Çanakkale’nin en bilindik adresinde Yaz’a hazırlık için kolları sıvayan Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışanları, ömrü dolmuş ağaçlar dış etkenden kaynaklı yıkılıp, tehlike yaratmasın der iken, bu araların en önemli tedbirini hiçe saydı.

Ağaçları kesim işlemi sırasında her hangi bir iş kazası yaşanmasın diye düşünüp, “Haa hoop” bilindik yöntemini uygulayan işçiler, kesilen ağaç yanlış yöne devrilmesin diye, gövdesine bağlı halatı çeker iken, sosyal mesafeyi sıfıra düşürünce, yürek hoplatan görüntü oluştu.

Bu anlara tanık bazı vatandaşlar; “Saniyeler içinde bulaşabilen Korona tehlikesi unutuldu. İş kazasını önleme derdine düşen işçiler, ölümcül duruş sergiledi” diyerek değerlendirmede bulundu.

--------------------------------
İŞ KAZASI YAŞANMASIN DERDİNE DÜŞTÜLER,
ÖLÜMCÜL  DURUŞ SERGİLEDİLER..!
--------------------------------

Halk Bahçesi’nin Yaz’a hazırlık çalışmalarında, İşçi Sağlığı hiçe sayıldı. Ömrü dolmuş ağaçlar kesilir iken, bir iş kazası yaşanmasın derdine düşen işçilerin uyguladığı bilindik yöntem, ‘ölümcül duruş’ dedirtti.
Hafta sonu mesailerinin başındaki Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün işçileri, verilen görevi yerine getirir iken kendi sağlıklarını adeta hiçe saydı.

Ölümcül virüs Covit-19 u unutup sosyal mesafeyi sıfıra düşüren Belediye işçilerinin çalışmasına tanık bazı vatandaşlar;
“Yüreğimiz ağzımıza geldi. Gerçekleşen işin tehlikesinden ziyade, sıfıra düşen sosyal mesafenin derdine düştük. Ölümcül virüs saniyeler içinde bulaşabiliyor iken,  iş güvenliği nedeniyle uygulanan yöntem sayesinde oldukça yakınlaşan işçiler,  ölümüne görev yaptıklarını gösterdi”  diyerek, tanık oldukları manzarayı yorumladı.

ÖMRÜ BİTEN AĞAÇ DEVRİLMİŞ, BİR CAN GİTMİŞTİ..
Geçtiğimiz yıllarda, Halk Bahçesi’nin Mehmetçik Bulvarı yönündeki ana giriş kapısına yakın noktada bulunan Otobüs durağına komşu bir ağaç rüzgarın etkisiyle yıkılmış, bir Çanakkaleli feci şekilde yaşamını yitirmişti.
Benzeri bir facia tekrarlanmasın diye kolları sıvayan ve uzunca süredir yıkılma riski bulunan ağaçları belirleyip kesen Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü görevlileri, rüzgarın ya da benzeri bir etkenden dolayı yıkılması muhtemel ağaçlardan bir yenisini kesip, tehlike oluşturmasın uğraşına daldı.  İşçiler,  son ayların ‘en’ gerekli davranışını bir anlığına unuttu.
Sosyal mesafeyi sıfıra düşüren bir yöntemi, kurumuş, ömrü sonlanmış ağaçları keser iken uygulayıp olası iş kazasını önlemenin derdine düşen işçiler, kendi sağlıklarını bu anlarda adeta hiçe saydığı gözlendi.
Kesilen ağacın ters yöne devrilmesini önlemek adına, gövdesine bağlı halatı çekerek, kesilen ağaca yön veren işçiler,  bu anlarda sıfır sosyalliğin fotoğrafını da oluşturmuş oldu.

İŞ GÜVENLİĞİ TAMAM DA, YA İŞÇİNİN SAĞLIĞI
Halk Bahçesinde olduğu gibi şehrin muhtelif adreslerinde gerçekleşen çalışmalar sırasında, iş güvenliğini hat safhada tutan ekiplerin,kendi sağlıklarını hiçe saymaması gerektiğini savunan çalışmalara tanık birçok Çanakkaleli; “İş güvenliği elbette önemli, ancak işçinin sağlığı da bir o kadar önemli” dediler.

Erdem Sürek