Ülkemizin Tohum üretiminde dışa bağımlı olduğu iddialarına da cevap veren ve Çanakkale’yi önek olarak gösteren Bakan Yumaklı “Herhangi bir şekilde yurt dışına bağımlı olduğumuz iddiası doğru değildir. Çanakkale'miz yine sertifikalı tohumların üretildiği önemli merkezlerimizden bir tanesi. Çanakkale'de 17 firma, 1033 yetiştirici, 68 bin dekar alanda sözleşmeli üretimle tohum üretiyor” dedi. Çanakkale domatesi başta olmak üzere, bir çok tarım ürününde  üretimin kışın da devam ettirilmesi amacı ile yürütülen seracılık çalışmaları ve üreticilerin tohum ihtiyaçlarına  Tarım ve Orman Bakanlığı da destek veriyor. Sadece yazın değil, kışın da kapalı ortamda  üretim yapmak amacı ile seraları kuran üreticilere yüzde 75 hibe desteği ile sera naylonunun verildiği ‘Seralar Örtülsün, Üretim Şahlansın’  projesi ile arım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katılımı ile  düzenlenen programda başvuru yapan üreticilere sera naylonu ve tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çanakkale Ticaret Borsası bahçesinde  düzenlenen ‘Tohum ve Sera Örtü Naylonu Dağıtım’ törenine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Jülide İskenderoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, daire müdürleri, STK temsilcileri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Tohum Üretiminde İlk 10’dayız

Burada bir açıklama yapan ve TAKE Projesi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Bu ülkede ekilmedik bir karış yer bile kalmasın’ talimatına uygun olarak devam ettiğini hatırlatarak bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı  İbrahim Yumaklı  "Ancak bunun bir öncesi var. O da şu. Hep doğru bilinen yanlışlar ya da yanlış bilinen doğrular var, onları söyleyelim. Türkiye'de genelde tohumculukla ya da tohumla alakalı bilinen konuların büyük bir kısmı yanlış. Tamamen dışa bağımlı olduğumuz düşünülür ve söylenir. Kesinlikle değildir. Türkiye dünyada ilk 10 tohumcu ülkeden bir tanesidir. Türkiye'de kullanılan her 100 kilogramın 97 kilogramı bu ülke topraklarında üretilir. Bize özgü ata tohumlarımız vardır. Bunların halihazırda 37 çeşidi gen bankamızda kayıt altına ve koruma altına alınmıştır" dedi.

Tohumda Yurt Dışına Bağımlı Değiliz 

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tohumlarının yurt dışından geldiği söylemleri ve iddialarına yanıt verdiği açıklamasında, Türkiye’nin dışa bağımlı olmadığını belirterek "Herhangi bir şekilde yurt dışına bağımlı olduğumuz iddiası doğru değildir. Onu baştan söylemek istiyorum.  İstiyoruz ki bu kadar emek, bu kadar gayretle üretilen ürünlerin verimli ve kaliteli olmasını sağlayalım. Bunu da ancak ne olduğunu bildiğimiz, sonuçlarından emin olduğunuz sertifikalı tohumla yapabilirsiniz. Dolayısıyla bizler aynı bugün burada olduğu gibi Anadolu'nun topraklarını sertifikalı tohumlarla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale Önemli Merkezlerden Bir Tanesi

Bakan İbrahim Yumaklı, Son yıllarda Çanakkale’ye verilen desteklerle sertifikalı tohumların üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek “ Çanakkale'miz de yine sertifikalı tohumların üretildiği önemli merkezlerimizden bir tanesi. Çanakkale'de 17 firma, 1033 yetiştirici, 68 bin dekar alanda sözleşmeli üretimle tohum üretiyor. Üretilen tohumlar neler? Mısır, buğday, arpa, çeltik, tritikale, yulaf. Son 3 yılda 103 bin dekara Çanakkale'de bu proje kapsamında destek verildi. 2024 yılında da Türkiye'nin dört bir tarafında bu projeyle birlikte belli oranlarda, yüzde 50-75 arasında hibe desteğiyle bu tohumları dağıtmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler biliyoruz ki ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır. Biz bu şuurla çalışıyoruz. Bu şuurla çiftçimizi, üreticimizi desteklemeye devam ediyoruz"  dedi.

 Bakan Yumaklı, Çanakkale’de yürütülen zirai atık toplama çalışmalarına da değinerek  "Aslında çok basit bir dokunuş ama ne kadar etkili olduğunu gördük. Yine şu görmüş olduğunuz konteynerler çok basitmiş gibi görünebilir. Ancak bu konteynerlerin içerisine toplanmış olan zirai ilaç atık ambalajları, aslında ne kadar büyük bir çevresel problemi engelliyor, bunu da çıkan sonuç bizlere gösteriyor.  Türkiye üretiminin 2022 yılı sonunda 129 milyon ton, 2023 sonunda 137 milyon ton, 2023 sonu itibarıyla 31 milyar dolar tarımsal gıda ürünü ihraç edildi. Daha çok üreteceğiz, daha fazla ihracat yapacak ürünü üreteceğiz hem en kalitelisinden hem en verimlisinden ve sürdürülebilir bir şekilde." dedi.

 Sarıçay Çanakkale’ye Çok Yakışacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim  Yumaklı, DSİ tarafından yapılan ıslah çalışmalarının sürdüğü Sarıçay  ile ilgili de yaptığı incelemeler hakkında bilgiler vererek  "Yaklaşık 1 kilometreye yakın bölümü ıslah edilmişti, 3 kilometreye yakın olan bölümünü ıslah edeceğiz. Üzerinde 4 tane köprü var. Bu köprü dördüncüsü. Hatta çevre yolu üzerindekini de alırsak 5 tane köprü yapmış durumdayız. Çanakkale halkının, tamamlandıktan sonra etrafında rekreasyon alanlarıyla birlikte nefes alabileceği, yürüyüş yapabileceği, sosyal etkinliklerin olabileceği bir alan. Hem bu köprünün hem de Sarıçay Deresi'nin 4 kilometresinin tamamlanmasıyla Çanakkale halkının faydalanabileceği bir ortam oluşmuş olur" dedi. Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve protokol üyeleri tarafından destekleme alan üreticilere hibe desteği çekleri ile tohumlar takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.Cuma Deren