Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasındaki Sestos'ta bir kulede yaşayan Afrodit’in rahibesi Hera ve boğazın diğer yakasında yaşayan Abidoslu Leandros’un arasındaki aşk hikayesinden ilham alan ve 1810 yılında İngiliz Edebiyatçı İngiliz şair Lord Byron’un Çanakkale Boğazı’nı geçmesiyle başlayan, 36 yıldır Çanakkale Rotary Kulübü tarafından düzenli olarak organize edilen ‘Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’ Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, 30 Ağustos’un yıldönümünde 700’e yakın Türk ve 300’e yakın yabancı yüzücünün katılımıyla bugün gerçekleşti.
Hero ve Leandros’un   aşk hikayesinden yola çıkarak  Asya ve Avrupa kıtasını kulaçlarla birleştiren dünyanın en eski yüzme yarışmalarından biri olan 36. Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları  bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleştirildi.  Rotary kulübü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışmalara bu yıl Çanakkale’nin yerel markası Wilusa Turizm da destek verdi. 35 yılda 18  binden  fazla yüzücünün katıldığı yarışmada 100 milyonun üzerinde kulaç atıldığı yarışma Cumhuriyetin 100. Yılında yapılması da ayrı bir önem taşıdı.  30 Ağustos Zafer Bayramında gerçekleştirilen yarışmaya 250 yabancı  olmak üzere bin  kişilik çeşitli kategorilerde yarışmalar oluşturuldu.
Kontenjanlar 40 Dakikada Tamamlanmıştı
Dünyanın en eski yarışmasında kıtlar arası kulaç etmak isteyenlerin adeta tetikte beklediği yarışma için   bin kontenjan açıldı. Aralarında siyasetçi, akademisyen ve dünyaca ünlü profesörlerin de katılımı ile  300yabancı  olmak üzere toplam bin  kişilik kontenjan 40 dakika gibi kısa sürede tamamlanmıştı. Önceki gün sporcuların akreditasyonları yapılarak  yarışacakları numara ve  çipleri verildi.
Kulaçlar Tarihe Atıldı
Uluslararası tanınırlığı olan  ve her yıl Arkeologlardan iş insanlarına yüksek lisans sahibi akademisyenlerden öğrencilere üst düzey yöneticilerin katıldığı elit bir yarışma olarak da tarihe geçen 36. Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları için  Tarihi Gelibolu Yarımadasındaki Eceabat ilçesinde start verildi. Sahil Güvenlik ve Balıkçı teknelerinin de görev yaptığı yüzme yarışmalarında güvenlik üst seviyedeydi.  Bin kişinin katıldığı  yarışmada Cumhuriyetin 100. yılında kulaçlar zafer için atıldı.
İlk 3 sıra Çanakkaleli sporcuların Oldu
Eceabat Sahili’nden sabah 8:30’da start alan yarışma, Anadolu yakasındaki Çimenlik Kalesi’nde son buldu. Yarışmada, genel klasman erkeklerde ilk üç sırayı Çanakkaleli sporcular paylaştı. Genel klasman erkeklerde 48 dakika 48 saniyeyle Mertcan Yıldırım birinci, 49 dakika 1 saniyeyle Emir Alp Maltepe ikinci, 49 dakika 13 saniyeyle Batuhan Sağın üçüncü, genel klasman kadınlarda 48 dakika 44 saniyeyle Cery Edwards birinci, 51 dakika 24 saniyeyle Çiğdem Topaloğlu ikinci, 52 dakika 6 saniyeyle Ezgi Candan üçüncü oldu.
 
Cuma Deren