Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Yeşilyurt köyü ile Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Kazdağları arasında 110 kilometrelik ‘İda Ultra’, 66 kilometrelik ‘Half Ultra’, 36 kilometrelik ‘Run Zeus’, 15 kilometrelik Kutup Ayısı ‘Köy Koşusu’ ve bu sene eklenen 8. 5 kilometrelik ‘Sekizbuçuk’ kategorilerinde 5 etapta gerçekleştirilen ‘Kar Spor İda Ultra Maratonu’ gerçekleştirildi. 30 ülkeden yaklaşık bin 700 sporcunun katılım gösterdiği parkurda Çanakkaleli bazı isimler de yarıştı.

Parkura katılan isimlerden biri de Serbest dalış dünya rekortmeni Çanakkaleli Milli Dalışçı Derya Can oldu. İlk kez katıldığı maratona ilişkin duygularını kendi sosyal medya hesabı üzerinden yayınlayan ve parkurun zor olmasına dikkat çeken Milli Sporcu Derya Can “Bana biri bu parkurun bu kadar zor olduğunu söylemeliydi. Parkur yüzüme tokat gibi vurdu. İlk kez trail koşmak ve böylesi zor bir parkurda beni zihinsel olarak biraz zorladı açıkçası. Daha evvel yaşamadığım zorluklar, yaşamadığım zihinsel ve bedensel savaş…Yeni bir tecrübe daha cepte. 2.02 ile 15k biter” paylaşımında bulundu.

Öte yandan ‘İda Ultra’ kategorisinde erkeklerde Özgür Sancak, kadınlarda ise Sahar Samodıan birinci oldu. ‘Half Ultra’ kategorisinde erkeklerde Helio Fumo, kadınlarda Selma Altundiş ilk sırada geldi. ‘Run Zeus’ kategorisinin erkeklerde birinciliği Mikhail Venediktov, kadınlarda ise Tuğçe Karakaya elde etti. Erkeklerde Gabriele Pace’nin birinci olduğu ‘Köy Koşusu’ kategorisini ise kadınlarda Eli Anne Dvergsdal ilk sırada tamamladı. Maratona bu yıl ilk kez eklenen ‘Sekizbuçuk’ kategorisinde koşan erkeklerde Enes Kızılcık birinci olurken kadınlarda ise Betül Esner ilk sırada bitirdi.

Kategorilerinde dereceye giren sporculara ödülleri Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Canlı, Kar Spor Yönetim Kurulu Başkanı Selami Alaftargil ve protokol üyeleri tarafından verildi. Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Canlı “Kazdağları doğasıyla, kuzey Ege’nin denizinin mavisi ile oksijenin bolluğu ile dünyanın her yerinden gelen yaklaşık bin 700 katılımcının koşusuyla maraton tamamlandı. Önümüzdeki sene 8. ultra maratonda herkesi yeniden güzel Edremit’imize Kuzey Ege’nin incisi Kazdağları eteklerine yeniden bekliyoruz.” dedi.

 

Şerife Erdem