Programda bir konuşma yapan ve kadınların mücadelesine vurgu yapan Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı  Av. Gizem Pekince “Tüm baskılara  bunlara rağmen Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlar sanat, spor ve bilim alanlarında uluslararası alanlarda elde ettiği başarılarla mücadelemize güç katıyor. Tek kadınların yıllardır büyük bir inanç ve azimle sürdürdüğü mücadele demokrasinin temelini oluşturuyor” dedi.Neredeyse tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle başladı. Başarıya ulaşan taleplerden bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü birleşmiş Milletlerin kararıyla da  uluslararası hale getirildi ve her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Çanakkale Barosu öncülüğünde Çanakkale’de faaliyet gösteren kadın dernekleri Cumhuriyet Meydanında bir program düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çelenk sunma programına Baro Başkanı Av. Hande Keskin,  siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program çelenklerin Atatürk anıtına sunulması ile başladı.  STK’ların da çelenk sunduğu programın ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından günün anlam ve önemine binaen  Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı  Av. Gizem Pekince bir açıklama yaptı.  Pekince yaptığı açıklamasında  “  8 Mart, eşit düzen isteyen kadınların neredeyse 200 yıl öncesinden bugünkü eşitlik ve adalet mücadelemizi, eşit tuttuğu dayanışmanın ve direnişin adı. Tüm dünyada kadının insan hakkı ihlallerine karşı yaşamın her alanında eşitlik ve adalet talep etme kararlılığını, ayrımcılığa ve şiddete karşı duruşun ve örgütlü kadın mücadelesinin sembolüdür” dedi.

Keyfi Uygulamalar  Erkek Failleri Cesaretlendiriyor

Av. Gizem Pekince, Konuşmasında Kadına yönelik yapılan haksızlıklara da değinerek “Başta cumhuriyetimizin devrim yasa Olan ve kadın ile erkeği eşit konuma getirmeyi amaçlayan laik medeni kanunun olmak üzere, örgütlü kadın mücadelesi sonucunda yasal güvenceye kavuşturulan kazanımlarımızın daha ileriye taşınmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutlak suretle sağlanmasını, kadına yönelik şiddeti önleyici bütüncül politikaların geliştirilmesini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin son bulmasını İstanbul Sözleşmesi'nden hukuka aykırı oldu. Aykırı bir biçimde keyfiyet yerinde çıkıldığı, şeriat karşıtı, düşüncelerini açıkladığı için meslektaşımızın gözaltına alındığı, bir günde kadının katledildiği, uygulanan cezasızlık politikalarının erkek failleri daha da cesaretlendirdiği bir süreçten geçiyoruz” dedi.

Kadınların Mücadelesi  Cumhuriyetin İkinci  Yüzyılına   Katkı Sağlayacak

Av. Pekince “Bütün bunlara rağmen cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlar sanat, spor ve bilim alanlarında uluslararası bir elde ettiği başarılarla mücadelemize güç katıyor. Tek kadınların yıllardır büyük bir inanç ve azimle sürdürdüğü mücadele demokrasinin temelini oluşturuyor. Baro olarak uzun yıllar verilen kadın mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından bir nebze dahi geri götürecek her türlü söylem, girişim, eylem ve karanlık zihniyetin, kararlılıkla karşısında olacağımızı, kadının insan haklarını yaşama geçirildiği, kadının hayat Her alanında erkekle eşit konumda. Ve özgür bir birey olarak var olduğum ayrımcılık, yoksulluk ve şiddetin son bulduğu, kadın emeğinin görünür  olduğu bir dünya özlemiyle mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Çanakkale Barosu öncülüğündeki Cumhuriyet Meydanındaki program sona erdi. Katılımcılar daha sonra Halk Bahçesinde bulunan Zübeyde Hanım’ın büstüne karanfil bıraktı.

Burcu Erdal