Emekli promosyonları Mart ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak.
Başbakan Binali Yıldırım, 1000 lira altında emekli maaşı alanlara 300 lira; 1000-2000 lira arası 375 lira; 2000 lira üzerine 450 lira promosyon verileceğini duyurmuştu ancak yaklaşık 7.5 milyon emeklinin maaş aldığı Ziraat, Halk ve Vakıfbank ile promosyon konusunda anlaşılmış; 4.2 milyon emeklinin maaş aldığı PTT Bank ve diğer bankalarla ise görüşme yapılmamıştı. 4.2 milyon emeklinin durumunu gündeme getirmesi sonrasında SGK'nın ilgili bankalarla görüşme yapacağı nihayetinde Başbakanın söylediği gibi tüm emeklilerin bu promosyondan yararlanacağı vurgulanmıştı.


Konuyla ilgili sokakta emekli vatandaşlarımıza sorduk cevapları şu şekilde oldu;
Emekli Cemal İşleyen, “Müjdeyi haberlerden duydum fakat her insanın aklına takıldığı gibi benim de aklıma takılan birkaç soru oldu. Örneğin bu promosyondan hangi emekliler faydalanacak? Tüm emekliler faydalanabilir denilse de düşündürüyor. Emekli zamlarından çok mustaribiz. Bu promosyon işi de inşallah zam işine dönmez” şeklinde konuştu.











Emekli maaşları arasında ciddi farklar var diyen Oktay Şahinkaya, “Zamlarla birlikte emekli maaşları arasında farklar açılıyor. Bu da bazı emeklilerimizi zorda bırakıyor. Emekli ancak ikinci bir iş yaparsa geçimi biraz daha rahatlıyor. Geçimimizi ek işlerle idare etmeye çalışıyoruz. Bu promosyon tüm emeklilere şifa gibi gelecek fakat maaş farklarına göre bu verilecek ücret artacak. Tüm emeklilerin alacağı bu promosyon ücretinin eşit olması taraftarıyım” dedi.










 ‘Emekli maaşları için düzenleme bekliyoruz’
“Ay sonunu zor görüyoruz” diyen emekli Metin Koçak, “Zam artış oranı yetersiz. Emekliler borçlu. Ev kirası olmuş 800 TL, elektrik su var, yemek, içmek var. Toruna veya eve harcama yapınca elde bir şey kalmıyor. Maaşlar artırılmalı. Sağlıkta da sıkıntılarımız oluyor. Bildiğiniz gibi muayene ücretlerine de zam geldi. Yetkililer bizi düşünmeli promosyon tabi ki de çok iyi olacak fakat emekli maaşları için bir düzenleme bekliyoruz” şeklinde konuştu. 








Levent Dizer ise aldığı maaş ile ay sonunu göremediğini belirterek,“ Zamların orantılı yapılması gerekiyor. Herkes ekmeği bir liraya alıyor. Herkes zamlı bir ülkede yaşıyor. Zamlar çok, yaşam zor maaşa yapılan zamlar yetersiz. İstediğimiz orantılı zamların yapılması. Düşük maaşlı olan emeklinin maaşlarında düzenleme yapılmalı. Zamlar yetersiz. Emekliler arasındaki makas her geçen gün artıyor. İki emeklisi olan bir evde yaşıyorum ama ona rağmen ucu ucuna yetiyor. Ay sonunu göremiyorum” diye konuştu.






 

67 yaşındaki Ali Rıza Yalçın  ise emeklilerin düşünülmediğini söyleyerek, “ Emekli olarak aylık gelirim 1,750 TL oldu. Memur emeklisiyim. 51 TL artırıldı. Enflasyon farkı yok. Valla beni benden götürdü. Elektriğe suya sigaraya yiyeceğe zam zam zam… Her şeye zam. Yüzde 3 zam var ama birde diğer yapılan zamlara bakın. Emekliler arası maaş farkı var. Bu da haksızlık oluyor. Bazı memurlar ile bin 500 TL maaş farkı var. Artık düşünün yaşayabilirsen yaşa” dedi. 











Emekli umduğunu bulamadı diyen Pınar Ertuğrul,  “Maaşlara yapılan zammı beğenmeyen emekliler, maaşlar arasındaki farkın giderilmesini ve zam oranının artırılmasını istiyor.Promosyon haberini duyan emekliler aslında bu ödemeden önce maaşların düzeltilmesine yönelik bir çalışma bekliyorlardı.Bu durum tüm emekliler ve emekli adayları için daha önemli.” Şeklinde konuştu.
 
                                                                                                       











Haber: DUYGU DOĞAN


Kaynak: Haber Merkezi