Ekonomik anlamda sıkıntı çok.. Kime sorsanız, aynı dert.. Derdin adı ortak olunca, ortaklaşa çözüm yolu da aranıyor vesselam..

Çözmek için verilen uğraş çok..
 
Dert çok, çözüm arayışı da bu anlamda  ondan çok..
 
Ekonomik problemler saymakla bitmiyor.. Çarşı pazardan başlıyor, tencerede son buluyor.. Kaynamayan tencere olunca, tencere üzerine denilenlerden haliyleçoğalıyor.. misal, bu günlerde sık dile gelen konu.. Merhum Cumhurbaşkanlarımızdan, eski Başbakanlardan duayen siyasetçi Demirel’ in sözü, hemen her TV programında tekrar ediliyor.
 
 Arayış herkes de.. Nasıl atlatırız derdi hepimizde..
 
Dert ortak kısacası…
 
Muhalefet  partili bir Belediye Başkanı, çözüm arayışı için Ankara’ ya gitmiş..
 
Başkent ziyaretinin nedenini ise, basın danışmanı paylaştı dün..
 
Çan ilçemizin CHP’ li Belediye Başkanı, eski vekil Bülent Öz’ ün, Ankara’da JİCA Kredisinin Ekonomik Etkilerini Azaltmak İçin Girişimlerinden söz ettiler.. E-posta adresime gelen bir bilgi notunda yer buluyordu detaylar.
 
Şöyle bir ifade vardı; -Çan Belediye Başkanı Bülent ÖZ, önceki dönem Japon Uluslararası Kalkınma Ajansından (JİCA) çekilen döviz karşılığı kredinin Çan ve Belediye üzerindeki olumsuz ekonomik etkisini azaltmak için girişimlerini sürdürüyor.
 
Japonya ne yasın.. ?
 
Bilgi notunda; “Başkan ÖZ, Jica Başkanıyla Bir Araya Geldi” derildikten sonra, kamuoyuna sunuluyordu girişimin nedeni ve gelişmeler..
 
Eski Vekil Başkan Öz;  “CHP Genel Merkezimizin de yakından takip ettiği süreçte, Yerel Yönetimlerden sorumlu CHP Adana Milletvekilimiz Burhanettin Bulut,  Mali Hizmetler Müdürümüz Ali Yavaş ve Avukatımız Bihter Bilir İzmirli ile birlikte Japon Uluslararası Kalkınma Ajansından (JİCA) önceki dönem çekilen kredinin kur farkından oluşan TL karşılığı artışın tekrar uyarlanması için bir görüşme gerçekleştirdik.”  diyordu kamuoyunu bilgilendirmek adına..
 
Aklıma birden, Dolar kuru karşılığında, bir zamanlar kiralanan GESTAŞ gemileri geldi.
 
Nasıl bir cendereden kurtuldu GESTAŞ..!
 
Bu gün ki kurdan devam etse idi şayet kiralamalar, ortada ne GESTAŞ kalırdı, ne de deniz ulaşımı..
 
Bence, bu konuda ciddi sorunlar var.. Buyurun işte, Çan örneği..
 
Bana akıl vermek elbette ki düşmez fakat, demeden de edemiyorum.. Dönemin GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ile dolar bazlı kiradan nasıl kurtulunur’ u bence en azından fikir almak için konuşmak gerek.. Dolar bazlı kiracılar ve kiralar, hele ki şu süreçte, iflas ettirir..
 
Başkent’te arayış içindeki Öz’ ün başka söyledikleri de vardı..
 
Diyordu ki Başkan;“Daha önce İller Bankası Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığında yaptığımız görüşmeden sonra bugünde ajans merkez binasında, JİCA Başkanı Ikuro NOBUHİRO ve heyeti ile bir araya geldik.”
 
Peki ya sonuç..?
 
Sonuç hemen çıkmaz elbet.. Arayışlar ise, daha sürer durur..
 
Neyse. Benim kafam basmaz böyle şeylere.. Denilene döneyim tekrar..
 
Başkan Bülent Öz ; “Böylelikle artan döviz kurunun çekilen kredi üzerindeki olumsuz etkilerinin telafisi için artış öncesi kur sabitleme ya da sözleşmenin yeniden uyarlanması konusunda taleplerimizi bir kez daha iletmiş olduk.
 
Yaptığımız sunum sonrası çekilen kredinin kur artışından kaynaklı ilçemiz ve belediyemiz üzerindeki ekonomik etkisinin azaltılması yönünde görüşmelerimiz devam edecek.” İfadesini kullanıyordu.
 
Kredi için döviz kuru faklı bir konu.. Az evvel bahsettiğim GESTAŞ konusu ile elbette ki bir değil..
 
Sadece aklıma geldiğinden söz ettim, dolar bazlı gemi kirası meselesinden.. Devam etse idi şayet o kiralama şekli, emini ki çoktan çekmişti GESTAŞ iflas bayrağını..
 
Ekonomi herkesin ortak derdi.. Herkesin arayışı bir.. Nasıl çıkarız düze sorusuna aranan yanıt, nerede ise hepimizin merakı..
 
Geçen de, İzmir’ den iki haftada bir Şehrimize gelen bir toptancı ile konuşuyorduk..


Dedi ki; “Petrol zammı ardından yollar boşalmış.. İzmir’de gelinceye dek,  10 bilemedin 15 araç vardı trafikte..”
 
Bu durumun, Nusratlı rampalarında işe yaradığından da söz ediyordu arkadaş..  Dakikalar içinde geçtiğinden bahsediyordu rampaları..
 
Şehir içi trafiği bizde hep aynı..  Acaba diyorum, kullanılan çoğu lüks o araçların yakıt sarfiyatı mı çok az..?
 
Bir depo gaz, bana bir hafta gidiyor.. Gazlamaktan bıktım usandım yahu..  Benzin yerine gaz kullanmayı daha hesaplı diye tercih edenlerdendim, gaz benzin ile yarışır duruma geldi..
 
Allahtan diyorum, mazotlu aracım yok…