Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulların 6 Eylül’de açılmasına yönelik yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Belirsizlikler devam ediyor. Eğitim ve öğretimle ilgili hazırlıklar tamamlanmadı. Okul koşullarının hazırlanması ve çalışmaların hızla başlatılması gerek” dedi. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun aşılandığını, ama Delta Varyantı’nın endişe yarattığını belirten Hacımusalar, “Bakan Selçuk’un açılma konusunda vaka sayısını net ifade ederek, kriter vermesi gerek. 6 Eylül’de eğitim ve öğretime başlamak tek arzumuz, kaygılara rağmen sanki açılacakmışız gibi tüm hazırlıkların tamamlanması gerek, okullar maske, mesafe ve hijyen koşullarına uygun olmalı, tedbir yoksa, risk var” dedi.
 
 Bakan Ziya Selçuk’un okulların açılması için tarih verdiğini ve aşılama konusuna değindiğini söyleyen Yasin Hacımusalar, “Eğitime başlamak için belirtilen takvime 42-43 gün gibi bir süremiz var.
 
Geçtiğimiz gün bir ziyarette konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasına yönelik bakanlık olarak yapılan hazırlıklardan bahsederek, "Ama toplumumuzun her ferdinin, çocuklarımızın geleceği için, çocuklarımızın eğitimi için aşı olması ve okulların rahat açılabilmesi için gereken desteği vermesi çok önemli" demişti. Hazırlıkların temel noktasını, temizlik ve hijyenin oluşturduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, "Türk Standartları Enstitüsü ile hazırlamış olduğumuz kontrol kılavuzunun yenilenmiş haliyle beraber, her türlü tedbirin alınması noktasında iş ve işlemlerimiz sürüyor. Bildiğiniz gibi okullarımızın tamamının 'okulum temiz' belgesi aldığını paylaşmıştık. Şimdi yeniden bu temiz belgesi gündeme geliyor ve bu doğrultuda da her bir okulumuzda denetçilerimiz incelemeler yapıyorlar. Daha önce de paylaşmıştım, 3 bin 300 civarında denetçimiz var Türkiye'de. Şimdi bu arkadaşlarımıza bin 200 yeni denetçi arkadaşımız daha ekleniyor ve onlarla beraber 'okulum temiz' belgesini ağustos ayının sonu itibariyle tamamlamış olacağız. Böylece okullarımızın ihtiyaçları varsa, bunları okul açılmadan önce halletmiş olacağız" diye konuştu.

“LAVABO, TUVALET TEMİZLİĞİ İLE OKULLARIN HAVALANDIRILMASI SAĞLANMALI”
Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar da, “Bakanın açıklamasını dinledik. Eğitimciler olarak her zaman belirttiğimiz gibi okulları açılması tek arzumuz. Tarih verildi, ama eğitim ve öğretimle ilgili hazırlıklar tamamlanmadı. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu aşılandı., ama 12-18 yaş grubu arası yoğun etkileşimde olacak, bunun için tedbir alınmalı. Okullarda maske, mesafe ve hijyen kuralları uygulanmalı. Lavabolar ve tuvaletler temiz olmalı, havalandırma sistemi düzenlenmeli” dedi.

“DELTA VARYANTI ENDİŞE VERİCİ”
Çanakkale de dahil olmak üzere tüm Türkiye genelinde Delta Varyantı ile ilgili endişelerin sürdüğünü belirten Hacımusalar, “Vakalar 3-4 kat artmış. Ciddi kaygı verici bir durum. Bakan tarih verirken kriter de belirtmeli, bilimsel verilere dayalı açıklamada bulunmalı, net bilgi vermeli. Şu kadar vaka sayısı olursa, ona göre açılır demeli” dedi.  “Tedbir yoksa, risk var” diyen Hacımusalar her türlü duruma karşılık eğitim ve öğretim için okul koşullarının hazır edilmesi için bugünden itibaren çalışmalara başlanmalı. Tedbirler alınmalı, temizlik personeli ve yardımcı İŞKUR kanalıyla geliyor, bu da Ekim ve Kasım’da oluyor, Eylül’de açılacaksa bu da planlanmalı” dedi.

Cuma DEREN