LAFI, BÖYLE DEMEYE GETİRMİŞTİ,  DUAYEN SİYASETÇİ CİN-BABA..

Partililerinin, 'cin-baba' diye lakap taktığı isim, TBMM eski Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk..
Türk siyasetinde, lakabı Baba olan tek adam, Demirel’ in yol arkadaşı. Hatta, kurdukları Doğru Yol Partisi’nin, hikayesini de en hakikatli şekilde tek yaşayan.. 
Tarih, 17 Eylül 2019, Gazetemizin manşetiydi bu...'Oyunu Bozan, Zincirbozan...'
Partiler açılmasın, açılanlar da, sanki l altında tutulsun mantığı devreye girmiş, Türk siyasetinin deve dişi gibi isimleri, sürgün edilmişti bir tarihte.. Zincirbozan'a.. 2 Haziran 1983..
O yıllar, hayal meyal aklımda.. Şimdiki gibi iletişim yok, tv tek kanal.  Radyo haberlerini de ben dinlemiyordum, çocuktum çünkü.
O yılları yaşayan ise, tam da yanımda ve anlatıyordu bizlere.. 2019 Haziranında.
121 günlük sürgünün yaşayanı, Zincirbozan’ lı günleri anlattı bizlere..
Anlattıkları tarihten bir sayfa.. Diyordu ki;
Dönemin Milli Güvenlik Kurulu Kararınca, ikisi BTP'li, yedisi CHP'li ve yedisi AP'li 16 siyasetçinin, 2 Haziran 1983 tarihinden başlayarak, 4 ay süreyle sürgüne gönderildikleri askeri kışla Zincirbozan’ lı günleri, uzun uzun Boğaz Medya mikrofonlarına kısaca bu ifadeler ile özetliyordu sayın Cindoruk.
Bu söyleşinin ardından, dahalarını da belki de siyaset tarihine not düşecek o sözleri haberleştiren olmuştum ben deniz.. “OYUNU BOZAN, ZİNCİRBOZAN..!” demeye gelen bu çarpıcı cümleyi, haber başlığı yapmıştım.
Zincirbozan için alınan karar, bu haberi getirdi aklıma..
121 günlük sürgünün adresi için neler yazmıştık birkaç yıl evvel.. Mesela şöyle bir cümle kurmuşum; “Demokrasi’ye ‘Dur’ diyen 12 Eylül 1980 Darbesine nasıl gelindiğini, sonrası yıllarda Zincirbozan’ da yaşanan zorunlu ikameti günlerini anlatan isim, TBMM Başkanlığı da yapmış isim Cindoruk odu.”
Ardından da, Türk siyasetinin ‘Cin baba’ lakabı ile anılan Kurt politikacısı ve hukuk adamı Hüsamettin Cindoruk’ un, 5 saatlik söyleşimizde ifade ettiklerini, özetlemişiz..
DEMİREL, HANGİ HABERİ AYAKTA İZLEDİ VE YARIM METRE SIÇRADI…?
Çok ilginç.. B:öyle bir an yaşanmış, 121 günün birinde.. Zincirbozan’ da..
DOĞRU YOL PARTİSİ, ZORUNLU İKAMETİN ADRESİ ZİNCİRBOZAN’DA, KİMLER MASA TENİSİ OYNARKEN KURULDU…? Şeklinde, sorunun da yanıtı gelmiş bizlere, bu söyleşide..
BEYAZ PANTOLONLU MODON’ NA KİM…?
TİLKİ LAKAPLI PAŞA…!
Boğaz Medya Ekibi olarak, 2019’ un haziranında,  Bünyamin Nami Tonka, Hasan Sami Er ve ben,  sormuşuz,  ‘Cin baba’ da yanıtlamış..
Dahası da vardı.. Türkiye’nin bir dönem siyasetinin perde arkası gerçeklerini, eşsiz bir Video Arşiv kaydı olacak şekilde ölümsüzleştiren ise, mesai arkadaşım Cuma Deren’ di.. O görüntüledi, 5 saatlik dev röportajı.
Zincirbozan günleri ve sonrası yaşanılanları, birebir tanığı, eski TBMM Başkanı,  Yassı Ada davalarının Avukatlarından Hüsamettin Cindoruk anlatmıştı bizlere.. Ne yaşanmışları işittik, birebir yaşayanın ağzından o gün..
Türkiye üzerine oynanan oyunun nasıl bozulduğunu, hangi siyasetçilerin birebir karşı görüşü savunmasına rağmen, Zincirbozan günlerinde oluşan tarihe geçen sağduyu sayesinde, ileriki yıllarda Koalisyon kurabildiklerini, gün gün, saat saat Boğaz Medya Ekibiyle paylaşmıştı sayın Cindoruk.
Ve dedikleri; “Parti mi kuruyorsunuz, ordu mu?” çıkışına imzasını atan isimden söz ederken; “Güya üstü kapalı sözleri apaçık tehdit içeriyordu…” vurgusu da yapıyordu Cindoruk.
“Ne istediniz de vermedik…? Anarşiyi bitirmek için demokrasiye darbe şart mıydı?” eleştirilerinin odağındaki isim için ayrıca şöyle diyordu; “Lakabı Tilkiymiş. Öyle isimlendirilmiş…” Peki ya, kim di o tilki.. 12 Eylül’ü yapan..
Ve Zincirbozan’ a geldikleri o gün için; ‘BİR GELDİK Kİ, VOLTA ATIYORDU…!’ anlatımı yapıyordu.
Yasaklı siyasetçiler için zorunlu ikamet için gösterilen adrese geldiklerinde, tanık olduğu manzarayı anlatır iken, Volta atandan bahsediyordu.
“Lumbar ağzı’ndan adım attık. Bir de ne göreyim, bey fendi volta atıyor. 
İlk sözü, ‘Ben demedim mi size. Kurmayın parti. Bakın hep birlikte sayenizde gözaltındayız…’ oldu.
Bu sözler üzerine, ağlanacak halimize güldük.” Diyordu sayın Cindoruk.. Yani, cin-baba..
‘ŞİMDİ NE OLACAK?’ DİYE SORDUM,
“HOŞGELDİNİZ.. PARTİYİ KURDUK BİLE..” DEDİ.
80 İhtilali sonrası kurulan partinin elinden, 91’ de iktidarı alacak Doğru Yol Partisi’nin, Çanakkale’de, Lapseki Çardak, Zincirbozan’da kurulduğunu ve o günlerde yaşanılanları tek tek anlatan dı, eski TBMM Başkanı, Yassı Ada davalarının avukatlarından Hüsamettin Cindoruk.
 “Kurulacak o koalisyon temelleri de aslında Zincirbozan’da oluşan sağ duyu ie atılmıştı.” Diyordu üstelik..
Ve, sonrası dedikleri, Merhum Demirel’den söz eder iken; “Bey efendi, tıpkı Adalet Parti gibi kapatılan CHP’ nin yasaklı siyasetçileri, Zincirbozan’ daki bir 9 Eylül günü, Partilerinin kuruluş yıl dönümünü katlarken, bizleri de beraberine alıp, kutlamaya eşlik etti. Birlikte saygı duruşunda bulunduk”
“Sanıyorlardı ki, Zircirbozan’a gönderdiler ve biz ders alacaktık. Kim den, Çanakkale Şehitlerinden.” İfadesiyle tarihe geçecek sözler ediyordu Cindoruk;
“Bir gün bir telefon aldım. O günlerde 80 yaşındaki annemden. O da duymuş, akıllanmamız, ders almamız için Çanakkale’ye gönderildiğimiz sözünü.  
Annem, sesini yükselterek ekliyordu; ‘Söyle ona, senin amcan Çanakkale’de 57. Alay şehidi.
Gereken dersi o alsın. Biz değil.’ diye.
Böyleydi darbeci düşünce, Biz Çanakkale’de, Çanakkale şehitlerinden dersimizi alacaktık.
O yüzden Zincirbozan’ daydık.  Dersimizi aldık evet. Fakat o zihniyetin istediği dersi değil,
Türk Milleti için, Demokrasiyi getirecek dersi aldık. Geleceğin iktidarı Doğru Yol Partisi’ni kurduk biz Zincirbozan’da.. “ demişti o Haziran günü.
Zincirbozan, alınan karar ile, Kentsel Gelişim Alanı olacak yakında.. Haydi hayırlısı..