Çanakkale’nin önde gelen Kurum yetkililerinin öğrencilere iş ve yaşam tecrübelerini aktardığı Zirvede,  kariyer planlaması hakkında da öğrencilere bilgiler verildi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası  ile Fen Edebiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen Kariyer zirvesi öğrencilerin yoğun katılımı ile  ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Girişimciliğin ilk adımlarında sağlanan devlet destekleri, Çanakkale’de kurum ve kuruluşlar tarafından girişimcilik, staj ve ve istihdama yönelik yürütülen çalışmalar, girişimcilik desteklerden faydalanan firmaların başarıya giden yolda karşılaştıkları deneyimlerin paylaşıldığı zirveye Konuşmacı olarak KOSGEB İl Müdürlüğü temsilcisi Uzman Dilek Marangoz Şahin, İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale Teknopark İl Müdürü Dr. Erkan Bil katıldılar.

Çanakkale  Ticaret ve Sanayi Odasının katkıları ilegerçekleştirilen ve öğrencilerin yoğun katılım sağladığı Girişimcilik zirvesine,  ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Okhan Akdur, Prof. Dr. Pelin Kanten, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, akademisyen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşmalarını sırasıyla Prof. Dr. İsmail Tarhan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu ve Rektör Prof. Dr. Sedat Murat yaptı. Açılış konuşmasında girişimcilik hakkında bilgiler veren Prof. Dr. İsmail Tarhan “İçinde bulunduğumuz yüzyıl tüm dünyada küreselleşme dalgasının ağırlığını hissettirdiği, beraberinde yoğun bir rekabet ortamı getirdiği ve dolayısıyla işletmelerin bir yandan ürünlerini farklılaştırmaya giderken diğer yandan da yeni faaliyet alanlarına girmek zorunda oldukları bir çağ olmuştur. Küreselleşme dalgasının dünya ölçeğinde yaşanan krizleri de tetiklediği bu ortamda kriz türleri ne olursa olsun yaşanan krizlerin etkilerini en aza indirebilmek veya krizleri fırsata çevirebilmek girişimciliğin işlevselliğini zorunlu kılmıştır. Tüm bu çabalar girişimciliğin önemini ve işlevini önemli derecede artırmıştır. Günümüzde girişimcilik günlük yaşamda, çalışma hayatında ve toplum içerisinde çalışanların ve bireylerin sosyal ve ticari faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde ortaya çıkabilecek fırsatları daha iyi anlamalarına yardımcı olan ve birçok disiplini içerisinde barındıran önemli bir kavram haline gelmiştir. Bilginin ve bilgiye dayalı teknolojinin hızla yayıldığı ancak rekabetin de giderek yoğunlaştığı günümüzde girişimcilik olgusu da kuşkusuz tüm bu gelişmelerin etkisiyle sürekli olarak değişmektedir. Girişimciliğin yoğun olduğu ülkeler dünya ekonomisinde ve siyasetinde söz sahibi ülkelerdir. Bu anlamda girişimcilik; ekonomik, sosyal, kültürel değişimin de kilit dinamiklerinden birisidir.” dedi.

Öğrencilerin Başarıya Giden Yolunu Aydınlatmak İstedik
Murat Aydoğdu ise girişimciliğin ülke kalkınmasında çok önemli bir yeri olduğunu vurguladığı ve girişimciliğin her yönüyle ele alınması gerektiğini belirttiği konuşmasında “Ülkemizin en önemli sorunlarından ikisi cari açık ve işsizlik sorunu. Gençlerimizin girişimciliğe özendirilmesi ve iş fikirlerini hayata geçirme aşamasında faydalanabilecekleri kaynaklar konusunda bilinç ve farkındalık oluşturulmasını bu anlamda önemsiyoruz. Gençlerimizin kariyer planlamaları süreçlerinde kişisel gelişim kapasitelerinin geliştirmeleri büyük önem arz ediyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde bu iki olguyu öğrencilerimize en yalın dille aktarmayı hedefledik. Girişimciliğin ilk adımlarında sağlanan devlet destekleri, Çanakkale’de kurum ve kuruluşlar tarafından girişimcilik, staj ve ve istihdama yönelik yürütülen çalışmalar, girişimcilik desteklerden faydalanan firmaların başarıya giden yolda karşılaştıkları deneyimlerin paylaşımı ve insan kaynakları yönetim uygulamaları hakkında öğrencilerimize bilgi verdik. Başta Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Sedat Murat olmak üzere, etkinliğin organizasyonunda aktif olarak görev alan ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığına, TOBB Çanakkale Akademik Danışmanımız Prof. Dr. Sayın Selahattin Kanten’e kurum ve kuruluş temsilcilerimize, tecrübe paylaşımın bulunan Dardanel Önentaş A.Ş. İK Sorumlusu Fatma Gülbudak’a, Çanakkale 17 OSGB Ltd.Şti firma sahibi Ayşe Berna Ergin’e, Cura Butik Otelcilik Ekolojik  Tur.Tar.Gıda San.Tic.Ltd.Şti. firma yetkilisi ve ÇATOD Başkanı Nilgün Gökser’e Nara Eğitim Teknolojileri A.Ş. firma sahibi Zafer Karadayı’ya, SE-BA Orman Ürünleri Ltd. Şti. yetkilisi Gülçin Semizoğlu’na ve Troy Naturals İth. İhr. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. firma sahibi Tahsin Uysal’a katılım ve katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.
Girişimcilik Ruhu Hayal Kurmakla Başlar
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, bu etkinliğin öğrencilerin gelecek planlamalarında yol gösterici etkiye sahip olacağına vurgu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü “Girişimcilik için önemli olan hayal kurmaktır. Bu nedenle hayal kuran, düşünen insanlar bu alanda öndedir. Alanlarınız hakkında verimli tartışmalar yaparak ortaya faydalı fikirler çıkarabilirsiniz. Girişimci ruhuyla bulduğunuz faydalı fikirlerin peşinden koşun ve girişimlerinizi gerçekleştirin. Bu yolda size yararlı olacağını düşündüğüm etkinliğin siz gençlere rehber olmasını temenni ediyor, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından “Girişimciliğe İlk Adımda Devlet Destekleri” konulu oturum Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kanten moderatörlüğünde; KOSGEB İl Müdürlüğü temsilcisi Uzman Dilek Marangoz Şahin, İŞKUR Çanakkale İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale Teknopark İl Müdürü Dr. Erkan Bil tarafından gerçekleştirildi.  “Girişimcilik Tecrübe Paylaşımı ve Şirketlerde Kariyer Planlamaları” konulu II. Oturumda ise Dardanel Önentaş Gıda Sanayi İnsan Kaynakları ve ARGE Sorumluları, Çanakkale 17 OSGB’den Ayşe Berna Ergin, Nara Eğitim Teknolojileri’nden Zafer Karadayı, Seba Bio Enerji Firmasından Gülçin Semizoğlu, Troy Natural’den Tahsin Uysal, Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser tarafından sunumlar ve konuşmalar yapıldı. Etkinlik, soru ve cevaplar ardından plaket takdimiyle sona erdi.
 Cuma Deren