Silah Arkadaşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ardından  Türkiye Cumhuriyetinin ikinci Cumhurbaşkanı olan ve  Cumhuriyet Halk Partisinin de ikinci Genel Başkanı olan İsmet İnönü, Ölümünün 50. Yılında Çanakkale’de törenle anıldı.İsmet İnönü’nün vefatının 50. yıldönümünde Cumhuriyet Halk Partisi  İl Başkanlığı tarafından  anma programı düzenlendi.  Anma törenine CHP Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, , İl Başkanı Levent Gürbüz,  CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, CHP İl ve Merkezi ilçe yönetim kurulu üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı. İlk tören 100. Yıl Meydanındaki Atatürk heykeli önünde oldu. Burada Atatürk heykeline karanfiller bırakıldıktan sonra törene katılanlar İsmet İnönü’nün heykelinin bulunduğu alana yürüdüler.  Burada bir dakikalık saygı duruşunun ardından İl Başkanı Levent Gürbüz bir konuşma yaptı. 

 CHP İl Başkanı Levent Gürbüz yaptığı açıklamada “İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’yü rahmet ve minnetle anıyorum.  Kendisi Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren Türk Milletinin bağımsızlık ve demokratik mücadelesinde  çok önemli roller üstlenmiştir. Cumhuriyetimizin şekillenmesinde kilit bir lider olmuştur.  İsmet İnönü, milli mücadelenin en çetin günlerinde  Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer alarak, yalnızca asker olarak değil, aynı amanda bir devlet adamı olarak da üstün niteliklerini sergilemiştir.  Kurtuluş savaşındaki başarıları, Lozan Barış antlaşmasındaki dirayetli duruşu Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atılmasında büyük rol oynamıştır. İnönü’nün Cumhurbaşkanlığı dönemi zorlu koşullar  altında ülkenin modernleşme sürecini sürdürme çabaları ile geçmiştir. Demokratikleşme yolunda atılan adımlar, çok partili hayata geçiş, ekonomi ve sosyal alanlarda yapılan reformlarla ülkemiz modern bir devlet yapısına kavuşmuştur.  Özellikle 2. Dünya savaşı yıllarında gösterdiği siyasi ustalık ile ülkemizi savaşın dışında tutarak, bağımsızlığımızı ve toprak bütünlüğümüzü korumamızda  kilit bir role sahiptir.  Bu dönemde sergilediği liderlik sadece ülkemiz için değil,  dünya barışı için de önemli bir katkıdır.  İsmet İnönü’nün vefat yıldönümünde onun mirasını, değerlerini ve ideallerini anlamak  ve gelecek nesillere aktarmak bizim en büyük görevimizdir. Onun dediği gibi ‘Bir memlekette namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memlekette kurtuluş yoktur’ demiştir. Bu sözler cesaret ve kararlılığın, adalet ve dürüstlüğün ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatmaktadır. Onun saygınlığı, dürüstlüğü, devlete ve millete olan bağlılığı bugün de bizlere ilham vermeye devam etmektedir” dedi.

İl Başkanı Levent Gürbüz’ün konuşmasının ardından  İnönü’nün anıtına çelenk ve karanfiller bırakıldı. Karanfillerin İnönü heykeline bırakılmasının ardından anma programı sona erdi.

Şerife Erdem