Hafta sonu, Çanakkale  adeta Cehennemi yaşadı. Önce Gökçeada'dan  yangın haberi geldi.15 Temmuz Cumartesi günü akşam saatlerİnde, Tükiye'nin Ege denizindeki iki adasından biri olan Gökçeada'da yükselen alevler, gece boyu etkili oldu.Felaket, 'Tam bitti' denilir iken, Alevlerin yükseldiği ikinci adres Çanakkale Merkeze bağlı Kızılkeçili köyüydü.
Yangın haberi üzerine, Vali Aktaş bölgeye ulaştı. Dakikalar içinde başlatılan söndürme çalışmalarını izledi.Söndürme çalışmalarına yaklaşık 500 kişi katıldı. Orman, AFAD, UMKE  ve JandarmaTeşkilatna bağlı  ekipler, gece boyu yanın mahallinde görev aldı.
BİR KÖY, TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI..
Gündüz başlayıp, rüzgarın da etkisiyle  gece hızla ilerleyen alevlerin tehdidiyle Kemel köyü boşaltıldı. Köy sakinleri kent merkezinde yurda yerleştirildi.
Yangına 13 helikopter,  5 uçak, 60 arasöz, 19 su ikmal aracı, dozerler, çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri de olmak üzere, yüzlerce kişiden oluşan ekipler,  havadan ve karadan müdahalesini dün gün boyu  sürdürdü.
--------------------------------------
CİĞERLERİMİZ KAVRULDU,
YABAN HAYAT TELEF OLDU...
--------------------------------------
Alınan tüm tedbirlere rağmen, Ormanlara yine ateş düştü. Türkiye'nin Ege denizindeki iki adasından biri olan Gökçeada hafta sonu yaüngın felaketi yaşadı. Tam bitti der iken, Alevler bu kez Çankkale merkezi bağlı Kızılkeçili köyünden yükseldi.
Saatlerce etkile olan yangınlar, Oksijen kayarnğı ormanlık alanları küle çevirdi, ciğerlerimiz kavruldu.  Yaşam alanı ormanlar olan, binlerce  Yaban hayat canlısı telef oldu.
Ülke genelinde, Yangın sezonu olarak bilinen tarihler arasını kapsayan, Piknik amaçlı başta, her türlü girişlerin yasaklandığı Orman alanlarına düşen Ateş, yine Ciğerlerimizi kül etti.
Hafta sonu, Çanakkale  adeta Cehennemi yaşadı. Önce Gökçeada'dan  yangın haberi geldi.
15 Temmuz Cumartesi günü akşam saatlerinde, Tükiye'nin Ege denizindeki iki adasından biri olan Gökçeada'da yükselen alevler, gece boyu etkili oldu.
Felaket, 'Tam bitti' denilir iken, Alevlerin yükseldiği ikinci adres Çanakkale Merkeze bağlı Kızılkeçili köyüydü.
Yangın haberi üzerine, Vali Aktaş bölgeye ulaştı. Dakikalar içinde başlatılan söndürme çalışmalarını izledi.
Söndürme çalışmalarına yaklaşık 500 kişi katıldı. Orman, AFAD, UMKE  ve JandarmaTeşkilatna bağlı  ekipler, gece boyu yangın mahallinde görev aldı.
BİR KÖY, TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI..
Gündüz başlayıp, rüzgarın da etkisiyle  gece hızla ilerleyen alevlerin tehdidiyle Kemel köyü boşaltıldı. Köy sakinleri kent merkezinde yurda yerleştirildi.
Yangına 13 helikopter,  5 uçak, 60 arasöz, 19 su ikmal aracı, dozerler, çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri de olmak üzere, yüzlerce kişiden oluşan ekipler,  havadan ve karadan müdahalesini dün gün boyu  sürdürdü.
GÖKÇEADA YANGINI
Gökçeada yangını 16 saat sonra kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları ise gün boyu devam etti.
15 Temmuz Cumartesi günü saat 16:00 sıralarında,  Gökçeada ilçesi Dereköy Marmaros mevkiindeki ormanlık alanda alevler yükseldi. Henüz bilinmeyen bir nedenle ormanlık alana düşen ateş, Rüzgarın da etkili olduğu bölgeyi kısa sürede sardı.
Gün boyu devam eden söndürme çalışmalarına 7 ' si gündüz, 2' si ise  gece görüşlü olan helikopter sortiler yaptı. Gökçeada' da 9 helikopter, 4 uçak, 19 arazöz, 2 dozer, 4 su ikmal aracı, 1 müdahale aracı, 2 treyler, 18’i teknik personel olmak üzere 98 personel, Alevleri söndürebilmek için uğraş verdi.
Gestaş Deniz Ulaşım seferleriyle çevre illerden gelen orman ekiplerini, gece byu  adaya ulaştırmak için başlatılan sereberliğe katıldı.
Rüzgarın söndürme çalışmalarını zorlaştırmasına rağmen alev savaşçılarının çalışmaları sonucunda yangın yaklaşık 16 saat sonra kontrol altına alındı.
Soğtuma çalışmalarının devam ettiği bölgede ilk belirlemelere göre 15 hektarı orman, 35 hektarı ise  mera ve 60 hektar açık alan olmak üzere, Alevler  toplam 110 hektarda etkili oldu.
GÖKÇEADA BİTTİ, KIZILKEÇİLİ BAŞLADI..
4 yanı denizlerle çevrili Gökçeada' da , yangaın felaketinin sona ermesi, ada yaşayanlarına rahat bir solku aldırır iken, suyun öte yakasınad, Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakılarında çıkan orman yangını,hafta sonu yaşanan ikinci  felaketin adına dönüştü.
16 Temmuz Pazar günü saat 16.30 'u gösterir iken, Kızılkeçili Köyü yakınlarından alevlerin yükselidği lilgisi geldi.
Henüz bilinmeyen bir nedenle başlayan orman yangına, dakikalar içinde müdahale başladı.
Günlerder kavurucu sıcaklar ile mücadele eden Çanakkaleliler, meşhur rüzgarının kesilmesine isyan eder ikne, hafta sonu rüzgar etkisini gsöterdi. Ancak bu kez, çıkan orman yangınlarının büyümesine neden olan yol rüzgarın, yeniden kesintiye uğraması için dualar edildri.
İl genelinde günler sonra etkili olan kuvvetli rüzgar sebebiyle, başladıktan kısa bir süre sonra hızlı şekilde yayılan yangına ekipler dakikalar içinde  müdahale etse de, Alevler bir türlü kontrol altına alınamadı.
Gece de dahil olmak üzere, yangını kontrol altına olmak üzere alev savaşçıları hummalı şekilde çalışmalarını sürdürdü.
Hızla ilerleyen yangın tehdidiylekarşı karşıya kalan Kemel köyü  boşaltıldrı. Sakinleri kent merkezinde yurda yerleştirildi.
Edinilen bilgiye göre yangına 13 helikopter ve 5 uçak, 60 arasöz, 19 su ikmal aracı, dozerler, çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri de olmak üzere havadan ve karadan müdahale aralıksız üsndrü. Hava kararınca, iki göce görüyşlü helyikopqterç dışında hava araçları yangına müdahalede bulunmadaı. Gün ışyınca, söndürme çalışmalarına havadan katkı sunnan ekipler yeniden devreye girdi.
Geçtiğimiz Pazar günü saat 17.30 sıralarında Kızılkeçili köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangını söndüme çalışmalarına, kamu dışında., özel sektöre ait iş makineleri de destek verdi.
 Balıkesir ve Bursa'dan takviye ekipler Çanakkale’ye geldi. Yangın bölgesinde çalışmaları en başından beri takip eden Vali İlhami Aktaş,  gece yarısı geç saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamasında; “Saat 16.30 sıralarında Çanakkale merkeze bağlı köylerimizde yaklaşık 5 köyümüzü ve civarını etkileyen örtü yangınıyla başladı, alevler daha sonra ormana sıçradı. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı.
Şu ana kadar köylerimizden birisini vatandaşımızın can güvenliği açısından boşalttık. Vatandaşlarımızı il merkezinde kendilerine tahsis ettiğimiz tesislerimizde bu gece ağırlayacağız. Onun dışında rüzgar şu an itibariyle etkisini azaltmasıyla yangının ilerlemesi de yavaşlamış vaziyette.
Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Kızılay, sağlık ekiplerimiz, gönüllülerimiz yangının söndürülmesi için elinden gelen çabayı sarf etmekteler.
Havadan ve karadan müdahaleler devam etmekte. Sabahın ilk ışıklarıyla bu müdahale havadan daha da artarak devam edecek. Umarım en kısa sürede sonuç almış oluruz ve daha fazla bir orman ve örtü yangınına meydan vermeden söndürmüş olacağız diye ümit ediyorum."ifadeleriuni kullandı.
 Vali Aktaş; "Yaralı ve can kaybımız yok. Onun dışında orman varlığımız ve ekili alanlar dışında herhangi canlı kaybımızda yok bildiğimiz, şu ana kadar bize intikal eden ama çok şükür herhangi yaralı ve can kaybımız yok.”  diyerek, sevindirici haberden söz etti.
BAKAN YARDIMCILARI, YANGIN MAHALLİNDE
Orman ve İçişleri bakanlığı'ndan, iki Bakan Yardımcısı  Çanakkale'deki yangın bölgesine geldi. Devam eden söndürme çalışmalarını yerinde incelediler.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki,beraberinde İçişleri Bakan yardımcısı Münir Karaloğlu ile beraber Çanakkale  geldi.
Bakan yardımcısı Tiryaki, rüzgar hızının azalması sonucu.  yangının şiddetinin de önemli ölçüde kaybettiği bilgisini ilk olarak  paylaştı.
Kızılkeçili Köyü yakınlarında başlayıp rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangının kontrol altına alınması için gece boyunca 53 arazöz, 15 su ikmal aracı, 20 dozer üzerinde 2 gece görüşlü helikopterle söndürme çalışmaları devam ettiğini anlatan Tiryaki; Ülkede birçok bölgede orman yangınlarının tekrar baş gösterdiğini ve hafta sonu  19 adet orman yangını olduğunun altını çizdi.
Bunlardan 16 tanesinin kısa sürede söndürüldüğünü, Çanakkale’nin de aralarında bulunduğu 3’ünün ise kısa sürede müdahale edilmesine rağmen, Hatay-Belen ve Mersin Günnar’daki yangınlarla mücadelenin  devam ettiğini kaydetti.İçişleri Bakan yardımcısı Münir Karaloğlu ile beraber Çanakkale’ye geldiklerini söyleyen Tiryaki;
 “ Kızılkeçili köyü Yangın saat 16.31 itibariyle başladı. 11 dakika sonra müdahale edilmiştir. Yangın söndrüme çalışmalarına,  5 uçak, 7 helikopter katıldı.
Akşam saatlerinden sonra hava araçları maalesef müdahale edemedi. Sabah ışıklarıyla birlikte yangın şiddetini kaybetmiş olmasına rağmen hala devam ediyor. Şu ana kadar önemli bir can kaybı anlamında bir zayiat veya büyükbaş, küçükbaş hayvan kaybı yok.
Boşaltılan 1 köy var. Etkilenen köylerimiz var. Bugünkü yangının önemli bir kısmı tarım arazileri ve orman arazilerinden oluşuyor. Sabah ışıklarıyla birlikte yanan alan miktarı özellikle tarım arazilerinde ve orman alanlarındaki net miktar ortaya çıkacak.
Yangın şiddetini önemli ölçüde kaybetmiş durumda. Rüzgar da şu anda görüldüğü gibi çok şiddetli değil. Sabahın ışıklarıyla birlikte tamamen yangını söndürülmeyi bekliyoruz. 50’nin üzerinde arazöz, komşu il ve ilçelerden gelen itfaiye araçları, orman teşkilatının arazözleri, su tankerleri, iş makinalarıyla birlikte yoğun bir şekilde çalışma devam ediyor.
Sahada 500’den fazla insan gücümüz var. AFAD ekipleri burada, UMKE'den arkadaşlarımız beraber yoğun bir çalışma içerisindeyiz. İnşallah en kısa sürede en az zayiatla bu yangını da atlatmayı hedefliyoruz” şeklinde konuuştu.
7 ŞÜPHELİ VAR... 
Alınan bilgiye göre, Orman yangınlarıyla ilgili 7 şüpheli tespit edildi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Muğla, Mersin, Çanakkale, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir ve Antalya'da meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili 7 şüphelinin tespit edildiğini, sosyal medyasından duyurdu. Adalet Bakanı Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "10-17 Temmuz tarihleri Arasında Muğla/Fethiye, Mersin, Çanakkale, Hatay/Belen, Muğla/Milas, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir/Urla ve Antalya il/Manavgat ilçelerinde meydana gelen orman yangınları sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda toplam 7 şüpheli tespit edilmiş, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir. Ayrıca yangın meydana gelen diğer il ve ilçelerde şüphelilerin tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir." bilgisini Türkiye kamuoyu ile paylaştı.
Bakan Tunç paylaşımında ayrıca, Yangınlarından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Haber; Şerife Erdem - Burcu Erdal
Fotoğraflar: Boğaz Haber Ajansı