‘Değişim’ adı ile yeni genel başkanını seçen Cumhuriyet Halk Partisi, yerel seçimlerde yeni bir sayfa açmak istese de adaylar açıklandıkça parti içi sesler yükselmeye devam ediyor.  Kafa karıştıran uygulamalarla yürütülen aday seçim çalışmalarında bazı adaylar ‘anket yaptık’ diyerek Genel Merkezden atanırken bazı bölgelerde ise Önseçim sandıkları kuruldu.   Parti Tabanı Ön Seçim istese de  Bazı bölgeler hariç diğer yerlerdeki adaylar Genel Merkezden atandı. Ataması Genel Merkezden yapılan Belediye Başkan Adaylarından biri de Çanakkale Belediye Başkan Adayı olarak atanan Muharrem Erkek oldu. Erkek’in aday olmasının ardından  Çanakkale’de CHP’de ön seçim isteyen aday İrfan Mutluay, Ankara’ya adalet yürüyüşü başlattı.

Parti Meclisi Muharrem Erkek’te Karar Kıldı

Geçtiğimiz dönem Önceki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Seçimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapan, Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği seçimleri sonrası Bakan gözü ile  bakılan muharrem erkek, hezimet sonrası koltuğundan olmuştu.  Genel Merkezde koltuğunu kaybeden Erkek, Çanakkale Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıklayan dört isimden biri olmuştu. Geçtiğimi Cuma günü toplanan Parti Meclisi Çanakkale Belediye Başkan Aday için de karar vermiş ve Muharrem Erkek’in Adaylığı onaylamış.  Ön seçim bekleyen CHP tabanı ve Aday Adaylar, hayal kırıklığı yaşamıştı.

Ankara’ya Yürüyüş Başlattı

 Partililerle birlikte Ön seçim bekleyen Aday Adaylardan biri olan İrfan Mutluay, Genel Merkezde taleplerini yeniden iletmek üzere Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’ne doğru Ankara’ya sembolik bir yürüyüş başlattı. İçinde adının geçtiği anketin sonuçlarını görmek bir aday adayı olarak kendisinin en doğal hakkı olduğunu ifade ederek adayların görmediği anket sonucunda bir adayın atanmasının yanlış olduğunu dile getirdi. Truva Atı önünde yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösteren İrfan Mutluay daha sonra Çanakkale’den Ankara’ya uzanacak bir sembolik yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan İrfan Mutluay   “Yaklaşık 32 yıldır sivil toplum örgütlerinde,  meslek örgütlerinde, her platformda görev alarak, emek, demokrasi ve doğa haklarını, yaşamı savundum. Demokratik düzen içerisinde, tüm hakların korunduğu, özgür, eşit, adaletli ve çağdaş bir Türkiye özlemiyle mücadele ettim. Ama inanın, Cumhuriyeti kuran, çok partili hayata geçerek demokrasi adına ilk adımı atan partimde; demokrasi için, demokratik değişim için, seçme ve seçilme hakkının korunması için mücadele edeceğim hiç aklıma gelmezdi. Çıktığım bu yolu, Cumhuriyet Halk Partisinin kuruluş ilkelerine ve Devrimlere yürekten bağlı bir partili olarak kendime görev sayıyorum! Büyük kurultayda ‘değişim’ sloganıyla yola çıkan, ön seçim için ‘Namus ve Şeref’ sözü veren Genel Başkanımız, biz Cumhuriyet Halk partili üyelerde ve kamuoyunda parti içi demokrasi ve ‘Demokratik değişim’ adına büyük bir inanç ve güven oluşturmuştur” dedi.

En Doğru Anket CHP’nin Sandığıdır

Çanakkale demokrasi kültürünün ve geleneğinin en gelişmiş olduğu, barışın ve özgürlüklerin kenti olduğunu belirten Mutluay, “Partimiz 2019 yerel seçimleri öncesinde eğilim yoklaması yaparak belediye başkan adayını belirlemiş, eğilim yoklamasında %60 oy alan adayımız yerel seçimlerde de aynı oranda oy almış, Türkiye’deki en yüksek oyla seçilen İl Belediye Başkanı olmuştur. Buda göstermektedir ki; en doğru anket, CHP’nin sandığıdır. Ortada büyük bir başarı deneyimi varken, ‘değişim’ sloganıyla yönetime gelenler, partiyi demokratikleştirmek bir yana, il belediye başkanlığı için 4 aday adayının bulunduğu kentimizde üye iradesi hiçe sayılarak, atama ile aday belirleme yöntemini seçmiştir” dedi.

Üyelerin Yok Sayılması Demokrasi İle Örtüşmüyor

 Mutluay “Soruyorum; 4 bin 500 üyenin iradesinin yok sayıldığı bu karar hangi demokratik değişim anlayışıyla örtüşür? Parti meclisimiz bu kararı neye dayanarak almıştır? Anket sonuçlarına göre değerlendirme yapıldığı söylentileri vardır. Çanakkale kamuoyunda yaptığımız araştırmalarda Aksoy şirketi dışında bir anket çalışmasının yapılmadığı gerçektir. Anketten kasıt Aksoy araştırmanın yaptığı ise, yalnızca 2 adayın sorulduğu, aday olmamasına rağmen mevcut belediye başkanının anket soruları arasında yer aldığı, mezhep, inanç, farklı bir anadil gibi parti tüzüğümüz ve ilkelerimizle örtüşmeyen provokatif soruların yer aldığı anket mi kastedilmektedir? Parti yetkililerince en az 6 - 7 firmayla bağımsız ve güvenilir anket çalışmaları yapılacağı söylemi bir kandırmaca mıydı? Eğer Genel Merkezimizce yaptırılan anketler var ise; bu anketlerin hangi şirketler tarafından yapıldığı, hangi soruların sorulduğu, yaş, cinsiyet, eğitim, gelir, hata payı gibi hangi kriterlere ve örneklemelere göre yapıldığı tüm şeffaflığıyla kamuoyuyla paylaşılmalıdır. En azından içinde adımın geçtiği anketin sonuçlarını görmek bir aday adayı olarak benim en doğal hakkımdır. Bu hakkımı da sonuna kadar arayacağım” dedi.

Tepeden Atanan Adayı Reddediyorum

İrfan Mutluay “Ön seçim isteyen üyelerimizin iradelerinin yok sayıldığı, ön seçim yerine, İstanbul ve Ankara'da, lobi ve kulis siyaseti peşinde koşan adayın tepeden atandığı bu anlayışı tümüyle reddediyorum! Adaylıkların yolu, İstanbul vizeli Ankara kuşatmasından geçiyor ise bunun adı demokratik değişim olamaz!  Bu ülkede seçim akşamlarında yıllarca AKP sözcülerinin ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ sözlerini çok duyduk. Bakıyorum son günlerde bizim cenahta da bu sözler kullanılmaya başlanmış. Herkes şunu çok iyi bilsin ki; ata da Üsküdar’a da geçit yok” dedi.

 Sembolik Yürüyüş Başlattı

Mutluay “ Bugüne değin emeği, demokrasiyi, toprağı, suyu, ağacı, hayatı nasıl savunduysam; parti üyelerimin ve Çanakkale halkının seçme hakkını, kendimin de seçilme hakkını sonuna kadar savunacağım. Bu amaçla; Partimizin 21 Aralık 2023 tarihinde yapılan Parti Meclisinde toplantısında, Çanakkale İl Belediye Başkanlığı için üye iradesini hiçe sayan atama kararının düzeltilmesini, üyelerin tam katılımıyla örgüt gözetiminde ön seçim yapılmasını talep ediyor;  ‘ön seçim, demokrasi ve değişim’ için Ankara’ya yürüyorum”

 Açıklamasının ardından Mutluay, kendisine destek verenlerle birlikte ‘Demokrasi ve Değişim’ adı altında Ankara’ya sembolik bir yürüyüş başlattı. Mutluay, 3 gün boyunca sürecek yürüyüşünde Çanakkale-Lapseki-Çardak-Biga-Bandırma-Bursa-Bozöyük-Eskişehir-Polatlı güzergahını takip etmesinin ardından Ankara’ya ulaşacak.

 Cuma Deren