Yeşili korumak ve Çanakkale’de orman yangınlarının önüne geçmek amacı ile İÇDAŞ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen ve Öğrencileri, 24 saat 20 km çapındaki alanda Orman yangınları ile ilgili tarama yapabilen her koşula dayanıklı sezon boyunca görüntüleri kaydedip istenildiği an görüntülere ulaşma imkanı sağlayan Mobil Yangın Tespit Aracı tasarladı. Geçtiğimiz yıl denenen ve kurulduğu bölgede üç önemli yangın tespit edilen araç başarıya ulaştı ve bu yıl da üç araç daha üretilerek Orman Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.
İÇDAŞ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen ve Öğrencilerinin Tasarladığı ve geçtiğimiz yıl yangın sezonu öncesi Çanakkale İl Orman Bölge Müdürlüğüne teslim edilen ilk aracın yangın sezonu boyunca 3 önemli yangını erken tespit edip büyümeden müdahale edilmesini sağlamasının ardından 2022 yılı istenilen  3 adet Mobil Yangın Tespit Aracı daha İÇDAŞ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  öğretmen ve öğrenciler tarafından yapıldı. Yapılan araçlar  okul bahçesinde düzenlenen törenle  Orman Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.
Her Koşulda 24 Saat Çevreyi Gözlemliyor ve Yangın İhtimaline Karşı Uyarı Veriyor
Geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınları ile içimiz yanarken, yeşilin korunması için Biga İÇDAŞ Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrenciler harekete geçerek yangını önceden tespit eden bir araç tasarladı. Öğretmen ve öğrencilerin  çabası ile tasarlanan  Mobil Yangın Tespit Aracı, istenilen bölgeye konumlandırılıp güneş enerjisi sistemi ile 24 saat 20 km çapındaki alanda Orman yangınları ile ilgili tarama yapabiliyor, her türlü iklim koşullarına  dayanıklı olan Mobil Yangın Tespit Aracı sezon boyunca görüntüleri kaydedip istenildiği an görüntülere ulaşma imkanı sağlıyor.  Geçtiğimiz yıl yapılan mobil araç Orman Bölge Müdürlüğüne teslim edilmiş ve kurulan alanda üç önemli yangını tahmin etti. Üst düzey verim alan Orman Bölge Müdürlüğü, bu aracın çoğalması için okul ile işbirliği kapsamında üç araç daha üretildi.
Üç Adet Daha Üretildi
Önemli bir bölümü ormanlarla kaplı Çanakkale’de yangın hassasiyeti de oldukça üst seviyede. Gerekli tüm önlemleri deneyerek gözden geçiren Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Mobil Yangın Tespit Aracının konulduğu alanda 3 yangın tespit etti. Aracın başarılı olmasının ardından Öğretmen ve öğrenciler üç adet araç daha üretti.  Okul Bahçesinde düzenlenen törenle araçlar Orman Bölge Müdürlüğüne teslim edildi. Mobil Yangın Tespit Aracı teslim törenine Biga İlçe  Kaymakamı Erdinç Dolu, Belediye Başkanımı Bülent Erdoğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınları ile Mücadele Şube Müdürü Tuncay Işık, İÇDAŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Hüsnü Agah Ayhan, İÇDAŞ Halkla İlişkiler Sorumlusu Şerif Mutlu, İÇDAŞ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hayri Ulutaş, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Teslim töreninde aracı yapan öğretmen ve öğrenciler Kaymakam Erdinç dolu ve beraberindekilere bilgiler verdi ve aracın yangınları nasıl tespit ettiğini açıkladı.
Cuma Deren