Bakan Yardımcısı Yavuz, gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Çanakkale Ticaret ve Sanayi odası ile Ticaret Borsasını ziyaret etti.
Kültür ve Turizm Bakan Yrd. Özgül Özkan Yavuz, Troya Kültür Yolu Festivaline katılmak üzere geldiği Çanakkale’de bir dizi ziyaretler de gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Bakan Yardımcısı Yavuz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile Çanakkale Ticaret Borsasını ziyaret etti. Olk olarak ÇTSO’yu ziyaret eden Bakan Yardımcızı Yavuz’a Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz’da eşlik etti.  ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleşen görüşmede Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman, Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Ekşi ve Genel Sekreter Sema Sandal hazır bulundu.
Ziyaretle ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” ‘nin ilki olan “Troya Kültür Yolu” festivali 16 Eylül Cuma günü Çanakkale’de çok sayıda etkinlikle beraber başlıyor. Etkinliklerin ilk ayağı 16-25 Eylül tarihlerinde Çanakkale’de gerçekleştirilecek İlimize sosyal ve kültürel alanda ciddi bir hareketlilik getirmesi beklenen Festivalin aynı zamanda üyelerimize ekonomik olarak da katkı sağlamasını bekliyoruz. T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yrd. Özgül Özkan Yavuz, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz ile bir araya gelerek Festival etkinlikleri ve Odamızın etkinliklerdeki rolü hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Çok nitelikli etkinliklere ev sahipliği yapacağız, 1000 sanatçı yer alacak. 40’dan fazla kullanılacak mekanlardan birisi de ÇTSO Çanakkale Evi.  Festival kapsamında  ÇTSO Çanakkale Evi’nde 16 Eylül 2022 Cuma günü saat 12.00’de “Osmanlı Belgelerinde Çanakkale Deniz Ticareti” sergimiz açılacak ve 25 Eylüle kadar devam edecek. Tüm üyelerimizi bu etkinliklere katılmaya davet ediyorum. Sayın Bakan Yardımcımıza ayrıca Odamızın turizm konusunda hazırladığı ve gerçekleştirdiği projeler ile tamamlanamayan,  süreci devam eden projelerimiz hakkında bilgi aktarma fırsatımız oldu. Takibi konusunda desteklerini ifade ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Sadece Turizmde Değil Tarımda da Markayız
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un bir başka durağı ise Çanakkale Ticaret Borsası oldu. Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen ile bir araya geldi. Ziyaret ile ilgili bir konuşma yapan Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, turizmde olduğu kadar Çanakkale’nin tarımda da bir marka olduğunu belirterek  “Çanakkale yüzyıllardan beri savaşlarla, kahramanlıklarla, destanlarla, medeniyetlerle, tarihsel değerleriyle anılır. Ancak, Çanakkale’miz aynı zamanda Tarımda bir Marka Kenttir. İlimiz, bitkisel üretimde, çeşitlilik ve üretim miktarları bakımından Türkiye’nin en önemli İllerinden biridir. İlimizde 111 çeşit ürün üretilmekte olup, 65 tanesi ekonomik değere haiz ürünlerdir. Bunlardan 48 ürün, üretim miktarı bakımından Türkiye’de ilk on sırada yer almaktadır. Çanakkale aynı zamanda yüzyıllardır zeytinciliğin, süt ürünlerinin, meyveciliğin ve deniz ürünlerinin de vatanı. Ülkemizin bir çok tarımsal ürününde üretim şampiyonu. Bir çok üründe Türkiye’yi doyuran il biziz. Yine Çanakkale bunların yanında kaliteli, markalı, dünya standartlarında bir çok tarımsal ihraç ürününün de üretim merkezi. Yine Çanakkale özellikle Adalarımız ülkemizin organik gıda üretiminde pilot bölge. Çok kaliteli, çok iyi izlenen ve çok iyi bilinen birçok organik ürünün merkezi Çanakkale” dedi.
Festival ile ilgili de duygularını dile getiren Borsa Başkanı Üzen “Kültür Bakanlığımız öncülüğünde tüm Türkiye’ye hatta Dünya’ya örnek olacak bir festivalin İlimizde gerçekleşmesinden son derece memnuniyet duyuyoruz. Bizler de Çanakkale Ticaret Borsası olarak tarımın ve turizmin sinerji içerisinde yürütülmesi için bugüne kadar değerli paydaşlarımız ile yoğun emek harcadık. Çanakkale’nin marka değerinin arttırılmasına uğraş verdik. Bu festivalin de İlimizi ulusal ve uluslar arası arenada tanıtımı açısından büyük ses getirecektir. Festival Çanakkale’nin sanatta, kültürde tanıtımına, turizmine ve ekonomisine büyük katkı sunacaktır. Tüm hemşerilerimizi, tüm üyelerimizi kültür ve sanatseverleri, festival coşkusuna ortak olmaya davet ediyoruz. Troya Kültür Yolu Festivali için Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Mehmet Nuri Ersoy’a siz değerli Bakan Yardımcımıza, Sayın Valimize, Değerli Milletvekillerimize, Tarihi Alan Başkanımıza, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız” dedi.
Doğu’da Diyarbakır Batıda Çanakkale Rotaya Eklendi
Ziyarette bir açıklama yapan ve Kültür festivaline değinen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise” Türkiye’nin doğusundan ve batısından iki şehri de kültür yollarına eklenmes kararlaştırıldı. Doğu’dan Diyarbakır, batıdan da Çanakkale’yi kültür yolları rotasına dahil ettik. Çanakkale, Türkiye’nin her bölgesinde çok sevilen, herkesin millî duygularını kabartan bir yer. Ayrıca doğası ve iklimiyle de çok keyifli ve çok ciddi bir potansiyele sahip. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Çanakkale’de düzenlenecek festival, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacak. Troya, Lidya, Roma, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyan Çanakkale tüm Çanakkalelilere ve Boğaz’a yolu düşenlere 10 gün boyunca birbirinden farklı deneyimler yaşatacak” dedi.
Ziyaretin sonunda Borsa Başkanı Kaya Üzen, günüm anısına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’a minyatür Truva atı takdiminde bulundu.
 
Şerife Erdem