Marmara ve Ege bölgelerinden getirilen 160 devenin mücadele ettiği etkinliğe yağışlı havaya rağmen    vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.Araçların olmadığı, yüklerin develerle taşındığı dönemlere Konaklama sırasında yükü olmayan boşta olan develer birbirleriyle oynarlardı. Bu durumu gören deve sahipleri, bu hareketlere karşı ilgi duyarak zamanla develerin birbiriyle oynamalarını güreş halinde organize etmeye başlamışlar ve bu oyunları bir gelenek haline gelerek günümüze kadar geldi. Bu geleneğin yıllardır sürdürüldüğü Çan İlçesinde hafta sonu yine muhteşem güreşlere ev sahipliği yaptı.  15 günde yoğun çalışmalar sonucunda oluşturulan ve 160 devenin katılım sağladığı güreşler, yağmura rağmen yoğun ilgi gördü.  Saygı Duruşu ve İstiklal marşının ardından açılış duası yapıldı.  Duanın ardından açılış konuşmasını yapan Çan Belediye Başkan Vekili Harun Arslan “Etkinlik için 15 gündür hazırlık yaptıklarını ifade etti. Biz bu kültürü seviyoruz. İnsanlarımızı seviyoruz, Çan'ımızı seviyoruz." ifadelerini kullandı.

Marmara Bölgesinden 160 Deve Katıldı

Marmara ve Ege bölgelerinden getirilen 160 devenin mücadele ettiği etkinlikte, dereceye giren güreş develerinin sahiplerine kupaları protokol tarafından verildi. Baş pehlivanlar arasında gerçekleştirilen Çan Belediyesi Kupası, Çan Kaymakamlık Kupası, Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Kupalarında dereceye giren deve sahiplerine kupaları verildi.

Yağmurlu Havaya Rağmen Yoğun İlgi

Develerin kıran kırana mücadele ettiği ve Marmara Bölgesinin en iyi develerinin ayak bastığı Çan Er Meydanında güreşleri kaçırmak istemeyen  vatandaşlar yağışlı havaya rağmen güreşlere yoğun ilgi gösterdi. Folklorik Deve güreşi severlerin yanı sıra Festivale, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çan Kaymakamı Emre Nebioğlu, CHP Çan İlçe Başkanı İlhan Demiral, Türkiye Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Mehmet Sümer ile vatandaşlar katıldı.

 

Şerife Erdem