Hem gündem dışı hem de Gündem maddeleri görüşülürken söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Burak Kunt, 4,5 yıldır  ittifakı olduğu ve tüm kararları birlikte aldıkları CHP'li Belediye Başkanı ve üyelerini bir şey yapmamakla suçladı. Kunt, Belediye meclisinin itibarsızlaştırıldığını ve bu meclisin itibarının geri verilmesi zaöamnınn geldiğini belirterek yaptığı açıklamada, CHP sıralarından 'Yerel Seçim için şov yapıyorsun' yanıtı geldi. iki oturumda gerçekleştirilen  Belediye Eylül Ayı Belediye Meclisi adeta ittifakların hesap mahkemesine dönüştü.
Millet İttifakı ortakları CHP ve İYİ Partinin hesaplaşmasına dönüşen Eylül Ayı Belediye Meclisi Başkan Ülgür Gökhan'ın gündem dışı konuşması ile başladı. sakin girilen gergin mecliste Başkan ilk olarak yangın ve kendisi ile ilgili çıkan haberlere değindi. Gökhan "55 personel, beş arazöz, çevre il ve ilçelerden gelen yangın söndürme araçlarını organize etti. Fen işleri müdürlüğünden yine personellerimiz, greyder, kepçeler, su tankerleri, park bahçeleri, su kanalizasyon, hepsinden destek olundu. Veteriner işleri sekiz personel ve iki hayvan taşıma aracıyla afet bölgesinde mahsur kalan 58 canlı hayvanın naklini sağladı ve bizim barınağında onları muhafaza ettik ve on yedi hayvanın tedavisini yapmış arkadaşlar. Sonra Ziraat Odamızın da önerisiyle  meraları zarar gören, otları yanan, samanları yanan köylülerimize saman, yem, arpa, silajlık mısır desteği veriyoruz.  Çünkü artık bölgede mera kalmamış, üretici ya saman verecek ya da yem verecek başka çaresi kalmadı. Sadece hayvanlar değil, özellikle Ulupınar Köyü'nde evler de yanmış, ağıllar yanmış. Orada da malzeme ihtiyaçları var ve bşlge halkından malzeme talepleri var. Onları da temin ederek destek olmaya çalışıyoruz" dedi.
Hakkımı Helal Etmiyorum
Ağustos ayında Çıkan yangınlar sonrasında gelen eleştirilere de yanıt veren ve 'Başkan tatilde' açıklamalara da değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yangın çıktığında  canı ile uğraştığını ve hastanede olduğunu bir kez daha dile getirerek "Bu arada tatsız şeyler oldu, haksızlık yapan oldu.  Ummadığımız kişilerden de bazı haksız eleştiriler geldi.  CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın yangın bölgesine hiç uğramayıp sosyal medya hesabından 'yangın umarım söndürülür' mesajı kamuoyunda eleştirilere neden olmuştur. Yangın bölgesine gitmeyip sadece sosyal medya üzerinden pişkince mesaj paylaşmak, vatandaşlarımızın beklentileriyle örtüşmemektedir diyor vatandaş. Güzel memleketimiz, Çanakkalemiz yangınla savaşırken kimi alevlerin ortasına bir bidon suyla, kimisi traktörle dalarken çocuklar bölgeye su, vatandaşlar erzak taşırken belediye başkanı Gökhan utanmadan tatil yaptı' diyor. Diyen çok enteresan bir kadın. AK Parti Merkez İlçe Başkanı. Bir kadının bir insanın hakkına girmesi hakikaten akıl alacak şey değil. Bu hanımefendiye bu iftirasından dolayı hakkımı helal etmiyorum. Hakkım haram olsun. Ben yangın çıkmadan önce hastaneye yattım. İki gün hastanede yattım. Bir gün evde istirahat ettim. Bu arada hakikaten takip ettik. Sadece ben değil belediye başkan yardımcımız var. O takip ediyor. Bizim personelim Var, müdürlüklerimiz var. Biz de tabii telefonları takip ediyoruz. Burada başkan tatile gitti. Bir de üstelik bir de Amerika'ya gitmiş. Tatile gitmiş. Bir de Amerika'ya gitmişiz, ne Amerika'ya gittim, ne tatile gittim. Canımla uğraşıyordum. Onun için bu hakkıma giren bu hanımefendiye hakkımı helal etmiyorum" dedi.  
 
Erdal Gezen'den Milletvekillerine Çağrı
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen, okullardaki yemek sorununa değinerek  "Biz geçen sene Eylül-Ekim aylarında demişiz ki her dört çocuktan biri okula aç gidiyor. Bu çocukların karnını doyurmak boyutunda sağlıklı ücretsiz bir öğün yemek konusunda söylemlerimiz var. Geçen sene birkaç mecliste de bunu ifade ettik. Çanakkale Belediyemizin yaptıklarını da zaten biliyoruz. Bir çalışma var dediler. Bu çalışma okul öncesi çocuklar için yapılan bir çalışma. Ama maalesef ilköğretim boyutunda liseler de dahil olmak üzere, böyle bir çalışmanın olmadığını ve ekonomik anlamda sıkıntıları olması sebebiyle olamayacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Düşünün ki  bir baba çocuğunu okula gönderirken kantinde bir tostun 40 lira, suyun 5 lira, ayranın 12, simidin 10 liraya satıldığı, yani tamamen sabah kahvaltısı ve öğle yemeğiyle çocuğunu okulda o şekilde doyurmak isteyen bir baba 65 lira bir para veriyor ve asgari ücretle çalıştığını düşünün. Bu bir çaresizlik filan değildir. Bu düzeltilemiyorsa sosyal devletin gereksinimlerini bu iktidarın yapmadığını açık göstergesidir. Ben burada diyorum ki ek bütçe boyutunda geçen sene bir önerge verilmişti. Ve iktidar partisi milletvekilleriyle bu önerge reddedilmişti. Ben eğitim öğretim sezonu açılmadan buradan Çanakkale'mizin milletvekillerine seslenmek istiyorum. Çanakkale vekilleri olarak bu ülkedeki yoksul ailelerin çocukları için bu Çanakkale'mizdeki yoksul ailenin çocukları için Çanakkale merkez ilçeler hiç fark etmez bir araya  gelin, ağlıklı ücretsiz bir öğün yemeği verilmesi konusunda bir yasa teklifini lütfen meclise sunun. Buna toplum olarak ihtiyacımız var. Yataklarını aç giren sabahleyin aç kalkan çocuklarının, çocukların ve ailelerin ihtiyacı var" dedi.
 Bir Sene Geçti Problemi Çözen Yok
CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen'in ardından söz alan ve ittifak rtağı Belediye Başkanı ve CHP'li Belediye Meclis üyelerini adeta topa tutan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Burak Kunt, sözlerine Erdal Gezen'in konuşmasından alıntılar yaparak başladı. Kunt "Şu gördüğümüz tablo, işte Türkiye'nin 22 senelik tablosu. İki taraf birbirine bir şeyler söylüyor. Bir taraf ekonomi kötü, kabul etmiyor. Yani hatalar yaptık, kabul etmiyor. Ama hani onları artık kabul ettim. Sonuç olarak seçimi kazandılar. Hani böyle kazanmadılar falan diyorsunuz ya demeyeyim bunu. Yani yüzde elli ikiyle kazanan bir halk var ortada. O halka lütfen bu saygısızlığı yapmayın. Bizi tercih etmedi bu seçimi kazandılar. Şimdi bu seçimi kazanmış iktidar öbür tarafta da halk bize muhalefet görevini verdi. Buraya kadar tamam bizim. Şimdi eee Erdal Bey dedi ki  işte yemekle ilgili çocuklarımız aç gidiyor. Ekim 2021 Rüzgargülü projesi Meral Akşener yayınlamış. 4 Kasım 2022 Yanlış hatırlamıyorsam şuradan buldum. Eee Durmuş Yılmaz'la Naci Cinsli Erzurum milletvekili ve Ankara Milletvekilimiz meclis'e sunmuş. AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedilmiş. Net sunum devlet okullarında okuyan çocuklara sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verilmesi. AK Parti ve MHP'nin oyları ile reddedilmiş. Şimdi biz bunu konuşacağız, tamam. Ama ben Erdal Bey'den şunu bekliyorum sonrasında. Biz niye yapmıyoruz? Şimdi dersiniz ki biz şu kadar yaptık. Bir de şunu yapmayın ama biz ihtiyacı olanlara veriyoruz. Hayır. İhtiyacı olanlara Diye bir şey yok. Biz eşitlik ve adaletten eğer ki bahsediyorsak herkese vereceğiz. Devlet okulunda okuyan herkese. Bu çocukların hepsine vereceğiz. Şimdi öbür tarafta barınma problemi. Biz tam bir sene önce bu mecliste bizzat ben dedim ki 'Bizim belediyemizin yerleri var. Bu yerlerimizi acaba yurt binaları yaptıramaz mıyız?' Sayın Başkan da dedi ki 'niye olmasın? Bunu düşünelim' dedi. Bir sene geçti üzerinden. Bunu niye takip etmediniz? Bunu ben mi takip edeceğim? Ben öneriyorum" dedi.
 'Yerin Dibine Soktum' Cümlesi Meclisi Karıştırdı
Burak Kunt'un bu sözleri CHP ile İYİ Parti Grup Başkanvekilleri arasında tartışmaya dönünce araya giren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ortamı yumuşatarak sadece Belediye başkanına hitap edilmesini istedi. Ancak tartışmayı sürdüren Kunt, bu kez başkanla tartışmaya girerken adeta put kırdı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Burak Kunt "Grup Başkan Vekilinizle diyaloğa girerken kızıyorsunuz. Ben Esra Hanımla tartışırken hiç sesiniz çıkmıyor. Esra Hanımı ben burada 10 kez yerin dibine sokmnaya çalıştığımda siz bir şey demediniz" sözleri meclisi gerdi. Bu kez AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel de söze girdi. Yüksel "Burada sizin amacınız Esra Yükseli yerin dibine sokmak mıdır? o nasıl söz.  ona sizin gücünüz yetmez. siz buraya prvoke etmek için geliyorsunuz.  başka bir şey için gelmiyorsunuz" dedi.  Sözlerinin yanlış anlaşıldığını öyle demek istemediğini belirten Kunt Esra Yükselden özür dileyerek konuşmasını sürdürdü.
Dört Yıldır Bir Şey Üretmeyen Bu Meclisten Rahatsızım
Bu kez Öğrencilere yönelik barınma problemlerine değinen ve geçtiğimiz yıllarda yaptıkları öneriyi hatırlatan Kunt "Biz burada bir şeylerle ilgili eleştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda siz sesinizi çıkarmadığınızda şimdi bu tarafta diyorsunuz ki buna 'söylemeyin' niye söylemeyelim? Biz burada üretiyoruz, üretiyoruz, üretiyoruz. ama sadece konuşuyoruz.  Biz bu işi ne zaman yapacağız? 
Hiçbir şey yapmayan dört yıllık bir Belediye meclisinden rahatsızım. İcraat yapmayan bu Belediye Meclisinden rahatsızım.  Ben üretiyorum siz yapmıyorunuz.  Ama inşallah bundan sonra olacak.  İşinize gelmediğinde hemen eleştirilere başlıyorsunuz" dedi.
Polemik Yaparak Yerel Seçimlerde Kendinize Pay Çıkarıyorsunuz
 
Çanakkale Belediyesi olarak beslenme çantasının ilkokullardan dördüncü sınıfa kadar şu anda hazırladık. Vermeye de devam ediyoruz. İhtiyaç sahibi olanlar, isteyenlere veriyoruz. Biz sosyal devlet gereğince sosyal belediyecilik anlayışı içinde üstümüze düşeni bütçemiz dahilinde fazlasıyla yapıyoruz.  Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe boyutunda bir fon oluşturulabilir bu oluşturulabilmesi amacıyla yapılan yasa teklifi Reddedildi. Bunu siz de söylüyorsunuz. Biliyorsunuz. Burada polemik yapıyorsunuz şu anda. Önümüzdeki yerel seçimler konusunda kendinize bir pay çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bunu açıkça ifade ediyor. Bir Çanakkale Belediyesi olarak bütçemiz dahilinde yapmaya çalıştık ve yapmaya da devam edeceğiz.  Burada şahsıma bağlı olarak  kendi siyasetinizi oluşturmaya çalışmayın" dedi.
Ya Şov İçin Yada Provakasyon İçin Geliyorsunuz
Burak Kunt'a bir cevap da AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel'den geldi. Yüksel, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Burak Kunt'un özrünü kabul etmeyerek "Burak Bey sizi de dediniz ya 4,5 yıldır beklediğimiz şeyler var. Ben de 4,5 yıldır  Burak Bey izlediğimde buraya ya şov için ya provokasyon için geliyorsunuz. Meclise germek kendinizi parlatmak dışında bir amacınız yok ve genelde de grubunuzdan bağımsız geliyorsunuz. Öncelikle Esra Hanım'ı yerin dibine batırmak gibi bir amaç, bir belediye meclis üyesine yakışır mı? Artı beni yerin dibine  batıramazsınız.   Ben bu özürü kabul etmiyorum. Çünkü ittifak ilişkileri iyiyken  kraldan çok kralcı olup üzerime yürüdü sizden çok savundu ve  saçma sapan savunmalar yaptı. Şimdi ittifak bozuldu kendini parlatmak için  buraya yapılsın diye getirdiğiniz projeler  sizin için parlak  olabilir ama  altyapısına baktığımızda uygulanabilir şeyler değil" dedi.
Tartışma İkinci Birleşimde de Devam Etti 
Eylül ayı Belediye Meclisi ikinci Birleşimine belediye Başkanı Ülgür Gökhan katılmadı. Başkan Gökhan'ın yerine Belediye Başkan  Yardımısı İrfan Mutluay meclise başkanlık etti.  Gündem maddelerinin konuşulduğu ikinci  birleşimde  ilk madde ulaşıma yapılacak zamla ilgili oldu.  Gündem maddesi ile ilgili söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili  Burak Kunt yeniden söz alarak, yine 4 yıl önce getirdikleri önerileri hatırlatarak  "Bildiğiniz üzere temmuz ayında da bir zammımız vardı. Ondan sonraki ilk meclis toplantımız bu. Şimdi bir zam görüşmemiz daha var. Biz 4,5 senede birçok kez birçok şeyi sunduk. Fakat biz yapalım demedik. Buyurun siz yapın, oyu siz alın, takdiri siz alın. Yeter ki Çanakkale kazansın istedik. Ama o günden bugüne herhangi bir çalışma, herhangi bir irade göremedik. Eğre Başkan da burda olsaydı eminim şu denecektir 'Bizim kapasitemiz buna uygun değil' denecekti. 2004'te bir uzman gelmiş ben onu yazmıştım 2004'e hiç dokunmuyorum. 2009-2010'da biri gelmiş galiba. Ona da bir şey demiyorum. 2019'da Toplam kooperatif bütçesinin içerisindeki akaryakıt payı kaçtı? Bugün kaç? 2019'da  akaryakıt ne kadardı? 6 liraydı. Bugün ne kadar? 40 lira. Sayın Başkan biraz önce açılış konuşmasını da söyledi. Biz devletin hiçbir şeyine güvenmiyoruz ama kalkınma raporuna itibar edeceğimizi tutuyor. Şimdi biz kalkınma raporu vesaire değil biz yapacağız bunu fizbilitesini.  Bu biz gideceğiz diyeceğiz ki şu anda bu lastikli sistemle bir kişiyi kaça taşıyoruz? Hafif tramvayla kaça taşırız? Bunun fizibilitesini çıkaracağız. Ekonomik önlüğünü koyacağız. Bu tek başına da sadece mali işleri ya da ulaşımın yapacağı bir iş de değil. Bu topyekun bir irade gerektiriyor. Biz 4,5 senedir bu konu hakkında bir proje görmedik. Ekonomi böyle, akaryakıta zam geldi, girdi maliyetleri çıktı. O yüzden zam yapacağız diyerek hep iktidarı suçlayan ama hiç sorumluluk almayan bir iradenin son yedi ayda da bir çözüm üretebileceğine inanmıyoruz. Sadece Çanakkale'nin konuşulması gereken yer burası. Buradaki meclis üyelerinin her biri bu şehir için bir şeyler üretmeli, fikir vermeli, sorunların çözümü üretmeli" dedi.
Meclisin İtibarını Geri Verin
 
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Burak Kunt Konuşurken araya giren ve  CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen, konuşmanın gündem dışına çıktığını belirterek başkanın müdahale etmesini istedi. Bunun üzerine tartışma ikinci birleşimde de alevlenmeye başladı. Konuşmasını sürdüren İYİ Partili Burak Kunt  "Yani popülist bir tartışma oluyor. Oradan biri laf atıyor, o ona laf atıyor.  Şimdi de ben Çanakkale halkına sesleneyim. Bir de ben popülist bir yaklaşım yapayım. Hani hep yapılıyor ya. Bir de ben yapayım.  Bundan sonra meclisin  itibarını geri vereceğiz. Bu meclsii itibarsızlığa getirmişsiniz, biz bir şey söylüyoruz kimse dinlemiyor.  Bu meclis üyelerine hiç bir şey ürettirilmiyor.  Bu meclisin üyeleri bir şey üretmek istiyor kimse dinlemiyor. Lütfen bu meclisin itibarını geri verin" dedi.
 
'Bu Adam' Cümlesi İçin Özür Gelmeyince Mikrofonlar Kapatıldı
 
Tartışmalar giderek büyürken  İYİ Partili Burak Kunt, CHP Grup Başkan Vekili Erdal Gezen'e 'Bu adam' diye hitap edince tartışmlar alevlendi.  Bu cümleye karşılık CHP'li meclis üyeleri özür beklerken, İYİ Partili Burak Kunt  özür dileyecek bir söylemde bulunmadığını söyledi. Kunt "Ben grup başkan vekilinize bir şey söylemedim. Arkadaşlar  konuşmamda araya girerek konuşmama engel oluyorlar" dedi.
Başkan Vekili İrfan Mutluay'ın tüm uyarılarına rağmen tartışma devam edilince mikrofonlar kesildi. Mikrofonların kesilmesinin ardından diğer meclisleri de hatırlatan Başkan vekili Mutluay "böyle bir diyalog daha önceki meclislerde hiç yaşanmadı" diyerek kimseye söz vermeden gündeme geçti.  Tansiyonun hayli yüksek olduğu iki bireşimli meclis gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.
 
Cuma Deren