Kendine has faunası, bereketli toprakları ve üreten çiftçileri ile Kazdağları eteklerindeki   Bayramiç İlçesinde yıllardır üretilen Bayramiç Beyazı, her geçen yıl kalitesini ve rekoltesini arttırıyor.  bereketli toprakların nadide ürünü için  2013 yılında Bayramiç Ziraat Odası'nın Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru sonucu 'Bayramiç beyazı' adıyla coğrafi işaret tescili aldı. 2016 yılında ise Bayramiç beyazı için Ziraat Odası ve üreticiler AB işareti için kapı çalmıştı.  kriterlerin yerine getirilmesi ile  Bayramiç beyazı 2016 yılında  Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuştu ve Türkiye'nin Avrupa'daki tescilli 7. ürünü olmuştu.
Dondurma Olarak  Yeni Lezzet Yolculuğunda
 Her geçen yıl yükselişte olan Bayramiç Beyazı bu yıl yeni bir yolculuğa çıkıyor.  Sofralarda yerini alan Bayramiç Beyazı, dondurma olarak da yerini almaya hazırlanıyor. Bayramiç Kaymakamlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bayramiç Ziraat Odası işbirliğiyle Bayramiç Beyazının dondurması yapıldı.  Çanakkaleli girişimcilerin desteği ile yapılan dondurmanın tanıtımı gerçekleştirildi. Tanıtım Toplantısına  Bayramiç Kaymakamı Alper Taş,  İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Bayramiç Ziraat Odası yetkilileri katıldı.
Ülkemize Özgü Yeni Bir Tat
Çanakkale'nin  AB coğrafi işaretli ürününü dondurma yaparak Türkiye'ye has yeni  bir tat yaratmak istediklerini dile getiren  Kaymakam Alper Taş “Bayramiç beyazı ilçemizde, Kaz Dağları eteklerinde yetişen bir ürün. İlçemize özgü bir ürün, bu nedenle coğrafi işaret belgesi alan bir ürün. Bayramiç beyazının kendine özgü bir lezzeti var. Bunu dondurmaya çevirerek, yine ülkemize özgü bir tat ortaya çıkarmak istedik. Bu şekilde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle bu çalışma başlatıldı. Böylece ülkemize has Bayramiç dondurması ortaya çıkmış oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Herkesi Bayramiç beyazı dondurmasını tatmaya davet ediyoruz” dedi.
 Dpndurma Denememiz Başarılı
Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ ise yeni bir tadı başarı ile sonlandırdıklarını dile getirerek “Coğrafi tescil işareti almış bir ürünümüzdür. Ülkemizin 7’nci sıradaki ürünüdür. Meyvemizin endemik ve az bulunuyor olması büyük önem arz ediyor. Özellikle kayısı, erik, şeftali gibi meyvelerin aromalarının karışımını oluşturduğu için daha büyük bir öneme sahiptir. Genellikle bebek maması, marmelat veya başka ürünler halinde de kullanabilmektedir. Bugün burada dondurmasını yaparak ürünü daha katma değerli ürün haline getirebilmek için bu meyvemizi ileri zamandalar yurt dışına pazarlamak ve ihracatını yapabilmek için bazı denemeler yapıyoruz. Bugünde dondurma denemesini yaptık. Gayet başarılı oldu. Gerçekten dondurmasının tadına bakanlar çok beğendi” dedi.
Cuma Deren