İlkler Kenti Çanakkale’ de bir ilk daha yaşandı. Şikayet ve sorunu anlatır adım atılıp, yazılan dilekçe ilgili adrese ulaştırılmak üzere yola çıkmadan, “Dümrek’ in Sorununu Takipteyiz” bilgisi Başkentten geldi.

Dilekçe Yazılıp, İmzalar Atılırken;
Şikayeti Çözecek Çalışma Başladı…

Çanakkale siyasetinde belki de tarihe geçecek bir an yaşandı. “Boşuna ‘Atom Karınca’ Dememişler” dedirten hızda çözüm odaklı hareketi başlatan isim, Partililerinin taktığı lakaba uygun hızda hareket ettiği gözlenen Milletvekili Av. Bülent Turan oldu. 
Tarım arazilerinin sulamasında yaşanan sıkıntı ve nedeni üzerine şikayet dilekçesi yazılıp imzaya açılmışken, konudan haberdar olan Milletvekili Turan; “Çözüm olacak çalışma başladı” mesajı verdi.

KUŞLAR MI HABER UÇURDU…?
Merkeze bağlı Dümrek köyünde yaşanan sulama sıkıntısı üzerine çiftçiler adım atıp, imzaya açtıkları şikayet dilekçesini tamamlamadan bir ilk yaşandı.
Aile içinde yaşanan gizli kalması gereken bir duruma ait haberin yayılmasında;  ‘Çocuktan al haberi’ dedirten duruma dahi taş çıkartacak,  bu jet hızıyla Bilgi edinilmesi karşısında Dümrek köylüleri de şaşkına döndü.
Köylüler, AK Parti Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’ ın, “Dümrek’ in ve bölgedeki köylerin sulama sorununu kökten çözecek projeye dahil aktardığı detay” dan haberdar olurken, “Yaşadığımız sorunu Ankara’ ya, çözüm noktasına kuşlar mı götürdü” şeklindeki soruya yanıt aramaya başladı.
Tarıma can suyu taşıyan sulama kanalı yakınlarındaki bir Taş ocağının, Maden çalışması kapsamında patlayıcı kullanması neticesinde, Salihler göletinden  gelen suyun toprak altına kaçmasına yol açan tahribatın yapıldığını öne süren Dümrekli bir gurup çiftçi, “Taşıma su ile tarım yapıyoruz. Zararımız büyük” diye yakındı.
Son turfanda Domates sezonu için gün sayan Dümrekli çiftçiler, Salihler göletinden köylerine ulaşan suyu geçtiği kanalda oluşan büyük yarıklara bağlı, tarıma can veren suyun toprak altına kaçmasının nedenine çare olması için harekete geçti.
Dümrekli  bir gurup çiftçi, “Son turfanda döneminin hayali kurarken sulama problemi yaşıyor olmamız, üretim miktarını önemli biçimde etkileyecek. Kısacası zarardayız” diye yakındı.
Dümrek köyü tarım alanlarının sulanması için Salihler köyü altındaki göletten, sulama suyu hattının geçtiği Çanakalan ve Denizgöründü köyleri arasındaki yaklaşık 8 kilometrelik kanalın bazı bölümlerinde,  bölgede faaliyet gösteren bir taş ocağının üretim aşamasında patlayıcı kullanmasından kaynaklı olduğunu öne süren köylüler;
“Bahse konu güzergahta oluşan dev oyuklar, gölet suyunun Dümrek’e ulaşmasına engel oluyor.
Su, toprakla buluşmadan sulama kanal hattından yer altına kaçıyor” iddiası ile harekete geçti. 
Köylünün imza ya açtığı şikayet dilekçesinde bahsettiği, ‘susuzuz’ haykırışını  duyan AK Parti Grup başkan vekili Av. Turan ise, DSİ tarafından bölgede yaşanan sorunu kökten çözecek çalışmanın yapılacağı sinyalini verdi.
Vekil Turan’ ın, “Denizgöründü altındaki tesisin ruhsatı başta, kanal boyu tahribatını, gölet gövde sızdırma konularını yerinde incelemek üzere teknik heyet görevlendiriyoruz.
Ancak tarım arazilerinin sulanmasında yaşanan sorunun temel çözümü, DSİ tarafından yapılacak yeni Dümrek göletinden geçiyor. Dümrek köyü göletinin yapımını DSİ’ den takip ediyoruz”  şekilnedki bilgiyi paylaştığı alına bilgiler arsında.
Erdem Sürek
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi