Çekimi 8 saat sürüyor ise, o filmin banyonu kaç saat üsrer...? Hamam kiralamak gerek bence.. Öyle ya, çekimi saatlerce süren film banyosu,hangi karanlık oda da olabilir ki..!

Çekimi 8 saat sürüyor ise, o filmin banyonu kaç saat üsrer...?
Hamam kiralamak gerek bence.. Öyle ya, çekimi saatlerce süren film banyosu,hangi karanlık oda da olabilir ki..!
Gazeteciliğe ilk başladığım yıllarda başladı bizde o merak.. Karanlık oda..!
Nasıl bir yer, ne yapılır orada.. Öyle ya, oda karanlık.. Sifir gibi ise, nasıl göreceğizyapmamız gerekeni..
Biraz düşündüm şimdi.. Kelimeleri toparlayabilmek için düşündüm.
O yıllarda, ilk makinem Zeniks.. Teleffuzu bu.. Rusça yazalı markası.. 50 mm. objketif..
Geniş fotoğraf için, çıkçık çık  geri çık.. Hal ep böyle idi bizde.. Bazen de fotoğrafını çekeceğimize derdik, bir kaç adım geriye çıkarmısınız...!
Yakında sorun yok da,  geniş fotoda sorun anlatıcacak gibi değil.. Hele, gece ise çekim, yandın... Flaş yetmez, objeden uzaklaştıkça.. Çektiğini ancak, flim banyosundan sonra görebiliyorsun.. şimdi ki gibi değil. Bas çek, ekranda.,. Olmadı yeniden çek.
Ne çektik yahu biz o yıllada. Çekmesi dert, çektikten sonra b.aşına gleecçekler ayrı bir dert.
Konumuz, çekim derdi değil elbet.. Teknolojinin ilk yılarındaki dertten söz edeceğim. Sosyal medyadan bir paylaşıma takıldım dün.. O da ne öyle..!!!
O yıllarda, bir fotoğraf çekiminin tam 8 saat sürdüğünü anlatır bir paylaşım..
Fotoğraf makinesine gelince.. Sanırsınız, tren lokomotifi.. Kocaman bir şey.. Onu tayşımak, oradan oraya götürmek de bir ayrı meselme..
Hadi, onlardan geçtim.. Bu da bir iş kolunu beraberinde getirmiştir.. İşsbizlere iş imkanı doğmuştur..
Taşıyanlar düşünsün.. Bana ne..
Lakin, fotoğrafı çekecek kişi, tam 8 saat mücadele veriyor ise, bu nasıl iş...!
İyi ki, o yıllarda tanık olmamışız bu manzaralara..O yıllarda, iyi ki mesleğimiz çekim İşi değilmiş. B uda bir şey öyle edğil mi..!
Geçmişten örnekler ile, dünya tarihinden sık paylaşımlarda bulunan o sayfayı bence takip edin.. Pek ilgi çeken şeyler var.. İnsan kafa dağıtıyor, sorğulama yetisi bir ayrı gelişiyor. Satranç gibi.. Ekrandaki o görseli, düşünüp duruyorsunuz.. Sahi mi, şaka mı, falan mı, filan mı diye..
Takip ettiğim gurubun adı; ANCIENT SECRETS.. Yani 'eski sırlar..'
Sırlar olsun day eskisi yenisi frak etmez diyenler, bence bu gurubu takip edebilirler..
Bahsettiğim bir yeni paylaşımın, yaşandığı bahsedilen yıl 1826
Çok eski yıllar yani... Ve o yıllardaki fotoğraf çekimi..
Tam, 8 saat süren çekim.. Makine devasa.. dedim ye az önce, bir tren lokomotifi benzetmesi yaptım ya.. Vallahi, tam da öyle..
Şimdi, yine düşünce bastı beni.  Vazgeçtim, öyle bir makine ile fotoğraf çekme meselesindren..Çünkü, hakikaten büyük mesele bu.. 8 saat süren bir çekim... Peygamber sabrı lazım insana..
Bu arada, mesleğe başladığım yıllardan söz ettim ya, karanlık oda diyerek.. Şimdi, bir koşu o yıllara döndüm..
Film siyah beyaz.. Banyosu da biraz sürüyordu.. Mesele, karanlık odada, makinedeki filmi, bitmedi ise şayet, kesmek bir ölçülü yerden.. Sonra kestiğin filmi, karahlıkta kasete sarıp, banyo tankına atmak..
Bunu, gözler kapalı, banyosu yapımış bir flim  ile, sanki karanlık odaday mış gibi yaptık, el becerimizi geliştirdik bir süre.. Aydınlık bir ortamda.. Sonra, baktık oluyor ver elini karanlık oda..
Oda karanlık, zifir gibi.. Film önemli.. Yakarsın yandın yani..
Kasede sardın, banyoya attın, sonra bekliyorsun, tanka girdikten sonra kaset, ışıkları açabilirsin.. sorun yok.
Sonrası var.. Birinci banyodan sonra, ikincisi.. Bu  kısım, aydınlakta olabiliyor..
Kafa bende yine 1826 ya gtti bir anda.çekimi 8 saat süren fotoğrafın flim, nasıl banyo ediliyordu acaba.. Nasıl bir büyüklükte film idi o film..
 Düşünmek gerdi şu an beni.. Ve hemencecik güne döndüm.. Şimdi, banyo yok, flim yok.. Çektiğini anında görüyor beğenmedin siliyorsun... Hadi bir yenisi..
Karanlık oda tarih oldu.. Geçmiş gibi.. Geçmişin bir çok hatırasını barındıran karanlık odalar olmasay dı şayet, eskilerden tek bir kare de olmazdı şu an elimizde..
Şunu da eklemek istiyorum şimdi.. 1826 da, bir fotoğarf çekiminin tam 8 saat sürdüğünü anlatır o fotoğraf için, 8 saat beklemiş mi pozdakiler.. Aktıllı işi değil yahu bu.. Fotoğrafın çekilecek diye, bekle de bekle..
Şaka mı bu acaba..   'Eski sırlar' bir masal mı yok sa...!!!
Haydin hoşça kalın.. Bende şu an zihin, birg üzel yandı.
Karanlık oda maceralarım çok bu arada.. Önemi büyük flimleri yakmaktan, manşetlere taşınan kareleri, tire filme alma meselesine kadar, çok anı var çok.. Bir müsait günde; bahsederim inşallah.,