Boşuna ilkler şehri değiliz kardeşim...

Boşuna ilkler şehri değiliz kardeşim.. Nere de bir ilk var, o ilke imzayı atarız.. Mitolojiden, sonrası tarihe, o tarihten bu tarihe..
Öyle çok ilkimiz olmuş ki, yeni ilkimizin adı, meslektaşım Ogün'ün attığı başlıkta geçtiği gibi; RES KONDU…!
Mizahı seven toplumuz vesselam.. İçimizde var mizah.. Bazen düşündüren, bazen güldüren sözlere gelince, öyle çok ki bizde…
Bizde der iken, gazetecinin de mizahı çoktur yani.. Biz der iken, bizden olanlar diyorum özetle..
Yaşa Ogün yaşa. Güzel başlık.. Güzel anlatım. Tabi anlayana..
İlkler kentiyiz biz.. Öyle çok ki ilkimiz, kitabı dahi yazıldı.. Kitabın yazarı yerel tarih araştırmacımız Ahmet Kaşıkçı.. Ahmet ağabeye bu ilkten de söz edeyim, kitabını güncelleyecek olur ise, bu ilki de eklesin Çanakkale’nin ilklerine.. Bence daha yeni yeniler çıkacak, ilkler kervanına katılacak ilkler yanına.. Bir öngörüde de bulanayım mı;  pek yakında..!!!
Siyasette de ilklerimiz olmuştu geçmişte..  90’ larda.. İneklerini satıp, Vekil adayı olan Dümrek eski muhtarı, Ziraat Odası eski başkanı Celil Yavuz gibi.. Türk siyaset tarihinde yok eşi benzeri. İneklerini sat, vekil aday adayı ol.. Siyaset sevgisine bakar mısınız hele..
Dünya siyaset tarihine geçmesi gereken kararı ile, coğrafyasına hizmet etme maksadı ile ineklerini satan ve Milletvekili olup, Çanakkale’sine hizmet etmeyi amaçlayan Celil Yavuz’u unutmalım bence..
Gece kondu misali RES’ ten, ne ara geldin ineklerini satan siyasetçiye demeyin hemen.. Alakası, bunun bir ilk olması, tıpkı gece kondu misali RES’ lerin ilk oluşu gibi. Bağ bu, ilk olması..
Siyasetin dilinde gece kondu RES’ ler.. Diline dolanmamış olsa, belki de ilk olmayacaktı o RES’ ler.. İlklerin şehrinde katılan bu yeni ilk, RES KONDU için yönelen bir soruya yanıt veren bir siyasetçiden bahsedeceğim şimdi de..
Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Parti’nin, yani kısa adı ile CHP’ nin Genel Başkan yardımcısı olan Çanakkaleli Av. Muharrem Erkek’ten..
Siyasetin diline dolayıp, kamuoyuna aktardığı gelişme için sayın vekilin dedikleri net ve kısaca geldi. 
Soru belli, Ne düşüyorsunuz? RES sorusu üzerine Çanakkale Milletvekili de olan CHP Genel Başkan yardımcısı Av. Muharrem Erkek’ in yanıtı kısa gibi gözükse de, bence pek anlamlıydı..
 Şöyle diyordu kendisi; “Komisyonun çalışmasını bekliyoruz.”
 
Belli ki, bu mesele uzayacak.. CHP diline dolamış bir kere konuyu, komisyonu da kurmuş..  
Sonrası sözleri geliyordu bir de sayın vekilin. Şöyle ki;
“Böyle bir şeye asla müsaade edilmemeli.”
Zten, anladığım kadarı ile çalışma alanında, süren çalışma mühürlenmiş: Sonrası mı? Edinir isem bir bilgi, aktarırım elbet.. Şu an telaşa ne gerek..
CHP Kurmayı sayın Erkek; “Biz yenilenebilir enerjiyi destekliyoruz ama mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirilmeli.” diyerek,  karşı olunanın, mevzuata aykırı olan olduğunu da söylemiş mesela..
Neyse, mevzuata uygun olup, karşı durulanları da bilince insan, başka sözler edesi geliyor ya, ona ‘ da bir başka neyse…!!!
Kendimce yorumlarım çok bu konuda. Lakin, susma hakkımı kullanacağım şimdilik., Pek yakında, belki kısa kısa değerlendirmelerim olabilir, Paşa gönlüm olur ise şayet..
Neyse, ben döneyim denilenlere.. Sayın Erkek’ in sonrası diklerine.. Şöyle demiş kendileri;
“Çanakkale çok müstesna bir coğrafya…”
Vallahi ben de bu söze aynen katıyorum…!!!
Sonra demiş ki sayın Erkek; “Biga yarımadası, Kazdağları, dünya’ nın ender doğal yaşam alanlarından biri, ender ekosistemlerinden biri.
Aynı zamanda çok önemli bir kültür coğrafyası…”
Bu sözlere de aynen iştirak ederim.. Doğrudur. Bence de fraklıyız bu konuda da..
Dahası dediklerine vurgu yapıp; “O yüzden Çanakkale’yi gözümüzün bebeği gibi korumak zorundayız.” De diyordu ki sayın vekil, aynen bence de doğru..!!! Da, nasıl olacak o iş..
CHP Kurmayı sayın Erkek; “Enerji yatırımlarında, il genelinde kümülatif bütünsel bir değerlendirme yapmalıyız.” Die başlıyordu söze, sonra da ekliyordu şöylece;
“ İzinsiz hiçbir şeye müsaade edilmemeli. Hep geliyoruz hukuk güvenliği, hukuk devleti. Asıl sorun bu.
Biz haberi alır almaz İl Genel Meclisi grubumuzla görüştük, onlar gerekli incelemeleri yapıyorlar.
Bu konuda İl Genel Meclis üyeleri açıklama da yaptılar. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kentin hak ve hukukunu dün olduğu gibi bugün de yarın da kararlılıkla korumaya devam edeceğiz.”
RES Kondu meselesi bir yana, başka kondu meselelerini de bilince insan, haliyle düşünüyor.. Ya onlar ne olacak? diye..
Örnek verebileceğim çok, lakin bana ne ki..! Bir kılıf uyduruyorlar meseleye..
Mesela, zeytinliklerin kesilip, villa kondular meselesi var coğrafyamızda.. Uzakta da değil, oksjien deposuna komşu noktalarda.
Onlarca haber çıktı bu konuda.. Çevreciler pek suskun kaldılar zeytinliklerin villa kondu arazisine dönüşmesine.. Bu konuda da birileri konuşsa, ne güzel olacak ya, hadi buna da bir neyseee diyeyim ben..
İlkler şehriyiz sonuçta, sessiz kaldığımız ilklerimiz de çok bilinen.. Öyle değil mi..?
Sessizlikte de pek ilkiz yani.. Bu da Çanakkale’ni ilklerine eklenmeli bence..
Tarihe geçen ilkler gibi, dahası ilkleri mi yazayım, kitaplaştırayım diye düşünmediğim değil şu an.. Öyle çok ki, ilgi çeken ilklerimiz…
RES Kondu ilkimiz her ne kadar komik gelse de işitene, bir de bu konunun mağduru var bildiğim..
İşletmeciliğini yaptığı Maden sahasının sorumlusu eski vekil de mağdur, tarlaları satışa uğrayan köylüler de.. RES Kondu mağduru olarak, bence olar da bir ilk…
Yahu, ne çok seviyoruz biz ilkleri..İlk olmayı ayrıca… İlk olmak güzel şey aslında insanda..
Bu arada, havalar soğudu.. Hastalık, yani kış aylarının meşhur türleri hepimizin kapısında. Grip ve nezle başta.. Ben bir ilke imza atayım diyeceğim lakin, bunu günlerdir söyler oldum..Ne olur, biraz daha dikkat.. Maske, Mesafe ve Hijyen konusuna…  
Ortalık yine çene altı ve dirsekte takılı maskelilerle dolu..O maskeler, çene altı ve dirsekte olunca korumuyormuş kesinlikle. Kim mi dedi? Tabi ki uzmanlar… Benden söylemesi, hayat sizin.. Ancak, hapşırıp öksürür iken, bana çevrem Korona’ lı muamelesi yapıyor  demeyin sakın, kimseyi bu konuda dinlemem..
Haydin kalın sağlıcakla..Herkese iyi hafta sonları..