Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı olan Troya Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü gününde konserler, sergiler, çeşitli sanat gösterileri ve etkinlikler gerçekleştiriledi.Farklı kültürleri, tarihi mekanları ve yerel sanatı dünyaya gösteren önemli organizasyonlardan biri olan KültürYolu Festivalleri geçtiğimiz yıl ilki yapılırkn bu yıl da ikincisi gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar 3 ayrı şehirde, 107 farklı mekanda, 1200’den fazla etkinliğin yer aldığı ve 4 milyona yakın kişinin katıldığı Türkiye Kültür Yolları Festivallerinde 9 Eylül'den beri sıra Çanakkale'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafındna, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda  gerçekleştirilen ve bu yıl 2.'si gerçekleştirilen Troya Kültür Yolu 3. gününde de dolu dolu etkinlikler gerçekleştirildi. 40’dan fazla noktada, 500’den fazla etkinlik gerçekleşecek Troya Kültür Yolu dolu dizgin devam ederken 3. günde de konserler, sergiler, çeşitli sanat gösterileri ve farklı etkinlikler gerçekleştiriledi.
 
Üreten Kadınların Ynaındayız
 
Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Kapsamındaki Troya Kültür Yolu Festivalinde kadınların ürettikleri eserler de yar alıyor.  Festival kapsamında KADEM ve Ahmetçe Kadın Kooperatifleri’nin birlikte 'Ahmetçe Köyü Hesap İşi Sergisi' açıldı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya’nın ziyaret ettiği sergi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu. Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu sergi gezisi sonrası yaptığı açıklamada  “Bu sergi Ahmetçe Köyü’nün kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak için önemli bir fırsat sunuyor. Ayrıca Ahmetçe Köyü Hesap İşi’nin tanıtılması için iş birliği görüşmelerimiz var. ÇOMÜ olarak üretici kadınların ihtiyaç duyduğu noktada elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
 
Su Altındaki Tarih Karada Sergilendi
 
Tarihte bir çok donanmaya mezar olan Çanakkale Boğazını dalış severlere açmak için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından  2017 yılında çalışmalar başlatılmıştı. Yapılan çalışmalar sonrasında oluşturulan envanter kapsamında Sualtı Parkının  envanteri hazırlandı ve 2021 yılında sualtı parkı dalış turizmine açıldı.  Yaşanan tarihi sürecin belgelerini taşıyan  Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Fotoğraf Sergisi' Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluştu.  Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde ziyaretçilere  açılan sergiyi ziyaret edenlere sualtı parkı ile ilgili bilgiler de verildi.
 
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Mahal Sanat’ta sergü düzenlendi.   Troya Kazıları Sanat Ekibi'nin sergisi 'Kanatlı Sözler İzler' yoğun ilgi gördü. Sergi, Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında 17 Eylül tarihine kadar Mahal Sanat’ta gezilebilecek.
 
Dört Ayrı Mekanda Dört Konser 
 
Türkiye Kültür Yolları Festivali’nin en çok ilgiyi gören etkinliği olan konserler üçüncü günde de hız kesmeden devam etti. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda sahneye çıkan sanatçı Resul Dindar’ın Çanakkale Türküsü’nü konsere katılanlarla hep bir ağızdan söylemesi, duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Öte yandan Nedime Hanım Konağı bahçesinde sahne alan Troya Ozanları dinleyenlere keyifli dakikalar yaşatırken, ÇOMÜ İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde Bekir Ünlüataer, Zeki Müren şarkılarını seslendirdi. Kilitbahir Kalesi’nde ise kanun sanatçısı Ahmet Baran sahne aldı.
 
Şerife Erdem