Sakin başlayan kongrede demokrasi vurgusu yapılırken  eski İl Başkanları ve Milletvekillerinin kürsüye çıkması ile ‘Demokrasi Şöleni’ dedikleri kongre adeta hesaplaşmaya döndü. Eski İl Başkanı Metin Ümit Ural ve Doğan Ateş, Milletvekili İsmet Güneşhan’ın yaptığı konuşmalarla  adeta parti içi kavgalar, paylaşılamayan koltuklar, Ankara-Çanakkale hattında yaşan aday belirlemeleri ile ilgili  tüm sırlar ortaya döküldü. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  yeni İl Başkanını belirlemek üzere hafta sonu sandık başına geçti.  Levent Gürbüz’ün il Başkanı seçildiği Kongrenin başlangıcında ‘Demokrasi Şöleni’ nutukları atılırken kongrenin sonlarına doğru konuşmaların hararetlenmesi ile  tansiyon da yükseldi ‘Demokrasi Şöleni’ denilen kongre adeta hesaplaşmaya döndü.  523 delegenin katıldığı kongre  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Sonrasında Divan Kurulu seçildi.

Umutsuzluğa Kapılmayacağız

Divan Kurulu Başkanlığına Seçilen Eski Genel Başkan Yardımcısı  Muharrem Erkek İlk Konuşmayı yapan isim oldu. Konuşmasında Genel Seçimlerin hezimetine değinen Erkek “Cumhuriyetimizin 2. Yüz yılına adım atarken iktidar olsaydık çok önemli değişimlere, reformlara, yapısal reformlara  hep birlikte imza atacaktık.  Ama kazanmamız gereken bir seçimi maalesef kaybettik.  Sorumluluk Genel Başkanımızda, Merkez Kurulu Üyelerimizde,  Parti Meclisimizde, en başta, en tepede olan bizlerde.  Bu sorumluluğu cesaretle üstlenip, özgüvenle bu seçimi kaybettiğimizi söylemek zorundayız. Siyaset geleceği inşa etmektir.  Tabi ki önümüze bakacağız. Çünkü biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz. Çünkü biz devrimciyiz, halkçıyız, solcuyuz, sosyal demokratız, Atatürkçü’yüz.  Hiç Bir zaman  umutsuzluğa kapılmayacağız.  Bugün de Çanakkale’de birinci yüz yılımızın son kongresini gerçekleştiriyoruz.  Gerek uçurumun kenarındaki yıkık bir ülkeden, saygın bir Cumhuriyete  nasıl geçtik? Bunu çok iyi bilmemiz gerekiyor.  Hem Türkiye’nin hem de Cumhuriyetin tarihini çok iyi bilmemiz gerekiyor.

Kurultay’dan Güçlenerek Çıkacağız

Yeni Dönem Genel Başkanın seçileceği Genel Kurultaya da değinen Muharrem Erkek “İnanıyorum ki bu kongreden Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü ve İlçe örgütleri çok daha güçlenerek çıkacak.  Önümüzde yerel seçimler var çok hızlı bir şekilde  Kurultayımızı da gerçekleştirdikten sonra ki biliyorsunuz Kurultayımız da önemli  bir tarihte gerçekleşiyor.  Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayacağımız.  Cumhuriyet Halk Partisi kurulduğu günden bu yana  her zaman değişimin gücü ile hareket etmiştir. A’dan Z’ye  örgütlerimizden Genel Merkeze kadar değişim. İster yenilenme deyin ister değişim deyin bunu başarmak zorundayız.  Halkın ne istediğini görerek, bilerek siyaset  etmeliyiz.  Cumhuriyet Halk Partisi yeri ve zamanı geldiğinde  sağlıklı bir dönüşümü, yenilenmeyi başaracaktır” dedi.

Çözülmesini İstemediler

Muharrem Erkek’in konuşmasının ardından Faaliyet ve Denetim raporlarının okunarak oylanmasının ardından siyasi konuşmalara geçildi. İlk olarak söz almak isteyen delegelere söz verildi. Konuşma yapan delegelerin ortak noktaları ise gençliğe yol vermek ve   değişim oldu. Delegelerin ardından bu kez yöneticilik yapmış isimlere söz verildi ve ilk sözü Eski İl Başkanı Metin Ümit Ural aldı.  Ural, dönemindeki parti içi dönen hesaplara değindiği açıklamasında  Çan’daki yolsuzluk olayları ile ilgili çok ağır eleştirilerde bulundu. Ural “Çan için iki kez Genel Merkeze gittim orada bir çok Parti Meclii üyesi arkadaşımla görüştüm. Verilen görev  işin çözülmesiydi. Ama maalesef ki  bu işin çözülmesini istemeyenler vardı.  Çözülmesini istemeyenler şimdi ‘değişim’ adı altında  değişimsiz görev almak isteyenlerdi” dedi.

Kumkale’yi Köy Yaptı

Ural’ın ardından   bir çok Delege söz alırken bu sözlerin ardından kongre iyice gerildi.  Siyasi Konuşmacıların sonuncusu ise  Milletvekili Güneşhan oldu. Salonda kendisine yöneltilen tüm suçlamalara yanıt veren ve Eski Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte’nin Merkez İlçe Kongresinde söylediği sözleri de hatırlatan Güneşhan, Erte ve eski il yöneticilerine yüklendi. Milletvekili Güneşhan “Süleyman Erte Merkez İlçe Kongresinde yaptığı konuşmasında ödül olarak Milletvekilliği aldığımız söyledi. Ben bu partiye 35 yıl emeğimi verdim.  Ben Bu partide İlçe Başkanlığı yaptım, İl Başkanlığı yaptım  Çanakkale’nin her bir metrekaresinde alın terim var benim.  Ama Kendisi Kumkale Belediye Başkanı olarak  Kumkale Belediyesini koruyamadı köy yaptı. Şimdi de kalkmış bize burda laf söylüyor” ‘dedi.

Partililer Salonu Terk Etti

Güneşhan’ın sözlerine bazı partililer tepki gösterirken, Süleyman Erte de sahneye kadar gelerek Güneşhan’a "Benim adıma konuşma yapamaz" diyerek tepki gösterdi. Milletvekili Güneşhan ise, Süleyman Erte’ye "Geç yerine geç" diyerek karşılık verdi. Süleyman Erte, Kumkale Belediye Başkanı olduğu dönemde nüfusla ilgili yorum yapan Milletvekili Güneşhan’a, "Nüfus konusunda böyle bir şey söyleyemezsiniz" dedi. Güneşhan ise, "Söylerim. Kumkale ne durumda, Kumkale. Kumkale’yi köy yaptın, köy. Konuşma" şeklinde karşılık verdi. Tartışmaların ardından Süleyman Erte ve bazı partililer salonu terk etti.

 

Cuma Deren