Çanakkale’de yaşayan vatandaşlar depreme ne kadar hazırlıklı sorumuzu yönelttik cevapları şu şekilde oldu;

Uzun zamandır Çanakkale’de yaşayan Ayla Keser,  “Geçen günlerde yaşadığımız deprem gerçekten korkuttu. Belediyemizden deprem ile ilgili vatandaşı bilgilendirmek için konferanslar düzenlenmeli, Çanakkale fay altları üzerinde her an büyük bir deprem olmasıyla karşı karşıyayız. Okullarda önceki yıllarda deprem tatbikatları yapılırdı artık onlarda yapılmıyor. Okulların bu tür bilgilendirme etkinlikleri yapması taraftarıyım” dedi.

Onur Kayabaşı, “Deprem kuşağında yaşıyoruz. Her an büyük bir deprem olma olasılığı hep var ama vatandaşlarımız depremle ilgili bir önlem almıyoruz. Evlerimizde, sokaklarda, okullarda özellikle ebe beyinler evlerinde bununla ilgili çocuklarını bilinçlendirmeli okullarda okul yönetimi depremle ilgili konferans ya da tatbikatlar yapılmalı Belediyelerin o ilde yaşayan vatandaşlara öyle durumlarda en yakın toplanma yeri belirlenmeli vatandaşları konuyla ilgili bilgilendirmeli” şeklinde ifade etti.

Gayrimenkul Sahibi Aytekin Uysal, “Çanakkale’deki yapılar eski depreme dayanıklı konutlar yok. Yeni yapılan binaların hepsi depreme dayanıklı olarak yapılsa da Çanakkale eski bir yerleşim yeri, o yüzden eski bina çok. Bu binaların depreme dayanıklı olup olmadığına dair kontroller yapılmıyor. Yeni bina inşaatları Çanakkale’de 1915 Köprüsünden sonra daha da artmaya başladı. Ev almak isteyen ya da kiralamak isteyen müşterilerimiz öncelikle merkezde konforlu daireler tercih ediliyor. Depreme dayanıklımı değil mi? gibi soru sorulmuyor vatandaşımız depremle ilgili bilinçli değil” dedi.

Nesli Mekiker, “Öncelikle deprem olduğu zaman soğukkanlı olmak hayat kurtarıcı oluyor. Hızlı ve birlikte hareket etmenin önemli olduğuna değinen sözlerine şu şekilde devam etti: “Depremler ya da herhangi bir afet anında soğukkanlı olmakta fayda var. Soğukkanlı olunursa ne yapmamız gerektiğini bilebiliriz. Panik halinde insan yapması gerekeni de unutuyor. Öncelikli olarak başımızı koruyacağımız bir yere geçmemiz gerektiğini biliyorum, küçük depremlerde bile ne olursa olsun her ihtimale karşı deprem anında hızlı düşünmeli hızlı hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
HABER: DUYGU DOĞAN