Yaklaşık on yıldır Aynalı Çarşı’da dükkan işleten Nefise Çetin, “Ayna nerede diye soran turist oluyor, 1960lı yıllarda çarşıda aynalar varmış. Sanırım ayna görme hayaliyle geliyorlar. O yüzden benim önerim farklı bir dekorla, tarihi yapıyı muhafaza ederek değişik aynalar konulabilir” dedi.
Tarihi ve turistik açıdan önemli bir kent olan Çanakkale’de turist sayısında yaşanan büyük düşüş turizmcileri endişelendirirken Çanakkale esnafları da bu düşüşten etkileniyor. Bu sene düşen turist sayısının ekonomik anlamda zora soktuğunu düşünen esnaflar kiralarda indirimin gündeme gelmesini istiyor.

“AYNALI ÇARŞIDA AYNA YOK”
 
Çanakkale’nin tarihi Aynalı Çarşısı’nda esnaf olan Nefise Çetin, “Çanakkale'de aslında turist potansiyeli var, ama daha çok belediyeler otobüslerle ziyaretçi getiriliyor. Bu kitle de ya çarşıya hiç gelmiyor, ya da alışveriş yapmıyor. Aynalı Çarşı'nın cazip bir hale getirilmesi çarşı içinde dokusuna uygun çalışmalar yapılabilir. Turistlerin ilgisini çekmek için, bize gelen ziyaretçiler adından dolayı en çok ayna görmek istiyorlar. Ayna nerede diye soran turist oluyor, 1960lı yıllarda çarşıda aynalar varmış. Sanırım ayna görme hayaliyle geliyorlar. O yüzden benim önerim farklı bir dekorla, tarihi yapıyı muhafaza ederek değişik aynalar konulabilir” dedi.
 
Bilal Çetinkaya ise trafiğin bu konuda etkisi olduğunu söyleyerek, “Çanakkale’de son zamanlarda gündemde olan en büyük sorun trafik. Çarşıya gelenler otobüslerini uzağa park etmek durumunda kalıyorlar.  Zaten gelen ziyaretçiler yol yorgunu oluyor” dedi. Bu sene işlerde ciddi bir düşüş var diyen Çetinkaya, “Karşıya gelen ziyaretçi sayısı ile merkeze gelen ziyaretçi sayısı arasında büyük fark var. Şehitliğe gelenler rehberlerin yönlendirmesi ile orada alışveriş yapıyorlar, ekonomi de kötüye gidiyor. İnsanların alım gücü kalmadı” şeklinde belirtti.
 








“KİRALARDA İNDİRİM GÜNDEME GELMELİ”
 
Hediyelik eşya dükkanı olan esnaf Onur Ezer durumun hiçte iç açıcı olmadığından bahsederken “5 yıldır Aynalı Çarşıda esnafım. Son yıllarda turist Çanakkale’ye gelmiyor. Önceki yıllara nazaran bu sene Çanakkale de turist hiç yok. Gelen turist sayısının azalması, okul gezilerinin belli dönemler de olması Çanakkale esnafını zor durumda bırakıyor. Aynalı Çarşı'da Çanakkale ile özdeşleşmiş polyester ve seramik çalışmalar var. Eleştirilse de mecburen alçıdan yapılan ürünler satılıyor çünkü seramik fiyatları insanlara yüksek geliyor ve ziyaretçiler bir kişiye değil, birçok kişiye hatıra almak istediklerinden uygun fiyatlı hediyelik ürünlere yöneliyorlar. Bunun tek nedeni ekonomik durum. Gelen ziyaretçilerin düşük fiyatlı ürünlere yönelmeleri bize kazanç hiç sağlamıyor buda dükkan kiralarımızı ödeyemez hale geliyoruz. Dükkan kiralarında indirim gündeme gelmeli” dedi.
 


“Biz esnaflar turizmcilere destek olarak,sürekli ileriyi hedefleyerek var olan bu sıkıntılı süreci aşmak için iş birliği  ile çalışmalara devam edersek, Çanakkale turizm sıkıntısından kurtulabiliriz” diyen Şakir Türker, “Biraz da bu durumu tetikleyen Anzakların Gelibolu’ya gelmemesinden de kaynaklı.Uzun süredir esnafım ve bir buçuk yıldır turist gelmiyor.Önceki yıllarda turist sayısında artış olduğu dönemlerde dil bilen turistlere yardımcı olması için eleman almıştım fakat turistlerin Çanakkale’ye gelmemesinden dolayı elemanımı işten çıkarmak zorunda kaldım” şeklinde konuştu.







‘YANLIŞ POLİTİKALAR BU HALE GETİRDİ’
Çanakkale’nin merkezinde esnaflık yapan Murat Tepe , “Ben birçok sorun gördüm ama böyle zor günler geçirdiğimizi görmemiştim ” diyerek şunları ekledi:
“Yanlış politikalar bizi bu hale getirdi ve esnaf olarak tükendik. Esnafların yüzde 35’i muhtemelen dükkânlarını kapama durumuna geldi. Çevremde o kadar kapatmak zorunda kalan esnaf var ki kira fiyatları düşse bile kurtarmayacak. Çünkü sürekli bombaların patladığı bir ülkeye turistler neden gelmek istesin” diyerek endişelerini dile getirdi.



 
 
Haber: DUYGU DOĞAN
 
 
 
 
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi