Koronavirüs Salgını nedeni ile zor bir yılı geride bıraktığımız şu günlerde tüm sektörler geleceğe umutla bakıyor. Bu sektörlerden bir tanesi de Turizm Sektörü. Zira salgından en çok etkilenen kesim oldu. Özellikle yurt dışı ayağının kesilmesi ile büyük bir sekteye uğrayan turizmde 2020 yılında beklentiler de umutlar da suya düşmüştü. Turizm açısından kötü geçen 2020’nin Turizm istatistiklerini ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine gören Turizm gelirleri 2020 yılında yüzde 65 düştü.  Pandemi öncesi turizmde zirveyi yaşayan Çanakkaleli Turizmciler de yaraları sarmak için çalışmalar gerçekleştiriyor:

2020 Ocak ayında Çin’in Wuhan kentinden başlayarak dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını Dünya Sağlık Örgütü tarafındna kısa sürede pandemi olarak ilan edildi ve ülkeler virüsü almamak için sınırlarını kaptarak uçuşlar başta olmak üzere ülkeler girişlerini durdurdu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizm alanında yapılan rezervasyonlar, tur paketleri ve otel konaklamları başta olmak üzere tüm paketler iptal edildi. Mart ayında ülkemizde görülen ilk vakanın ardından başlayan kabus tüm sektörlerde olduğu gibi Turizm sektörünü de etkilemişti. Geride ıraktığımız bir senenin ardından özellikle Turizmciler geleceğe umutla bakarken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geride bıraktığımız bir yılın Turizm verilerini paylaştı.
 Turizm geliri 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 65.1 azalarak 12 milyar 59 milyon dolara geriledi. Yıllık turizm gelirinin 9 milyar 998 milyon dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 61 milyon dolarını da paket tur harcamaları oluşturdu. Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan dördüncü çeyrekte ise, yıllık bazda yüzde 50.4 azalarak 3 milyar 913 milyon dolara geriledi.
Ziyaretçi Sayısı Yüzde 65 Azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, turizm gelirinin, cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç, yüzde 75.4'ü yabancı ziyaretçilerden, yüzde 24.6'sı da yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. TÜİK verilerine göre bu çeyrekte yapılan harcamaların 3 milyar 335 milyon dolarını kişisel harcamalar, 577.9 milyon dolarını da paket tur harcamaları oluşturdu. Türkiye'ye gelen ziyaretçiler 2020 yılında yüzde 69.5 azalarak 15 milyon 826 bin kişiye geriledi. Bunların yüzde 80.3'ünü 12 milyon 708 bin kişi ile yabancılar, yüzde 19.7'sini ise 3 milyon 118 bin kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Yabancı ziyaretçiler de dördüncü çeyrekte bir yıllık bazda yüzde 57.7 azalarak 4 milyon 582 bin kişiye geriledi. Bunların yüzde 79.5'ini 3 milyon 642 bin kişi ile yabancılar, yüzde 20.5'ini ise 940 bin kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.  
Çanakkale’de de Yaralar Sarılmaya Çalışılıyor
2015 yılında Çanakkale Zaferinin 100. Yılı ile turizm alanında önemli bir çıkış yakalayan Çanakkale’de 2018 Troya yılı ile Turizm adeta zirve yapmıştı. 2019 yılına gelindiğinde ise Troya yılında yapılan yatırımların meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başlanan ve turizm alanında daha fazla yatırımlar planlanırken patlak veren Koronavirüs Salgını her şeyi adeta tepe taklak etti. Yaşanan süreçte Normalleşmenin yaşandığı zaman diliminde gözlem yapma fırsatı bulan turizmciler, turistlerin özellikle konaklama tercihi başta olmak üzere bir çok alışkanlığının değiştiğini fark etti. Ve bu alanlarda çalışmaların hızlanacağı her fırsatta dile getiriliyor. İkinci normalleşme sürecine adım adım yaklaştığımız şu günlerde, Koronavirüs salgınının oluşturduğu yaraları sarmak için  çalışmalarını sürdüren Turizm camiası, önemli çalışmalar içerisinde.
Cuma Deren