Şehir içi toplu taşıma filosuna katılan 4 otobüs düzenlenen törenle Çanakkale halkının hizmetine sunuldu.  Törende bir konuşma Yapan Başkan Ülgür Gökhan ““Otobüs sayımız 23 ama normal hedefimiz daha fazla sayıda otobüs almak ve toplu taşımada kapasiteyi arttırmak” dedi.

 Çanakkale Belediyesi Şehir içi toplu taşıma filosuna katılan 4 otobüsün tanıtımı Halk Otobüsleri Garajı'nda gerçekleşti. Tanıtım törenine  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ile belediye birim müdürleri katıldı. Programda Ulaşım Hizmetleri Müdür Hayati Gürses tarafından yeni otobüslerle ilgili teknik bilgiler verildi. Müdür Gürses, yaptığı açıklamada ““Dört adet 2024 model, 12 metrelik,, engelli taşımaya uygun alçak tabanlı 102 kişilik otobüs almış bulunmaktayız. Bu otobüslerimizi DMO devlet malzeme ofisi aracılığıyla aldık. En uygun teklifi veren firmadan daha önce de BMC almıştık. Ondan önce Mercedes almıştık. Bu defa Otokar firma istediğimiz teklifi verdi. Burada daha önce 19 olan şehir içi toplu taşıma, otobüs sayımız bununla birlikte 23’e çıktı. Bu otobüslerimize özellikle yoğun olan üniversite hatlarında çalıştıracağız.  Bu seneki otobüslerimizde bazı teknik özellikleri geliştirdiler. Özellikle elektrik sisteminde arka tarafta bulunan elektrik panosunu dış şartlardan zarar görmesin diye içeri aldılar. Daha kapalı güvenli hale getirdiler. Bir de sürücülerimiz kışın araç içi soğumasın, yazın da ısınmasın diyerek de kullanmadıklarında çalışır vaziyette bırakıyorlar bu otobüsleri. Bu da yakıt sarfiyatını arttırıyordu. Bunun için de firma otobüsü geliştirdi. 12 dakika içerisinde otobüse herhangi bir müdahale yapılmazsa otomatik olarak stop ediyorlar” dedi.

Hedefimiz Toplu Taşımada Kapasiteyi Arttırmak

  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamada, hedeflerinde daha fazla otobüs alarak toplu taşıma  kapasitelerini arttırmak olduğunu belirterek  “Otobüs sayımız 23 ama normal hedefimiz daha fazla sayıda otobüs almak ve toplu taşımada kapasiteyi arttırmak. Hem kent büyüyor hem yolcu sayısı artıyor. Bizim bunu teşvik etmemiz lazım. Toplu taşımayı teşvik etmemiz için de araçlarımızı iyileştirmemiz lazım. Bunları büyütmemiz lazım, yenileştirmemiz lazım. Tabii bütçe meselesi, bütçemiz olarak verdikçe yapıyoruz. İşte bu yıl yeni bütçeyle beraber dört taneyi alabilme fırsatı bulduk” dedi.

Kredi Verilse Tek Seferde Alırız

CHP’li Belediyelere İller Bankası tarafından kredi teminin zor olduğuna da dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “İller Bankası'ndan maalesef kredi alamıyoruz. Alabilsek aslında bir seferde 20-25 tane otobüs alabiliriz. Böyle bir kredimiz var ama maalesef İller Bankası özellikle CHP'li belediyelere kredi vermekte biraz cimri davranıyor” dedi.

Kadın Şoförler Teşvik Ediliyor

Başkan Gökhan “Otobüslerimizde kadın şoför teşvik ediyoruz. Şu an itibariyle üç tane belediyemizin bünyesinde kadın şoförümüz var. İki tane de halk otobüsleri, özel otobüslerde var. Duyuruyoruz, teşvik ediyoruz. Daha çok kadın müracaat etsin, şoför olsun diye. Umarım bu şoförlerimiz de göre göre, tanıya tanıya yeni genç kadınlarımız da en azından heveslenir diye düşünüyorum. Ulaşımdaki kapasitemizi arttırmak çok önemli. Üniversite kentiyiz, özellikle bu otobüsler üniversite şehir arasındaki güzergahlarda çalışacak. Yurtlar arası, yurtlardan üniversiteye geçişte veya yurtlardan kente girişteki ulaşım hizmetlerinde kullanılacak” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ile belediye birim müdürleri ve katılımcılar yeni otobüslerde incelemelerde bulundular.

 Cuma Deren