Kepez Meydanı için yapılacak yeni proje için  İl Genel Meclisi ile yürütülen görüşmeler sonrasında  her iki taraftan yapılan takaslarla Meydan Kepez Belediyesine kaldı.  Eylül ayı Kepez Belediyesi Meclisinde konuya değinen Başkan Birol Arslan “Burası 1997’yılından beri  çözülememiş bir sorun yumağıydı.  Biz CHP ve İYİ Parti grubu olarak bugün bu sorunu  mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Kepez Meydanı'nda amfi tiyatronun, çay bahçelerinin oturum alanları ile çocuk oyun bahçesinin mülkiyetinin İl Özel İdaresine ait olduğundan Kepez Belediyesi ile 15 yıl önce yapılan anlaşmaya uyulmadığını tespit edilmesi üzerine Özel İdarenin hukukçularının tahliye davası açması ile  gündeme gelmişti.  Bu alanda yapılan çalışmaların ardından taraflar arasındaki buzlar erimiş ve Belediye Başkanı Birol Arslan’ın çabaları ile meydanın genişletilmesi, hazırlanacak projeler için yeniden İl Özel Genel Meclisinin kapısı çalındı.  Bu kez Meydanda bulunan ilkokul için protokoller hazırlandı ve geçtiğimiz ay İl Genel Meclisinde  karar alındı.
İl Genel Meclisinde alınan karara göre, Yapılan görüşme ve müzakereler sonucunda mülkiyeti il özel idaresine ait  ve halen kent meydanı olarak kullanılan  Kepez Beldesindeki  4 bin 975 metrekare yüz ölçümlü  İlkokul ve bahçesi şeklindeki taşınmaz ile  mülkiyeti Kepez Beldesine ait, Kepez Beldesinde kayıtlı 4 bin 549,20 metrekare yüz ölçümlü ve Kepez Belediye Meclisinin  kararı ile planında ilkokul alanı olarak  düzenlenen arsa vasfındaki taşınmazın  mülkiyeti İl Özel İdaresine ait taşınmazın, Kepez Belediyesi tarafından Meydan dışında başka bir yapılaşmaya gidilmesen, plan tadilatı yapılarak yapılaşmaya gidilmesi halinde tapunun kayıtsız ve şartsız olarak  İl Özel İdaresi adına yeniden tescil edilmesi  takas edilen taşınmazın geri verilmemesi, taşınmaz bedellerinde çıkan farkın ödenmesi kaydı ile takas edilmesine İl Encümenine yetki verilmesi  İl Genel Meclisi Oy birliği ile karar  verildi.  İl Genel Meclisi tarafından    alınan bu kararın aynısı  Kepez Belediyesi tarafından da alınması istendi. 
 İl Genel Meclisi Tarafından alınan bu karar, Kepez Belediyesi Eylül Ayı Meclis Gündemine alındı ve konu ile ilgili Meclis Üyelerinin görüşleri alındı. Meclis gündemine gelen bu  maddede CHP’li Belediye Meclis Üyesi  İsmail Özcan, İl Özel İdaresinin koyduğu şartların ağır olmasına rağmen halkın yararına bir takas olacağı için kabul edeceklerini dile getirdi.  CHP’nin diğer üyeleri Gülhanım Karcı Barikan ve Ülkü Şimşek Tutak da ret oyu kullandıklarını belirttiler.  Bazı Üyeler sanki bir takas değil de İl Özel Genel Meclisinin  bir hibe  yapıyormuş gibi metine madde koydurulduğunu gerekçe gösterirken bazı üyeler de oradaki çay ocaklarının kapanmasını istemediklerini dile getirdi.
Sorun Yumağıydı Biz Çözdük
Bunun üzerine Belediye Başkanı Birol Arslan “Meydan alanı ile İlkokul eğitim alanı için daha önce Belediye Başkanına yetki vermiştiniz.  Akabinde bu taslağı İl Genel Meclisi onayladı. Biz de bunu meclisimize onaylatarak resmi takas işlemlerini başlatacağız. Ben orada doğdum, büyüdüm. Oranın plantadilatı yapıldıktan sonra  orada bir yeşil alan kalmasını ve Kepez Halkının nefes alacağı bir meydan yaratılmasını planlıyoruz.  Bizden sonra 10 yıl sonra, 20 yıl sonra  birileri geldiği zaman   orayı binaya çevirmesin diye özellikle çaba sarf ediyoruz.  Oradaki çay bahçesi hizmet vermeye devam edecek. Bizim derdimiz orada binanın yapılmasını engellemek ve yeşilin korunmasını sağlamak.  Sayın Vali, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve İl Ganel Meclisi Başkanı ile işi bu noktaya kadar gayet iyi getirdik.  Burasını vatandaşlarının nefes alabileceği bir alan haline getirmek üzereyiz.  Burası 1997’yılından beri  çözülememiş bir sorun yumağıydı.  Biz CHP ve İYİ Parti grubu olarak bugün bu sorunu  mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Oy Çokluğu İle Kabul Edildi
Madde üzerinde yapılan görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. İl Özel İdaresi ile ilgili yapılacak takas için gerçekleştirilen oylama 2 CHP’li Meclis Üyesinin ve AK Parti Meclis Üyelerinin ret, CHP ve İYİ Partili 9 meclis üyesinin  evet oyu ile madde oy çokluğu ile kabul edildi.
Üç Yılda Kepez Belediyesinin Borçlarını Erittik
İhalesi gerçekleştirilen  Cumhuriyet Mahallesinin yol yapım çalışması için Belediyenin gündemine ek olarak ilave edilen Belediye Başkanı Birol Arslan’a  ihale için ödenecek ve Meclisin alabileceği en üst düzey 9 Milyon 300 bin TL’lik borçlanma yetkisinin görüşüldüğü maddede, Kepez Belediyesinin borç ve gelir tablolarını da değerlendiren  Belediye Başkanı Birol Arslan, 16 Milyon 206 bin  TL  borcu ödeyerek kısa sürede Belediyenin borçlarını eriterek yüklerini hafiflettiğini söyledi. Arslan “04.04.2019’da göreve geldiğimizde  tarihi ile kasamızda  toplam 375 bin 618,64 TL  bir nakdimiz ve blokede bekleyen aktiflerimiz varmış.  Borçlar hanesinde ise  İler Bankası, Kamu bankaları, özel bankalar  ve diğer totalde de toplam 64 milyon 169 bin 255  TL  de borcumuz varmış.  Yani borçlardan kasayı düştükten sonra  toplam 63 Trilyon 793 bin 636,40 TL  Borçla Belediyeyi teslim almışız. Belediyemizin kamu ve özel bankalarına   53 Milyon 226 bin küsur liralık  bir borcumuz varmış.  Orda dolar bazına çevirdiğimiz zaman da  yaklaşık 9 milyon 504 bin 781 dolar ediyor.  Bugün itibari ile  bankalara 40 Milyon 323 bin 693 TL  borcumuz kaldı.  Yani 53 milyondan yaklaşık 13 milyon  civarında bir borcu Bankalara ödemişiz.  Ayrıca totale baktığımızda da  16 Milyon 206 bin  TL ile geldiğimiz günden bu yana büyük bir borç ödediğimiz görülüyor. Cumhuriyet Mahallesinin yolları  33 milyon civarında  bir bedel tutuyor. Fiyat artışları ve  %20 artış ile KDV ile  33 milyon TL’lik bir yatırım tabi ki bu parayı  Belediyemiz hiçbir zaman çek bulma gibi bir  şansı olmadığı için  bu yıl ki bölüme, 2022’yılına olan bölümüne  9 Milyon 300 bin TL, yani meclisimizin alabileceği en üst limitte  borçlanma yetkisi istiyoruz” dedi.
İhalesi gerçekleştirilen  Cumhuriyet Mahallesinin yol yapım çalışması için Belediyenin gündemine ek olarak ilave edilen ve 9 Milyon 300 bin TL, borçlanma yetkisinin Belediye Başkanı Brol Arslan’a verilmesi  maddesi oy birliği ile kabul edildi.
 
 
Cuma Deren