Bu hafta biraz fantezi yapalım, bir başka başlıkla sizlere zihinsel zorluk yaşatalım derken; kelimenin aslına bakalım, çok sık kullanılan bu kelimenin anlamını açalım:

Bu hafta biraz fantezi yapalım, bir başka başlıkla sizlere zihinsel zorluk yaşatalım derken; kelimenin aslına bakalım, çok sık kullanılan bu kelimenin anlamını açalım:
fantezi
Fransızca fantaisie
1. isim Sonsuz, sınırsız hayal, fantazya.
2. isim Değişik heves, değişik beğeni, değişik düşünüş.
3. sıfat Süslü ve türü değişik olan.
4. isim, müzik Serbest biçimli beste veya alaturkada serbest biçimli şarkı. (TDK)
Bu arada hep kuşaklardan ve onların uşaklarından söz ettik de tehlikeli PARÂŞK’tan söz etmedik , ÂŞK kavramını kendine peçe-maske yapmış bir kuşak var ki, bunlar aynı zamanda PARSEV’ciler…
Para aşkı, kişiyi sevici hale getirir, getirirken de PARÂŞK-PARSEV diye iki ayrı bir grup oluşturur.. Bu grup zaman içinde o sihirli alıcının kölesi haline gelir ki, elini cebine götürdüklerinde PAR yoksa SEV de bir işe yaramaz, varsa bu yeni türettiğimiz kelimeler, çocuklarınıza isim bile olur…
PARÂŞK bir tutkudur, PARÂŞK utkudur(zafer), PARÂŞK, parsevin zirvedeki adıdır, bu zirvede histeri nöbeti çok etkindir.
Bu nöbete ara ara yakalanan kişi, her şeyi duyar, duyduğunu anlar, ama onu HİSTERİ nöbetinden kimse uyandıramaz; onun duymak istediği, duyunca  uyandıracak olan bir tek kelime vardır, PARSEV…
Bu kelime yetersiz kalınca da asıl kelime olan  PARÂŞK’ı duymak ister.. Duyulan bu seslerle, histeri nöbetiyle kilitlenen ağız, kapanan göz kapakları yavaş yavaş açılır, PARÂŞK sözü söyleyerek, kendisini uyandıran kişiye istekli ve seven bakış atar…
Atılan bu bakışta beklenti çok, bu beklentinin miktarı yok. Duygusuz bir nesil dense de aslında tamamen  duygusalll; baş parmakla işaret parmağı üst üste gelince; bir ileri-bir geri gider-gelir, sevilen madde kendini gösterir, söz kullanılmaz, parmaklar özelleşir…
Özelleşen parmaklar miktar belirtmez, parcebin iktidarını test eder… Parcebin iktidarı, parâşkı alevlendirir, çevresine örnek teşkil eder… Par-âşkın milliyeti, mezhebi, cinsiyeti olmaz, olursa tılsım bozulur…
Parâşk, para yedirmez, parsev olduğu için; para yer, parâşk olduğu için... Parâşkı bulmak kolay mı? Âşktan önce, hesap yapacaksın, âşk paraya nasıl yapışır onu bileceksin, paranın kimde olduğunu hesap edeceksin, hesap tutarsa, parâşka kapı açacaksın, hesap tutmazsa, parâşktan kaçacaksın...
Parsev olmak kolay mı, kolay!.. Para kazanmasını bilmeyenler, para yemesini bilirler, ama nasıl, ne kadar, ne zaman, nerede, ne şekilde, kiminle yiyeceğini iyi hesap ederler de bunu başarırlarsa, PARSEV unvanını hızla alıp görevlerinde yükselebilirler...
Âşklar, paraya çevrilince,  “âşkım” seslenme tarzı cinsiyet farkını dikkate almadan kızlarda-erkeklerde (istisnaları hariç) de etkin seslenme edatına dönüştü, Edat, Vedat’ı vurdu, Vedat durdu, ortadan kayboldu... Kayboldu da ne oldu ? Vedat, parâşkta harcanmadan önce karizma kazandı, parsevciler, parâşk adına Vedat’ı, Sedat’ı iyi kullandılar,  Sedat’la Vedat, yaşadıkları sürece çevresine verdirmediler, TAT !..
Vedat, karizmayı kaptı, parsevcilerin önüne yattı,  para bitti,  parsevciler gitti,  Vedat, veda edelim derken, “t” düştü,  Vedat üşüdü, ne “ve”si kaldı adamın ne de “dat(d) ı
Parâşk, parsev çocuklara isim olarak verilebilir  mi ?.. verilir !.. Annenin-babanın isimlerinin ilk ve son heceleriyle yapıldığı gibi..
Parâşk, günümüzün en çağdaş, en güncel ismi olarak erkeklere  Parsev de kızlara verilse, bu fonetiksel seslenme çocuklarımıza modern bir isim (!) olarak konsa, bu çocuk gelecekte yaptıkları-yaşadıkları para âşkıyla, para sevmeleriyle hem anılırlar, hem de adıyla müsemma diye hoş görülürler (yanılsalar dahi) !?..  
Erkek çocuklarına Parâşk, kız çocuklarına Parsev olabilir mi?!.. Olabilirse,  akılda kalıcı, fonetik bir söylemle seslenenlerin telâffuzlarında bir hoşluk, isim alanlar yöresellikten uzak, küresel EDA kazanmış olmazlar mı?!..
Âşka ve sevmeye devam, paralanmış PARALARA redd-i kart (kırmızı kart) !..
 
                                                                                                  23.08.2020 
                                                                                                  Dr. Hayrettin Parlakyıldız  
                                                                                                  Kıbrıs İLİM Üniversitesi  
                                                                                         E-posta:  hparlakyildiz@mynet.com