İl Genel Meclisi'nden çıkan ekoturizm imarları, tartışmanın adına dönüştü. Çevre tutkunlarının çarpıcı ifadeler ile eleştirip tepki gösterdiği ekoturizm şehrin ana  gündem maddesi olmaya  devam ediyor.
Yerel basında günlerdir yer alan haberler bir yanda, son olarak tv kanallarında da konuya dair dile gelen tepkili değerlendirmelerin kamuoyunda yankı bulduğu gözlendi.
Ekoturizm vurgusu yapılarak satışa çıkarıldığı gözlenen araziler günden güne emlak sektörünü daha bir hareketlendirdi.
 
Merkeze yakınlığı ve Doğal manzarası avantaj olarak gösterilmeye başlanan ve yatırımcının adeta  ilgi odağına dönüştürülmek istenen  adres ise, Ulupınar oldu.
CHP Genel başkan yardımcısı Çanakkale milletvekili Av. Muharrem Erkek 'in de ortaklığı bulunan ekoturizm imarlı bir arazi, geçtiğimiz haftalarda tartışma konusuna dönüşmüş, Ulupınar bölgesi bir anda yıldızı parlayan isim olmuştu.

ULUPINAR VE BARAJ MANZARALI
Dile gelen  rakamlar için ekoturizme uygun vurgusu yapılan satış ilanlarında, baraj manzarası denilerek verilen detaylar, son günlerde Ulupınar'ı yeniden  gündeme getirdi.
KRT tv kanalında önceki gün yayınlanan programda, "Çanakkale de neler oluyor?" sorgusu için atılan başlık, çevre tutkunlarının ekoturizme yönelik endişelerini daha da arttırmalarına yol açtı.
Ayvacık Büyükhusun köyünün çevre danışmanı, Çanakkale Mimarlar Odası yetkilileri başta, Kent Konseyi Çevre Meclisi başkanı Pınar  Bilir gibi isimler KRT tv canlı yayınında  ekoturizm imarlarının çevreye olumsuz etkilerini değerlendirdi .

Çevre tartışmaları başlatan ekoturizm imarlarına, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, itiraz dilekçesi ile karşı duruş sergileyip sürece dikkat çekici bir karşı duruş başlatmıştı.

………………………………………………………
Eko sürecine canlı yayında tepkili soru :
"ÇANAKKALE 'DE NELER OLUYOR?"
………………………………………………………
 
ÇANAKKALE 'nin tartışma konusu ekoturizm oldu. Canlı yayınlarda ses veren Çevreci isimler ve STK temsilcileri çarpıcı soru başlığı ile dikkat çekti. "Çanakkale de neler oluyor?"
 Hafta sonunda KRT tv kanalında masaya yatırılan ekoturizm imarları için dile gelen değerlendirmeler, haftalardır yerel basında çıkan haberlerdeki dil  ile adeta örtüştü.
Tepki toplayan ekoturizm  emlak sektörünü hareketlendiren oldu. Satışa çıkan arazilerin değerini göstermek için yapılan vurguda da geçen tanım, "ekoturizme uygun" ifadesi eşliğinde  geçmeye başladı
Ulupınar köyü bölgesinde yer alan ve ekoturizme uygun olduğu detayı verilerek satışa çıkarılan araziler için çevre tutkunları:"Maksat ekoturizm iken, proje başlatmadan imara müsait araziler yüksek fiyatlarla satışa sunuldu. Rant’ın adı eko imarı oldu" diyerek tepki gösterdiler.
 
ÇANAKKALEDE NELER OLUYOR?
Önceki gün hafta sonunda TRT TV kanalında Çanakkale il haritası çizilip ekoturizme uygunluğu il genel meclisinde karara bağlanan alanların geçtiği araziler, ekranda  gösterilip üzerine tepkili değerlendirmeler yapıldı.
‘Eko turizm bölgeleri   batı ve güney marmarayı nasıl etkileyecek?’ sorusu ile konuyu değerlendiren programın katılımcıları ‘Çanakkalede neler oluyor?’ şeklinde çarpıcı soru başlığını attı. Konuklardan Mimarlar Odası Avukatı Pervin Çelik başta Mimarlar Odası Çanakkale Şube Başkanı Sevil Ural yanısıra çevre tutkunu Osman Güdü Kent ve Yaşam konusunu Ayvacık Büyükhusum köyü dayanışmasın’dan Cem Tüzün birlikte masaya yatırdı. Aynı programda Saroz körfezi liman ve doğalgaz başlığı açılıp, bölgeye yapılması planlanan doğalgaz aktarım tesisinin projesi de tartışılan oldu. Programda ayrıca Gelibolu ve Lapseki arasına kurulumu devam eden 1915 Çanakkale Köprüsünün çevreye vereceği idda edilen olumsuz etkileri konusuna ilişkin çarpıcı ifadeler kullanıldı. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir’in canlı yayın konuğu olduğu programda  doğa katliamı yapıldığı yönündeki çıkışında   bahsettiği projeler den bahsederken köprü bağlantısı yollara dikkat çekerek çevreye olan olumsuz etkilerini uzun uzun sıraladığı gözlendi.

EMLAK SEKTÖRÜ EKOTURİZM İMARLI ARAZİLERE YÖNELDİ
Çevre örgütlerinin ve birçok Stk’nın yargı yoluna başvurup mücadele verdikleri RES projeleri Çanakkaleyi çevreleyen dağ ve tepelik alanların üzerlerinde orman alanları kesilerek yüksele dursun aylardır tartışılan ekoturizm imar izni araziler ise ‘muhteşem doğa manzaralı “ tanımı yapılarak üzerinde ekoturizm projesi yükselmeden ham arazi şekliyle satışa çıkarılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde VİTAMİN’in manşetine taşıdığı bu arazilere şimdide Ulupınar eklendi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek’in, ortaklığı bulunduğu ekoturizm imarlığı bir taşınmaz çevre tutkunlarının tepkisine neden olmuştu. CHP Kurmayı Erkek’in ekoturizm imarı çıkan arazisinin bulunduğu merkeze yakınlığı ile bilinen Ulupınar köyünde benzer bir projenin yükseleceği ekoturizme uygun arazinin satışı  bu kez “merkeze onbeş dakika Atikhisar baraj manzaralı “ ifadesi yanında ekoturizime uygun vurgusu yapılarak satışa çıkarıldığı gözlendi.
Çanakkale İl Genel Meclisinden Ekoturizm imar izni verilen birçok bölgenin çevreyi olumsuz etkileyeceği ve bu nedenle izinlerin iptali gerektiğini savunup, itiraz eden STK Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olmuştu.
Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, ilgili kurumlara itiraz dilekçeleri yazıp, ekoturizm projelerine karşı duruş sergilemişti.

CUMA DEREN