  görüşme sonu bitti.. Pek yakında, yine sesleniriz inşallah…  (- . - .) (- - . -)