Denizlerde Ay yıldızlı Türk bayrağını dalgalandırmamanın bir cezası da gelsin artık.

Vergiydi bilmem neydi denilip de, hiç alakası olmayan renkli bayraklarla seyir eden lüks tekneler bundan böyle, Şanlı bayrağımızla yol almazlar ise, edilecek bir değil, binlerce söz yolda.

Sosyal medyadan gözüme takılan bir paylaşıda, “TEKNELERDE TÜRK BAYRAĞINA GEÇİŞİN ÖNÜNDEKİ BÜTÜN ENGELLER KALDIRILDI” başlığı ile gelen o açıklamaya pür dikkat kesildim.

Binlerce yıllık denizcilik kültürüne sahip ülkemizde, Türk bayraklı tekne sahibi olmak hep bir lüks olarak görülmüş ve bu sebeple uygulanan yüksek vergiler tekne sahiplerini alternatif çözüm yolları aramaya itmiştir” anlatımı ile gelen detaylara isterseniz şöyle bir bakalım.

Gerçi bizim kayığımız, bir şişme botumuz dahi yok. Benim gibiler için çok da yakından alaka bir konu olmasa da bu yeni gelişme, sonuçta Bayrağımızla alakalı bir dev adım olduğundan, her bir Türk evladı için önem arz ediyor.  

 18/01/2017 tarihli Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili, Kanunlarda yapılan değişiklikler ve 31/01/2017 tarihli 2017/9759 Sayılı kararname detayları veriliyordu bahsettiğim o paylaşıda.

Ve deniliyordu ki,  ‘Bölgesinde denizcilik ve turizm konusunda gün geçtikçe daha iddialı bir konuma gelen ülkemizde, teknelerin Türk Bayrağına geçişi önündeki bütün engelleri kaldırmıştır”

İşte budur ya. Nihayet parasal bahaneler öne sürülüp, lüks yat sahipleri kendi bayrağımızı çekme mezlik etmeyecekler.
Gerçi ben, ekenomik nedenlere sığınıp,  milyon dolarlık teknesine yabancı bayrak çekenlere hep ifrit olmuşlardanımdır.

Dünya para verdiğin teknene, ekonomik neden gösterip Türk bayrağını asmamak nedir kardeşim?  Tekneye verdiğin parayı çıkarıyorsun cebinden de, Bayrak için neden parayı konu ediyorsun?

Para ile konu edilir mi benim şanlı bayrağım. Son kıç üstünde dalgalandır çubuklu bol yıldızlı bayrağı. Neymiş efendim, daha ekonomikmiş. Yesinler sizi.

2009 yılında yürürlüğe giren 5897 Sayılı Kanun ile önce teknelerde MTV kaldırılmış ve Bakanlar Kuruluna verilen yetkiler ile KDV ve ÖTV oranları yeniden düzenlenmişti.

Bu düzenleme bir yanı ile hep eksik kaldı yorumlarına neden olmuştu. Yani teknesi olanlar böyle düşünürlerdi.

Şimdi gelen detay ve 27.01.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile hem denizcilik sektörü hem de lüks tekne sahipleri, hep bahse konu ettikleri bu sıkıntılı dönemde aradığı can simidini buldular diye bir yorum ile gelen detaylardan söz edeyim.

Sosyal medyada yapılan o paylaşıda; “Bahsi geçen düzenleme ilk olarak Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 12. Maddesini değiştirmiştir.

Bu değişiklikle, Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilecek gemilere ve yatlara ilişkin alım, satım, ipotek, tescil, kredi, gemi kira, zaman charter ve tüm navlun sözleşmeleri damga vergisine ve harçlara;

bu işlemler nedeniyle alınacak paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine ve fonlara tabi tutulamayacaktır” deniliyordu.
Yine bu konu ile alakalı, bir diğer değişiklikten de söz edilen o paylaşıda;

“655 Sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu Hükmünde Kararnameye eklenen yabancı bayraklı teknelerin gümrük vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç, fon ve paylardan müstesna tutulduğuna dairdir.

Böylece yabancı bayraktan Türk Bayrağına geçişin önü açılmıştır”  deniliyor ve bence müjde geliyordu.

Türk kara sularında olduğu gibi, tatile çıkılan dünya denizlerinde de artık Şanlı bayrağımız dalgalanacak. İddia ediyorum, Türk bayrağını görmeyen deniz de kalmayacak, o denizlerde seyir eden deniz araçları da.

Son olarak 2017/9759 Sayılı Kararname eki ile ÖTV sıfırlanmış ve KDV %1 olarak belirlenmiş bilgisini de vereyim de, bundan sonra yabancı bayrak bahanesine sığınılmasının ne denli saçma sapan olacağını aktarmış olalım.
Peki bu paylaşıdan çıkarılacak Sonuç ne?

Sonuç şuymuş efendiler; tekne alım-satımının ve Türk Bayrağına geçişin tarihinde olmadığı kadar kolaylaştırıldığı bin döneme gerilmiş.

Yani; gerek,  Türk Denizciliğinin, gerekse Türk Turizminin hak ettiği atılımı yapması için, paha biçilmez  bir fırsat doğmuş.
Türk Bayrağına geçiş hakkında ve geçtikten sonra Türk Bayraklı Özel (Private) yatınızın sorunsuz bir şekilde kullanılmasına ilişkin detaylar için bilgi verebilecek bir çok uzman isimin görev aldığı şirketlerle irtibata geçilmesine de dikkat çekiliyor.
Milyon dolarlık, yatı katı olanlara, Hatırlatayım dedim…

Örnek verecek olursam, bu konuda detaylı bilgi almak isteyenler, MARIN BASE Yacht Management’ dan faydalanabilirler.
Elektronik ortamda, info@marinbase.com.tr,   ya da  İstanbul Anadolu yakası    kodu ile  706 23 01 No lu telefondan bilgi alınabiliyormuş.

Bu ilgilileri tanımam etmem ama, duydum o ki; konuya ilişkin doyurucu bilgilerle donanmış bir ofisleri varmış.
Benim böyle pahalı bir teknem olsa, bayrağımı dalgalandırmak için de yasa çıkmasını beklemez, tekneye nasıl para veriyorsam, Bayrağımı da dalgalandırmak için o paraya kıyardım.

Hiçbir kuvvet, şanlı Türk bayrağını Dünya denizlerinde dalgalandırmama engel olamazdı. 

Netice de, bayrak sevgisinin önüne ne para, ne pul geçer vesselam…