Yanlış okumadınız.. Bir Erkek gelin olur gider ise.. ? Olur mu peki böle bir şey..!

Şaşırdım kaldım, oluyormuş.. İş güveysi tanımını işitmişizdir de, ya gelin olup giden erkek.. Erkek damat olur da, gelinr nasıl olur..!
Bir phaylaşıma takıldım, sosyal medya turunda.
Başlık net ve haylli açık; ERKEKLERİN GELİN GİTTİĞİ ÜLKE
Meraklandım elbet.. 'Nasıl yani?' oldum..
Konuya ilişkin anlatım ifadesi şu; "Sumatra'da evlenen erkekler, kız evine gidiyor. Bu adada erkek, kadının soyadını alıyor ve karısı tarafından sokağa atılan erkekler için 'sığınma odaları' bulunuyor."
İç güveysinin daha da vahim bir hali anlaşılan bu hal
Dahası da var üstelik anlatımda geçenleri. Şöyle bir cümle vardı paylaşımda; "İslâm coğrafyasındaki kadın gerçeğini 'Duvarların Arkasında' adlı belgeselle gözler önüne seren Ayşe Böhürler, Endonezya'nın Sumatra adasında bu kez kadınların değil, erkeklerin 'kadın egemen' düzende yaşadıkları mağduriyetlere tanık olduğunu söyledi."
Birebir tanık olunmuş bir hikaye yani, bahsi geçenler..
Ve dahısı kaleme alınanlarda şimdi sıra; " Endonezya'nın, 250 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük İslam ülkesi olduğunu hatırlatan Böhürler,  "Burada erkek egemen kültür hissedilmiyor. Kadınlar her yerde ve her görevde, sıradan ve rahatlar" diyor.
Endonezya'nın İslam'la en erken tanışan Batı Sumarta adasının çok farklı bir yapıda olduğunu belirtiyor sayın Böhürler, Minankabau kültürünün egemen olduğu bu bölgede kadının erkeğe hakim olduğunrdüan söz ediyor ayrıca.
Çok ilgimi çekti, Böhürler'in anlattığına göre, burada isim, soy, kadından geçiyormuş.
Ve en çarpıcı olanı; bütün miras kadına kalıyormuş. Evliliği kadın tarafı teklif ediyor ve mehri kadın ödüyor; erkek, kızın evine gidiyormuş..
Haliyle, iç güveysinin adı, gelin damat olmuş bir başka deyişle.. Vallahi bir yaşıma daha girdim.