.

‘Kullanmıyorsan söndür, kullanmıyorsan kapat..’
Böyle bir yazı görüyorsanız;  ya elektrik anahtarıdır karşınızdaki, ya da musluk..
 İsraf haram bir kere.. Anlatmaya gerek mi var..?
Olsa da tüketsek dediğimiz, o kadar çok nimet var ki olmazsa olmazımız, yeter ki ömür versin yaradan, bir şekilde tüketiriz..
2020’ nin ilk günü, yine anlaşılır gibi değilim değil mi..? Bu da bana has bir özellik. Seviyorum ben kendimi..
Yıl geride kalmış, koskoca 365 gün 6 saat adeta göz açıp kapayana kadar geçmiş. Kısacası, sizler gibi bende de yorgunluk hat safhada..
2020 için her birimizin, biliyorum ki türlü türlü umutları var. Umarım hepsi gerçek olur.. Önse sağlık sonrası yalan..
Dünyanın tanıdığı ve de imrendiği Çanakkale’ mizde,  yaşamayı hayal ettiğini bildiğim nerede ise bin kişi var..  Tamı tamına,  bin potansiyel Çanakkaleli..
Yılın ilk günü, onlara müjdeli haberler vereyim istedim. 2020 içinde şehre geldiklerinde,  şok geçirmesinler. Çünkü, olacakları öğrendim.. Yeni hizmetlere hazırlıklı olsunlar istedim..
Şimdilerde sözleşmesi biten Özbek mühendis etmiş sözünü: “YENİ YILDA ÇANAKKALE' DE YAPILACAKLAR’ başlığı açarak.
90’ lara dek açıktı ve ekonomiye öyle ya da böyle katkısı vardı açık trafiğin. 2020 ‘de kapanacakmış.. Kapanacak der iken, Tesettüre girmeyecek, yanlış anlaşılmasın..
‘ÇARŞI CADDESİ TRAFİĞE KAPATILACAK (SAAT KULESİNDEN İTİBAREN)’
Sanırım, yakıt tasarrufu ve dahası trafik sorununa karşı plan da, hayata geçirilmek üzere  2020’ de bizi bekliyormuş..
Adeta, bisikletleneceğiz şehir genelinde. O nedenle, tanıdık potansiyel bin Çanakkaleliye önerim; “Gelirken, aracınızın bagajında mutlak bir tane bisiklet olsun derim..”
 Araç kullanımını sonlandırır bir düşünce olsa gerek, “KENTTEKİ BİSİKLET YOLLARI ARTTIRILACAK” 2020’ de..
Toplu taşıma hattı üzerinde, sorun sıkıntı yaşattığı değerlendirilen bazı noktalara neşter vurulacakmış mesela..
Yani;  İSKELEDEKİ DURAK, TRAFİĞİ RAHATLATMAK İÇİN MANOLYA AĞACINA DOĞRU İÇERİYE ÇEKİLECEK (OTOBÜSLER AÇILAN BÜYÜKÇE CEBE DOĞRU GİREBİLECEK)” mişş..
2020 için, pek hizmet hazırlıklarımız var yani. Beki de, sizler geliyorsunuz diyedir.. Kim bilir..?
Bu arada, unutmadan.. Şehrin yıldızı parlak yeni yaşam alanı yönü de unutulmamış.  O’ radan konut almayı düşündüğünüzü bildiğimden bence acele edin. Çünkü, yapılacak hizmetle, fiyat artışları yaşanabilir. Benden size bir tüyo..
 Öğrendiğime göre; “KARACAÖREN YÖNÜNE DOĞRU BÖLGEDEKİ YOLDA DÜZENLEME YAPILIP KENT İÇİ TRAFİĞE YENİ ALTERNATİF YARATILACAK” mııışşş..
 “Çalışmıyorlar, hizmet etmiyorlar..” diyenlere adeta; “Bakın görün, düğmeye bastık..” der gibi projeler böyle özetle..
2020 için, benim de var bir dizi plan programım. 2019’ da da vardı, olmadı.. Nasip.. Mesela,emekli olmayı düşlemiştim, uzadı..
Her  yeni yıl, umutlandırıyor insanı.. Planları projeleri bol oluyor, yeni 365 güne yayılan türden.. Ne var ki, hafta öyle hızla geçiyor ki, sonuçta yılın toplam haftası belli. Olmuyor, olamıyor Vakit yetmiyor.. 
Çoğumuzun ardına sığındığı baba gerekçesi vakitsizlik.. Vakitsiz öten horozu da bu yüzden başından etmemiş büyüklerimiz. Demek oluyor ki, vakitsiz ötmemek, vakitsiz konuşmamak gerek. Tıpkı, ‘büyük lokma yut, büyük laf etme’ denilmesi misali..
Umutlarımız olmalı 2020’ den. Yerine getirir mi getirmez mi koca yıl bilinmez lakin biz yine umutlarımızı yitirmeyelim. Planlarımız olmalı bir de, olmadı yapmalı.. Plansızlık kötü bir şey..
Hayaller kurmalıyız bir de..’Dilekler’ tutmalı. Olur olmaz, tutar tutmaz diye düşünmeden ısrarla ..
Israrcılığımızı nasıl her konuda yapıyor isek, bilip bilmeden her konuda olduğumuz gibi, hayaller kurmakta da , umutlu olmakta da ısrarcı olmalıyız bence..İnadına  dileklerimiz olmalı.
Her hıdrellezde yaptığımız gibi, gül dibine, gül köküne gömülü olmalı dilekler, deniz kenarında kumsala yazmalıyız istediklerimizi, ev araba vesaire.. Kim bilir belki tutar…
Yeni yıl için bence hepimizin toplu duası, sevdiklerimize sağlık dileme olmalı. Öyle ya, geçen haftalarda, yılın son aylarında, bi ton hemşehrimizi uğurladık sonsuzluğa. Çanakkale için yeri doldurulamaz  değerleri yetirdik 2019’ da.. Saysam, sıralasam isimleri, içimizi yeniden hüzün kaplanacak. İyisi mi, tüm yitirdiklerimize, Rahmet diliyorum tanrıdan..Nur içinde yatsılar. Mekanları cennet olsun her birinin.
Bir koca yılı geride bıraktı Çanakkale. İyisi ile kötüsü ile demeyeceğim, çünkü yanlışlar doğruları götürdüğünde,  elde iyi bir şey kalmayacak..
Kimi çocuklar için, ebeveynler yeni yılda bir çam hazırlamak istemiş. Lakin bırakın fidanı, dalı bulamamış ormanda. Yani ormanlar yok oldu koca yılda. 2019, yok olan ormanların yılı olarak tarihe geçecekmiş, öyle diyorlar..
2019’ un tarih olarak en sevdiğim tarihi hatırlatması özeldi bendenize. 19 Mayıs 1919
Bir güneş doğmuştu Samsun’ da. Çanakkale’ de var olmuş bir güneş.. Hatırladınız mı koca kahramanı. Anafartalar’da destan yazan, Zafer kazanan Mustafa Kemal’i..
2019’ un başka kazanımları yok mu?  Var elbet.
Bana göre,  23 Nisan.. Neşe doluyor insan.. Hakikaten neşeliyim, neşeli de kalacağım. Tutmayacağını bilsem de, dilek tutmayı, olmayacağını düşünsem de hayal etmeyi, belki olur be deyip; umut etmeyi biliyorum. 
Sonuçta hem Avrupalı, hem Anadolu’ luyum. Ben ÇANAKKALEYİYİM kardeşim.…
Uzattım biliyorum. Hepinizin de yeni yılını isteseniz de, istemeseniz de kutluyorum.. Haydin kalın sağlıcakla.