Üretimin yeniden yükseldiği bölgede bu yıl Paketleme tesisi de devreye sokuldu. Hem üretim hem de paketleme işlemleri ile Ayvacık’ın Antep Fıstığı giderek markalaşıyor.
2017 yılında Ayvacık Belediyesinin de destekleri ile Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ayvacık İlçesinde 12 köyde başlatılan, Ayvacık Belediyesi Antep Fıstığı Geliştirme projesi başlatılmıştı.  İlçede verimi düşmüş ve pazarlama faaliyetleri azalmış olan Antep Fıstığının  yeniden ilçenin ekonomisine kazandırılması için gerçekleştirilen bu projeye daha sonra İlçe Kaymakamlığı ve STK’lar destek verdi.  Desteklerin artması ile proje kapsamında üretimin yapılacağı alanda çiftçilere bilgiler verildi, fidanlar dikildi ve üretciler bölgede yeniden faaliyet geçti.  Geçen süre zarfında ağaçlar her geçen yıl verimli olmaya başlarken bölgede üretilen Antep Fıstığının kilogram başına üretimi de arttı.  Bölgenin potansiyelini arttırmak ve Antep Fıstığı üretiminin arttırılmasını sağlamak amacı ile ilki geçtiğimiz sene gerçekleştirilen  Antep Fıstığı Hasat Şenliği bu yıl da  düzenlendi.
 Bu Yıl İkinci Kez Düzenlendi
Çanakkale’de Antep fıstığının üretim merkezi olan Ayvacık ilçesinde her yıl artan Antep fıstığı üretimi sonrasında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu yıl 2. kez Antep fıstığı hasat şenliği düzenlendi. Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, kurum temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Fıstık hasat şenliği programı, Antep fıstığı ağacından hasat edilmesi ile başladı. Ardından köyde yapımı devam eden Şapköy Antep Fıstığı Üretim ve Paketleme Tesisi ile köy meydanında üreticiler tarafından yetiştirilen ürünlerin sergilendiği stantları gezildi.  Düzenlenen hasat şenliğinde konuşan Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, “Fıstık hasadımızın bereketli olmasını temenni ediyorum. Köyümüze çevre köylerin de yararlanacağı çok güzel bir tesis yapılıyor. İnşallah bu tesis ile beraber fıstığımız daha çok değer kazanır ve üreticimiz için hayırlı olur. Şenliğimize katılan herkese  teşekkür ederim” dedi.
Yapılan konuşmaların sonrasında, müzik dinletisi ve Ayvacık Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisi izlendi. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardında tören programında, en kaliteli fıstık üretimi yarışmasında dereceye giren üreticilere ödülleri verildi. Daha sonra konuklara hasat edilen Antep fıstığı ikramının sonrasında Antep Fıstığı Hasat Şenliği programı son buldu.
 
Burcu Erdal