SEN NEYMİŞSİN BE SARDALYA?

Mevsimi değil, kebabı için.. Fakat, her daim tavası gidendir Sardalya.. Önceki gün bir bilgiye rastladım.. Paylaşayım istedim herkesle.
ŞİFA KÜPÜ VE PATATESE TAT VEREN,YETİŞMESİNE KATKI SUNAN, GABRİ NEYİTİNE
Boklu kebabına da diyecek yok bu arada.
Sardalya ile patates ilişkisi,  şaşırtıcı olduğu kadar hayli de garip aslında.. Hani et yanında patates kıçartması tamam da, Sardalya, hele ki boklu kebabının yanında, hiç aranmaz patates..
Gelelim, sofralarımızın vazgeçilmezi patates yetiştiriciliğindeki Sardalya'nı rdolüne..
Bahsettiğim, sizlere de aktarmaya çalışıtğım o ilgniç bilgide; Balıkların geçmişte gübre olarak kullanıldığına dikkat çekiliyordu.
Aslında, bol avlanınca Sardalya, pek çok tür balık gibi, gübre niyetine toprak ile bulaşanlardan. Hamsi mesela.. O da aynı görevi üstlenmiş uzun yıllar.. sonra, toprağın tadını da kaçıran, verimi de etkileyen o gübre türleri çıkınca o yöntemler askıya alınmış....
Toprak anadan uzaklaşmış balıklar..
 Oysa ki, fosfor zenginidir balık.. Sardalya bolca içerir fosforu.. 
Toprakla buluşan Sardalya'nın, ayrışması, Patates'in çimlenmesini hızlandırıyormuş..
Unutmadan, bu yöntem ile yetişen Patateslerin, çürümeye karşı da koruyormuş gübre yerine toprakla buluşturulan Sardalya.
Bir ayrıntı daha.  Toprak ananın, verimliliğini arttırması da cabası.. Güçlü bir organik maddeden, zaten bu da beklenirdi..
Geçmişte kalmış bu yöntemin, balık zenginliği olmayan ülkelerde pahalı olarak kabul edilmesi, organak gübre meselesini sonlandırmaya yetmişş. Tıpkı fenni yemlerin icadı ile besinsiz kalan büyük ve küçük başlar gibi, toprak ana da bence son yıllarda, ciddişekiled Balık özlemi çekiyor.
Okuduklarım arasında, bir de şöyle bir anlatım geliyordu; "Norveç gibi bazı Avrupa ülkelerinde hala kullanılmaktadır bu yöntem..
 Geçmişte gübre eksikliğinden dolayı yaygındı. Şu anda sardalya ile patates yetiştirme yöntemini kullananlar kaliteli ve pahalı patateslere sahip oluyorlar..." diye..
Sardalya ile yetişmiş  Patates ticareti yapmaya kalkışsak, tutar mı acaba..!
İyisi mi, fazla düşünmeyeyim.. Sardalya hayli pahalıya sofraya ulaşıyorken, kim alsın da gübre yapsın...