Mart ayından beri yaşanan sıkıntı, tüm ülkede sorunlu-sorunsuz devam ederken, evlerde kendini gözetim altına alan 65 yaş üstü erkeklerimizde bir saç-sakal uzatma merakı başlattı.

Mart ayından beri yaşanan sıkıntı, tüm ülkede sorunlu-sorunsuz devam ederken, evlerde kendini gözetim altına alan 65 yaş üstü erkeklerimizde bir saç-sakal uzatma merakı başlattı.
Öyle bir merak ki,  içlerinde yılların getirdiği bir istek olup da bir türlü ortaya çıkmayan saç-sakal karışması oldu ki, saçı-sakalı olanlar şaştı, olmayanlar hem saçından hem sakalından kıskançlık hastalığına yakalanarak saça da sakala da küstü-karnı da şişti.
Saçından-sakalından sıkıntısı olmayanlar; günlük yaşantısından kalan alışkanlıkla günlük sakalı temizleme yolunu seçti, saçları uzayanlara da EŞLERİ sana uzun saç da çok yakışıyor diye DALGA geçti..
Önceleri top sakal bırakarak kendini entel-dantel görenler, hem kor-ANAdan hem Ramazan ağabeyimizin güncelliğinden TÜM SAKALA geçti.
Yaşı gereği saçı-sakalı  DÖKÜLEN-beyazlayan ağabeyler, emmiler , dayılar, amcalar BERBER yoksunu olunca inatla önde olmayan saçtan arka tarafta KUYRUK bırakmaya, yüzdeki  tek-tük  KIL-a  KAL demeye başladı… 
Hele bir de TV programlarında TRAŞSIZ amcalar sıralanırken, bir de bakmışsınız MODALI oturanından (moderatörden) -KONUŞUCUSUna  herkes,  her KEZ sakallı…
Konuşmalar bir sakallıdan, bir sakallıya, bir sakalsızdan  bir sakallıya geçerken, konuşmacıların içinde yer alan HANIMlardaki  ZARAFET de kendini gösteriyor…
BERBERLERİN ortadan kayboluşu, bazı evlerde de Kuaför-berberleri ve kuaföz berberleri etkin kılalım derken;
Berber FANTEZİSİ ortaya çıkar mı dersiniz?  Çünkü,
MESLEKLER değişiyor…
Berberler, bundan sonra KORONA virüsünü TRAŞ edecekler, edecekler ki, MUTASYON denen DEĞİŞİM artık SÜSLÜ olacak…
KORONA yeni berbere  gel BERABER  diyerek, uzun süre KORONA-ber adını verecek, sonra KADINLAR kıskanınca onları da yalnız bırakmayacak, onlar için de KORONA-kuaf  adıyla, salonlar açacaklar, artık EV gözetiminde kimsenin saçı-sakalı çoğalmayacak, daha ileri gidilirse KORONA-epili gibi KÖKTEN çözüm gelecek…
Yeni çözüm gelince yeni bir insan TİPİ oluşacak, herkes BİRBİRİNE karışacak VEEE artık insanlar BARIŞACAK…
KoronaVİP salonları kapanacak,  ortalık SÜTLİMAN içinde susuz liman olacak, herkes LİMANA sütsüz KAHVE içmeye gidecek;  limandaki TEKNELER  koronalı VİPlerle  dolacak. 
Amerika’daki Katolik  EVANJELİSTLER’in dediği KIYAM olacak…
Korona uzaktan seslenecek;  beni sevmek ZOR, ama seni sevdim  BERBERİM,  ben ONLARI evde tutayım,  insanlar  TİPSİZleşince  onları  senin kucağına atayım…!!?
FANTEZİ bitince, herkes aslına dönecek !
Sonuç ne ? 
“ Saç-sakal- bıyık ve traşlar  68-70’li yıllarda SİMGEYDİ, hâlâ biraz imge-simge neden oluştu, onu da sizler bulun !?..  
Toplumların içinde bir dert, bir tarz oluştu:  Günümüzde sakal bırakmalar çoğaldı, adabı kaçtı, başımıza ne işler açtı; ticarette İŞ kapar, yapar, SÖZ geçirir, İŞ bitirir oldu ?
Kimliksel, kişiliksel güven yerine sakal ve bıyık güven sağlar, iş bağlar düşüncesini geliştirdi. Zamansal hareket tarzına yöneldi, kullanılır-kesilir görüntüsü çoğaldı. Dünden-bugüne bir istikrar sağlanamadı… “Saç-sakal-bıyık”,  biz erkeklerden çeker ve bizden kaçar oldu…
Sakal ve bıyık bırakmanın bir boyutu da dini olup kültürel yapımızı da dikkate almak toplum içinde bireysel sorumluluktur.
Kimse kimsenin sakalına-bıyığına karışmaz, ama sakal-bıyık çıkar adına kullanılırsa, bireysel anlayış, toplumun kültürel yapısını da tehdit eder, ötekileştirir…
Saça da, sakala da, bıyığa da saygı “kimlik ve kişiliğinizle” BÜTÜNLEŞİYOR;  “malı götürmüyor, sizi de BİTİRMİYORSA” korkmayın..!?
Bıyık ve sakal diyor ki, bizi “dillendirdiniz, dallandırdınız, dolandırdınız, ama KIL-LA-N-DIR-MA-DI-NIZ…” 
SİZLERE ne kadar teşekkür etsem, azdır,baylar…! ”
http://www.gazetevitamin.com/yazar/684-biyiklar-ve-sakallar
BU GÜN kü  mesafeli  YÜRÜYÜŞ,  BAKIŞ ve ağız AÇIŞ günü-Müze  MERHABA !...
 
 
 
 
                                                                                                      17.05.2020
                                                                                              Dr. Hayrettin Parlakyıldız
                                                                                              Kıbrıs İLİM Üniversitesi
                                                                                              E-posta: hparlakyildiz@mynet.com