Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, sahibinin ismi merak konusuna dönüşen arazide yapılması planlanan Eko Turizm yatırımı için harekete geçti.
İl Özel İdaresi’ne şikayet dilekçesi sunan Federasyon Başkanı Tonka, hayli dikkat çeken ifadeler kullandı.
Tonka imzası ile kaleme alınan dilekçede, şöyle denildi;;
“Eko Turizm yapacağız, diye ağaç katliamı yapmayı planlayan kişi, kuruluş, tüzel kişi, siyasi kişi her kimse, dosya sahibi ve yandaşlarının kimler olduğunun da tarafımıza iletilmesini,  böylece Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak çıkarttığımız dergimizde, bu çevre ve doğa düşmanlarını faş edeceğimizi en derin saygılarımla arz ederim.”

‘İMARA AÇILAN ARAZİDE, AĞAÇ KATLİAMI OLUR…’
Endişe duyduklarını, tek satırda özetleyen Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, şöyle dedi;
“İmara açılan yer, ilimizin en güzide ve ormanlık alanı içindedir.
Bu arazide yaklaşık 11000 ağaç ve ağaçsı bitki ortadan kaldırılacaktır.”

--------------------------------------
KİMLİĞİ SIR EKO TURİZMCİYE,
‘AĞAÇLARI KATLETME’ ÇAĞRISI   
-------------------------------------

Çanakkale Çevre ve Doğa Platormu, bir süredir gündemi meşgul eden Eko Turizm porjelerine ilişkin harekete geçti.
“İmara açılan yer, ilimizin en güzide ve ormanlık alanı içindedir.’ vurgusu yapılarak, sahibinin bir siyasetçi olduğu iddiası günlerdir dillenen projeye  ilişkin çekinceleri kaleme alan Fedarasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka; “Bu arazide yaklaşık 11000 ağaç ve ağaçsı bitki ortadan kaldırılacaktır. Ağaçları katletmeyin” çağrısı yaptı.
İl Özel İdaresi ‘ ne dilekçe ile başvuran, Eko Turizm için imara açılan söz konusu alana ilişkin çarpıcı ifadeler kullanan Federasyon Başkanı Tonka;
“Meclisinizce 5-2-2021 tarihinde alınan kararla; ‘İlimiz Merkez İlçe Ulupınar Köyü Yellice Mevkisi 108 ada 6 parsel için hazırlanan Turizm Alanı amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu iki karşı oya (Ömer Ar ve Nejat Önder)  ve Genel Meclisinin oy çokluğu ile kabul edilmiştir.” Anlatımı ardından, çekincelerini dile getirdi.
Tonka imzalı kaleme alınan dilekçede, “İmara açılan yer, ilimizin en güzide ve ormanlık alanı içindedir. Bu arazide yaklaşık 11000 ağaç ve ağaçsı bitki ortadan kaldırılacaktır.” Ifadesi en dikkat çekenlerden biri oldu.
Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak,  şehrin gündeminde tartışma konusuna dönüşen Eko Turzim projesinin oy çokluğu ile onaylanmasına ilişkin değrelendirmesinde;
“Bizim; İl Genel Meclisi Üyelerimizin hepsinin çevre ve doğa dostu olduğuna inancımız tamdır.
Ancak, İl Genel Meclisinin aldığı bu karar müspet oy verenler hakkındaki olumlu görüşlerimizi değiştirmektedir.

AĞAÇLARI YOK EDEN DEĞİL, SAYISINI ARTTIRAN KARARLAR ALINMALI…
 İl Genel Meclisimiz, ağaçları yok eden kararlar değil, ilimizde ağaç sayısını artırıcı kararlar almalı kanaatimizi muhafaza etmek istiyoruz.” Ifadelerini kullandı.
İl Özel İdaresine sunulan dilekçede, ayrıca şu görüşler yer buldu;
“Çanakkale için Çevre ve Doğa kıyımı olacak bu imar uygulamasına karşı olduğumuzu, bu kararın tekrar gözden geçirilmesini, bütün İl Genel Meclisi Üyelerinin yerinde inceleme yaparak karar vermesini talep ediyoruz.
Bu kararın alınması için dosya takibi yapan ve anılan yere Eko Turizm yapacağız, diye ağaç katliamı yapmayı planlayan kişi, kuruluş, tüzel kişi, siyasi kişi her kimse, dosya sahibi ve yandaşlarının kimler olduğunun da tarafımıza iletilmesini, böylece Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak çıkarttığımız dergimizde, bu çevre ve doğa düşmanlarını faş edeceğimizi en derin saygılarımla arz ederim.”

Cuma Deren