'DEMEK Kİ GÜNEŞ KAZANDI...'

ASIRLIK GELENEĞİN GÜNÜ İDİ DÜN.. Diyeyim ki kısaca; "NARDUGAN Bayramınız kutlu olsun..."
22 Aralık'ı, kazasız belasız, çok şükür ki  atlattık.
22 Aralık tarihi önemli. neden mi?, Çünkü; Türklerde güneş çok önemli.
Gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık gününde,  inanılan şu, gece gündüzle savaşıyor. Savaşı kazanan elbette ki yine güneş... Kazandı ki yine doğdu üzerimize..
NARDUGAN bayramı kutlu olsun bir kez daha hepimize.  Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor inanılana göre..
Kavimler buyu Türkler, İşte kazanılan  güneşin bu zaferini ve yeniden güneşin doğuşunu, büyük şenliklerle,   akçam ağacı altında kutlamışlar..
Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak da algılanmış hep..
Diyeceğim o ki; Eski Türkler’de Soğuk Hanı olarak bilinen Ayaz Ata, efsaneye göre kışın soğuk havalarda ortaya çıkan ve aç, fakir, kimsesiz garibanlara yardım eden bir evliya imiş...
O vakit şimdi şöyle diyelim; Güneşin geceye zaferi kutlu olsun..
Ayaz Ata, hep var olsun.. Öyle ihtiyaç var ki özellikle şu kış günlerinde, mesela sokakta çaresiz kalmış kimseszizlere.. Ve dahası, biz insanoğlundan yardım bekleyen can dostlar..
Karınları tok olmalı ki, dondurucu gece ile mücadele edebilmeliler. Kediler, kış soğuğunda, geceye 6 saat dayabiliyorlarmış.. Donarak ölmemeleri için can dostların, karınları tok olmalıymış..
Her birimiz, bir sokak yaşayanı için bir yudum yiyecek versek, geceler yaz sıcağı olmasa da, son bahar gibi gelir kedilere, köpeklere.. Haydi Çanakkale, bir yardım eli olalım,  sokakta bize muhtaç olan tüm canlara.