Türkiye Emekliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Uygun, toplumun her kesiminden gelen talepleri derledi. Ara başlıklar açıp sıraladı.
Başkan Uygun; “Emeklilerimizin Sağlık hizmeti için ödemiş oldukları katkı payları, emeklinin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde % 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.” diye sesini yükseltti, Emeklinin talebini dile getirdi.
“HİÇ BİR EMEKLİ, MAAŞI İLE GEÇİNEMİYOR
AYLIK BAĞLAMA ORANI,  YİNE  %70 OLMALI”
Başkan Uygun, her emeklinin şikayet konusuna vurgu yaptı. Geçmişten örnek verip, günümüz gerçeğine dikkat çekti.
“Geçmişte 4447 ve 5510 sayılı kanuni düzenlemelerle asgari aylık bağlama oranı yarı yarıya düşürüldü.  Bunun sonucu olarak emekli aylıkları da aynı oranda azaldı. Geçinemiyoruz.
Bugün asgari ücret üzerinden SGK primi yatırılan çalışanlar, emekli olduklarında asgari ücretin çok altında aylık alıyor. Asgari ücretin alında ezildik gitti” şeklinde konuştu.
Türkiye Emekliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Uygun, Emekli aylıklarında sosyal ödemelerinde norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi, gösterge sistemine geçilmesinin ve alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70 olarak belirlenmesi gerektiğini savundu..
-----------------------------------------
Türkiye Emekliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Uygun, çarpıcı bir çıkışa imza attı;
“ASGARİNİN ALITNDA,  EZİLDİK GİTTİK..!”
-----------------------------------------
“Emeklilerin ek ödeme oranları yükseltilmelidir” çağrısı geldi, Bu çağrıya destek sunmayan emekli kalmadı.  Türkiye Emekliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Uygun, haftanın en çok destek alan çıkışına imza attı.
 “SAĞLIKTA KATKI PAYI KALKSIN..!”
Türkiye Emekliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Uygun, toplumun her kesiminden gelen talepleri derledi. Ara başlıklar açıp tek tek sıraladı.
Başkan Uygun; “Emeklilerimizin Sağlık hizmeti için ödemiş oldukları katkı payları, emeklinin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde % 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.” diye sesini yükseltti, Emeklinin talebini dile getirdi.
Vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme yüzdeleri, KDV ve ÖTV esas alınarak, yüzde 8-10 oranlarına yükseltilmesi gerektiğini de savunan Başkan Uygun, çarpıcı sözler etti. Emeklinin ek ödeme oranlarının yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 EMEKLİYE REFAH PAYI ŞART…
 “Tüfe ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşüşü olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanunun 55. Maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir.” çağrısı yapan Başkan Uygun, Emekliye kira desteği verilmesini istedi.
“KİRA DESTEĞİ GELMELİ” diyere söze giren Başkan Uygun, şöyle devam etti:
“Aylık geliri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan asgari geç im standardının v eya yasal Asgari Ücretin altında kalan emeklilerimize kira desteği sağlanmalıdır.”
AİLE YARDIMI…
Emekliler derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Uygun’ un altını çizdiği bir diğer önemli başlık ise şu ifadeleri ile geldi;
“Çalışırken ödenen aile yardımı emekli olunduğunda kesiliyor.  Oysa ki emekli sadece işinden emekliye ayrılır, ailesinden değil.
Aile yardımının emeklilik döneminde de devam etmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerine gidilmelidir.”
İNTİBAK SORUNU DA ÇÖZÜLMELİ..
Başkan Uygun ayrıca; “Öncelikle emeklilerin intibak sorunu çözülmelidir
2000 sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için tek bir aylık hesaplama sistemi getirilmelidir.” dedi.
ÇEKİLİŞSİZ KURASIZ,  KONUT…
Türkiye Emekliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Uygun, üyeleri için çekilişsiz kurasız, alt orta ve üst grup olmak üzere üç kategoride konut taleplerini Valilik kanalı ile TOKİ’ye ilettiklerini söyledi.
Uygun, bu talepleri konusunda detaylar verdi.
‘’Derneğimiz üyelerinin ödeme gücüne göre ve tercih edeceği büyüklükteki konutların TOKİ maharetiyle yapılarak ödeme planı dâhilinde çekilişsiz kurasız olarak müracaat eden üyelerimiz için 1500 konut talebimizi TOKİ Başkanlığına gönderilmek üzere Valilik Makamına sunduk’’ diyerek, başvurudan söz eden Başkan Uygun,‘’1500 konut talebimizi  TOKİ Başkanlığına gönderilmek üzere Valilik Makamında” dedi.
 
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Çanakkale Şubesi başkanı Resul Uygun; ‘’Emekli sandığı, SGK ve Bağ-kur emeklilerinden oluşan üyelerimizin konut talepleri ile ilgili olarak yaptığımız araştırma sonucunda, özellikle köylerde yaşayan üyelerimizin İl veya ilçe merkezinde konut sahibi olmak istediklerini, ancak imkansızlıklar nedeniyle konut sahibi olamadıkları bilgisi üzerine; derneğimiz üyelerinin ödeme gücüne göre ve tercih edeceği büyüklükteki konutların TOKİ maharetiyle yapılarak ödeme planı dahilinde çekilişsiz kurasız olarak müracaat eden üyelerimiz için 1500 konut talebimizi. TOKİ Başkanlığına gönderilmek üzere Valilik Makamına sunduk. Üyelerimizin konut talep formlarını İl merkezinde ofisimizde İlçe ve Köylerde toplu kayıt veya Köy Muhtarlıkları desteği ile toplamaya başladık. Başlattığımız bu önemli girişimi İlimizdeki tüm siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile başaracağız.’’ İfadelerini kullandı.
Cuma Deren