GİDERİLMESİNİ SAĞLAYAN, ARACI OLAN VE KURANLAR,  TEŞEKKÜRÜ HAK EDİYOR.

Her ne kadar, olmayanlar da olsa, olanlar iç rahatlatıyor.
"Hastane 'ye Allah kimseyi düşürmesin.. Eksikliğini de göstermesin" şeklinde duaları herkes bilir ve eder.
Hastaneler, insan için önemli.. Eksik olan branşların giderilmesi ise daha da önemli.. Bir eksik giderildi. Şimdi, poliklinik hizmeti veriliyor. İhtiyacı olanlar ise, en değerlilerimiz.. Yaşları, 65'i aşmış büyüklerimiz.
Biliyorum ki, halen bazı branş hekimlerinde eksiklik var.. O'lar da gelir ve sorun ortadan kalkar..
Hastane olacak.. Olmalı da, eksiksiz poliklinikleri de olmalı.. İhtiyacı olan gider sonuçta hastanelere..
Bizim hastanemizin bir eksiği geçen haftalarda giderildi. Bir hekim ataması da gerçekleşti.. Hayırlı uğurlu olsun..   
Her ne kadar, ulaşılması çoğumuz için zor bir uzaklıkta olsa da hastane, en azından var ve tam teşekküllü.
Gece yarısı, ansızın ihtiyaç duyulsa, 112 bir telefon kadar uzağımızda.. lakin, ambulans hasta yakınını almaz. O vakit, aracı olan takılır ambulansın peşine, olmayan da, ya es dosttan rica eder, ya da taksi tutar gider hastaneye.
Bu arada, Esenler yönünden, şehrin bir diğer ucundaki Hastane' ye gitmek için taksi ücreti 50 tl falan imiş..
Neyse, ben eksikliği giderilen branş hekiminden bahsedeyim.. Duyurusu geçen günlerde gelmişti.. Bir çok yerel gazete (Biz dahil) bu haberi kaleme aldı.
Duyuru geldi, başlığı tam da şuydu; "HASTANEMİZDE GERİATRİ POLİKLİNİĞİ HİZMETE AÇILDI"
Peki ya, nedir bu Geriatri..!
Yanıt, paylaşılan bilgi notunda hayli açık anlatılıyordu.  Deniliyordu ki;
"Hastanemiz bünyesine yeni bir yan dal daha eklendi.
Özellikle yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen tıp dalı olan Geriatri bölümüne Uz. Dr.Tuba Soysal atanarak hasta kabulüne başladı."
Bu tıp dalı, şimdinin gençleri olsak da, gelecekte hepimizin başvuracağı bir dal.. Yaş elli misal bende.. Benim de, 15 yılım var anlaşılan bu polikliniğin kapısını çalmaya.
Bilgi notunda, şöyle bir bölüm vardı; "2010 yılı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Uz. Dr. Tuba Soysal  Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesinde Dahiliye ihtisasını tamamladıktan sonra,  Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde Geriatri üzerine yan dal uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra ilimiz Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine atanarak  görevine başladı."
Dedim ya, biraz üstlerde, "hayırlı uğurlu olsun" diye.. Bir de şöyle diyeyim; Hoş geldiniz Doktor hanım..
Bir aralar, sene 80' ler, hep kapısında yattığımız bir yer Cerrahpaşa.. Adına şarkılar da yazılan.
Rahmetli babam ve rahmetli annem ile, göz rahatsızlığımdan dolayı, yılda bir ay ara ile her hafta tedavi için gittiğim adres.  Cerrahpaşa ile ilgili, bir çoğumuzun bir küçük anısı da vardır..
Neyse, ben döneyim konumuza.  Basın bilgi notu, kamuoyuna duyuruda;
Pek sevindirici bilgi, tam da bura da idi.. Çünkü, hep var olsun diye uğraş verdiğimiz, eski hastanemizde bu servis.
Bu konuya ilişkin söylenenler, tam da şöyle geliyordu bilgi notunda.
Doktor hanım konuşuyordu; Hastanemiz Merkez Ekbinasında hizmet veren Geriatri bölümüne 65 yaş ve üzerindeki bireylerin başvuru yapabileceğinin altızın çizerek şöyle diydordu Uz. Dr. Tuba Soysal;
 “Dahili hastalığı olanlar,(diabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, guatr, kemik erimesi, ağrı vb)özellikle birden fazla hastalığı olan, çok sayıda ilaç kullanan, ilaçlarının düzenlenmesi gereken, beslenme bozukluğu olan, unutkanlık, uykusuzluk, sık düşme, idrar kaçırma gibi şikâyetleri olan hastalar geriatri bölümüne başvurabilir.
Bununla birlikte sadece hastaların değil sağlıklı yaşlanmak isteyenlerin de geriatri bölümüne başvurması önerilmektedir. "
Bu öneri ne de güzel bir öneri.. Kim istemez ki, sağlıklı yaşlanmayı.. Güzel haber, bunu isteyenlerin artık çalabileceği bir kapısı var.
Uz. Dr. Tuba Soysal, ayrıca şöyle diyordu; "Her yıl yapılması gereken tetkikler, taramalar değerlendirilip yapılabilir.
Aşılama konusunda bilgilendirilip gerekli olan aşıların tamamlanması için yardımcı olunur.
Spesifik hastalığı olanlar ilgili klinik birimlere yönlendirilir.
Yaşlılarda sık görülen ancak özel olarak sorgulanmaz ise gözden rahatlıkla kaçabilen depresyon, erken evre demans (bunama), idrar kaçırma (inkontinans), uyku bozuklukları, beslenme bozukluğu, gibi hastalıkların değerlendirmesi de yapılmaktadır.
Geriatri bölümünde hastanın geniş kapsamlı öyküsü alındıktan sonra genel kapsamlı bir fizik muayene yapılır. Yaşlının yaşam şartları, kaygı-korku beklentileri, bağımsızlık durumu değerlendirilir”
Kısa zaman içinde benzer şikayetlerden kaynaklı sorun yaşayan ve yine kısa zaman önce yitirdiğimiz yakınlarımız var..
'Keşke' diyor insan.. Keşke, bu bölüm, kıza zaman önce açılsaydı da, kıymetlilerimiz belki de son yıllarını daha bir rahat geçirse idi..
Ne diyelim, en azından bundan sonra en değerlilerimiz, yaşadıkları dile gelen o sıkıntılardan muhtemeldir ki kurtulacaklar, ya da alacakları destek ile sıkıntılarını az yaşayacaklar.
Tekrar edeyim, ben gibi 65 altılar için.. Her kes yaşlı adayı, hepimize hayırlı olsun..