6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen deprem afeti sonrası hak sahibi afetzedelerin, kendi parsellerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile yaptırılan konutlar bir bir teslim ediliyor.  Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada  7 Ekim’e kadar geriye kalan  239 konutun tamamının teslim edileceği duyurusunun ardından, depreme dayanıklı olarak inşa edilen Köseler Köyü ve Belen Köyünde  tamamlanan  68 afet konutu sahiplerine teslim edildi.

Tarihler 6 Şubat 2017’yi gösterdiğinde Ayvacık ilçesinde, 4 ve 5,3 büyüklüğünde 2 deprem meydana gelmişti. Meydana gelen depremlerde vatandaşların taş evleri yıkıldı. Bir haftada 749 deprem 4'ün üzerinde 16 deprem kayda geçtiği alanda bazı evler yerle bir olurken özellikle köylerde  bir çok ev de ağır hasar gördü. Depremin yaşandığı alanda hızlıca konteynerler kurulmaya başlandı. Toplamda 21 yerleşim birimi ile 2 bin 500'e yakın kişinin etkilendiği depremin ardından 298 konteyner belirlenen noktalara kuruldu. Devletin hızla yaraların sarıldığı bölgede konutlar da yapılma sözü verildi.  Bir yıl süren Konut yapımı çalışmaları sonucunda 1'inci etaptaki 205 konut hazır hale getirildi.  Bölgenin mimarisine uygun tek katlı olarak inşa edilen ve birinci etapta 2 Kasın 2018 yılında 205 konut  afetzedelere teslim edilmişti.  Geçtiğimiz günlerde   Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada  7 Ekim’e kadar geriye kalan  239 konutun tamamının teslim edilmesinin planlandığı belirtildi.

Depremin ağır hasar verdiği Yerlerden birisi olan ve  68 konutun yapıldığı Kösedere Köyü ve Beleen Köylerinde Konutlar düzenlenen anahtar teslim töreni ile sahiplerine verildi. Afet Konutları anahtar teslimine Ezine
Kaymakam Yunus Kızılgüneş, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, İlçe Jandarma Komutanı J. Bnb. Gürkan Irak, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Ünsal, İl Genel Meclis Üyesi Murat Yahya Sezgin ve Köy İdareleri Muhtarlar Derneği Başkanı Oktay Akay ve konut sahipleri  katıldı. Anahtar teslim töreninde bir açıklama yapan ve Deprem bilinçlendirme ve depreme karşı yapılan yenilemeler hakkında bilgiler verdi.  Evlerin mimarisi hakkında da bilgiler veren Kaymakam Kızılgüneş , afet ve felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile yaptırılan Ayvacık İlçesine bağlı Köseler Köyü ve Belen Köylerinde yapımı tamamlanan  68 konutun anahtar teslimi yapıldı. Törende depremzedelerin yeni yaşam yuvasının anahtarlarını ev sahiplerine Kaymakam Yunus Kızılgüneş tarafından verildi.
 
 Cuma Deren