Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Kemal Cem Baykal’ın yürütücüsü olduğu, Doç. Dr. Ali Emre BİLİS ve Doç. Dr. Pınar Özgökbel Bilis’in araştırmacı olarak yer aldığı ‘Çanakkale Yerel Basınında Kadın İstihdamı’ başlıklı BAP projesi kapsamında, proje bulgularının tartışıldığı panel gerçekleştirildi.  Çanakkale’nin yerel basınında istihdam edilen kadınlar ve Çanakkale Basınındaki kadını gücünün anlatıldığı panele  Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı da katıldı.

 ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Dekanı   Prof. Dr. Hülya Önal, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından  Doç. Dr. Kemal Cem Baykal yürütücüsü olduğu ‘ Çanakkale Yerel Basınında Kadın İstihdamı’ başlıklı BAP projesi hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Kemal Cem Baykal ‘’ Yaklaşık 1.5 sene önce yola çıktığımız bir proje. Artık bulgularının tartışıldığı panelimize geldik. Mümkün olduğunca Çanakkale’yi ve basını temsil eden bir panelist listesi oluşturmaya çalıştık. Yerel basında kadının sorunlarını  kısmen de ulusal basında kadınların yaşadığı sorunlar ve bunun yerele etkilerini tartışacağız'' dedi.

Türkiye Sondan İkinci Sırada

ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya da açılış konuşmasında  cinsiyet eşitsizliğinin toplumsal bir problem olduğunu vurgulayarak “Yapılan bir araştırmada Türkiye’nin kadın üst düzey yönetici bağlamında 34 ülke arasında sondan ikinci sırada. Üst düzey yöneticilere baktığımız da Polonya yüzde 33 , yüzde 22 İngiltere sonrasında Avrupa ülkelerine baktığımızda oranların çok hızlı yuvarlandığını görüyoruz. Maalesef araştırmanın sonunda da Türkiye sondan ikinci geliyor ’’  dedi. 

Kadın Gazeteciler Yerel Basında Görevini Başarı İle Yerine Getiriyor

Panelde bir konuşma yapan Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı ise "Konumuz; yerel basında kadın istihdamı. Ben, ayrı bir ifade kullanacağım. Diyeceğim ki; Çanakkale'nin kadın Gazetecileri. Gazeteciliğe  renk katan kadınlarımız da denilebilir bir başka deyişle. Çanakkale yerel basını' nın  mutfağından, muhabir kadrosuna.. yazı işleri müdürü olarak da görev üstelenen pek çok kadını var ve var olmaya devam ediyor. An geldi, Gazete patronu kadın oldu Çanakkale'de. An geldi, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı oldu bir kadın. Kadın, muhabir oldu, Sayfa Sekreteri, Grafiker, Yazı İşleri Müdürü oldu. Kısacası, Yerel Basın Kadrosunda,  görev alan oldu Çanakkale kadını. Yazı işleri ailesinin  bir ferdi olup,  mutfağından başladı Çanakkale kadınının bu alkışlatan serüveni.. Polis, Asker, Vali, Kaymakam, Nüfus Müdüresi, Doktor, Hakim Savcı..  Kadın, nasıl ki her kamu kurumunda başarı ile görevini yerine getiriyor ise, Çanakkale Basının' da da durum tam da böyle diyebiliyorum, övünçle" dedi.

Hem Yerelde Hem Ulusalda Kadın Gazeteciler İş Başında

Sadece Çanakkale'de değil, ulusal kanal ve Gazetelerde de kadınların canla başla çalıştığını dile getiren Gazeteciler Cemiyeti Başkanı  Hafize Akıncı "Kadın istihdamını, Çanakkale yerel basını öylesine önemsiyor ki;  Yayım Hayatını sürdüren il merkezi ve ilçelerindeki Gazeteler başta, internet haberciliğinde, yerel TV'den, radyoların usta kalemleri olarak  kadınlarımız hep görevleri başında. Kİmi anne, çocuk sahibi, kimi daha yeni nişanlı, hayatının baharında olanlar var bir de.. Gazetecilik birçok meslek dalında olduğu gibi, zahmetli ve bir o kadar da yorucu bir iş kolu. Çanakkale Yerel Basınında olduğu gibi, ulusal haber ajanslarında da kadın gazetecilerimiz iş başında, kısacası haber olan her yerde kadınlarımız" dedi.

İlk Günkü Aşkla Görevlerini Yerine Getiriyor

Basın emekçilerin yaşadığı zorluklara da değinen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, Kadın Gazetecilerin zorluğa nasıl göğüs gerdiğine de değindiği konuşmasında "Basın kuruluşlarının mutfağı, tıpkı ev mutfaklarında olduğu gibidir. İçine sevgi katılınca, ortaya nefis ürünler çıkartan bir yerdir. Topluma doğru haber ulaştırmaktan başlıyor en başta bu kıymetli görev.. Yağmur, kar, fırtına, sıcak ya da soğuk demiyor sahadaki gazeteci kadınlarımız, mesleğe ilk adımı attıkları günün  heyecanıyla, hep görevlerinin başındalar onlar. Ülke genelinde, Yerel Basın organlarının  en güçlü ve sayıca oldukça fazla olduğu bir ildir Çanakkale. Mesele habercilik olunca, kadın ya da erkek ayırt etmeksizin, kadroları ile 7 gün 24 saat, dahası; 365 gün 6 saat kamuoyunu bilgliendirmek adına zoru başaranlardır Çanakkaleli Kadın Gazeteciler. olmazsa, olmaz, vazgeçilmezlerdir..  Şimdilerde, 'Y' Kuşağı olarak isimlendirilen, Yani, 'Z' Kuşağından bir öncekiler. TV haberinde izledim önceki akşam.. bir araştırma sonucuna dayandırılarak kaleme alınan haberde;  'Y' kuşağının iş arama kriterleri içinde başı çeken; iş güvenliğinden söz ediliyordu. İş güvenliği elbette ki çok önemli.  Güvenli yaşamı kim istemez ki ayrıca? Değil Mi? Basın kuruluşlarında görev alan kadınlarımızın,   iş güvenliği endişesini sorguladığına , nerede ise hiç rastlamadım. Edindikleri mesleğe olan sevgileri, her bir Gazeteci kadınımızın gözünü öyle bir kara etmiştir ki, korku nedir bilmez olmuşlardır" dedi.

 

Cuma Deren