1915 Çanakkale Köprüsü’nün bağlantı yolları için arazisi istimlak edilen Lapsekili üretici;
“Arazimin kalan kısmı istimlak dışı, buna karşın kullanıma izin yok.
Oysa ki, buzhane kurup bölgemizin marka değerlerini ihracat yoluna sağlıklı şekilde çıkarmayı hedefliyorum” diyerek projesine başlayamadığından yakındı.
KÖPRÜ MAĞDURU…
Dünya devi köprünün adresi Lapseki’de, Meyve üreticisi Hayrettin Günal, arsanın istimlak edilmeyen kısmına soğuk hava deposu yapabilmek için adeta savaş verdiğine dikkat çekti.
“Bu sezon  Şeftali, Kiraz yüklü 100 tır meyveyi ihracata gönderdik. Taşıma su ile değirmen döndürmek yerine, kendi buzhanemizi yapalım dedik. Olmadı, olamıyor” dedi.
ÜRETİLENİ, DIŞ PAZARA ÇIKARMAK İÇİN UĞRAŞ  VERİYORUM…
Kamulaştırma mağduru olduğunu belirten Hayrettin Günal, ‘’Şeftali üreticisiyim. Karayollarına buradan 35 dönüm yer verdim. Bütün kalan yerlerim istimlak alanı görünüyor.
Ben büyük bir üreticiyim. Soğuk hava deposu yapmak istiyorum. Karayollarına ricada bulundum dilekçe yazdım ve dedim ki ‘benim yerimi terk et. Ben soğuk hava deposu yapmak istiyorum.’ Mahkeme süreci bitmeden şu an hiçbir şey yapamazsınız diye bana not düştüler. Şu anda mağdurum. Hem yerimi alıyorsun, hem bir miktar paramı ödemiyorsun. Ben burada sonuçta üretim yapıp insanlara faydalı bir iş yapmak istiyorum.” İfadeleri ile, yaşanılanı özetledi.
----------------------------------------  
KÖPRÜ BAĞLANTIYOLU İÇİN İSTİMLAKA UĞRADI,
 KALAN KISMA YATIRIM İÇİN UĞRAŞ  ERİYOR…
----------------------------------------
Dünyanın en büyük Boğaz köprüsünün inşa edildiği coğrafyada, kamulaştırma mağduru olduğunu savunan Meyve üreticisi, adeta isyan etti
1915 Çanakkale Köprüsü yapımında bazı arsalar istimlak edilmişti. Bunlarda birinin sahibi, Hayrettin Günal,  arsanın istimlak edilmeyen kısmına soğuk hava deposu yapabilmek için adeta savaş verdiğini anlattı.
Köprü mağduru olduğunu savunan Günal, 1915 Çanakkale Köprüsü yapımında gerekli görülen arsaların istimlak edildiğini anlatır iken, bu arsalardan birinin sahibi olduğuna dikkat çekti.
Lapsekili Hayrettin Günal yaşanılanları VİTAMİN’ e anlattı. Günal, üretici olduğunu ve arsasının istimlak edilmeyen kısmına soğuk hava deposu yapmak istediğini bu sayede de Lapseki’ nin marka değeri yüksek meyvelerini dış pazara çıkarmaya amaçladığından söz etti.
 Karayolları Müdürlüğü’nün istimlak edilmeyen arsanın kullanılmasına müsaade etmediğini iddia eden,  Lapsekili meyve üreticisi  Hayrettin Günal, yaşadıklarını ve süreci dile getirdi.
Günal’ ın, Gazi Süleyman Paşa Mahallesi mevkiisindeki arsası kamulaştırıldı. Kamulaşan kısmın ücretini aldı fakat karayolları arazinin diğer kısmını da işgal etti. Bu alana Soğuk hava deposu kurup, meyvelerin ihracatında, gerekli aranılanları yerine getirebilmeyi hedeflediğini dile getiren Günal,  gelinen son durumda, mahkemeye başvurduğunu söyledi.
‘’ÜRETİLENİ İHRAÇ İÇİN GEREKLİ..”
Hayrettin Günal, Şeftali üreticisi olduğunu anımsatıp, şöyle devam etti; “Karayollarına buradan 35 dönüm yer verdim. Bütün kalan yerlerim istimlak alanı görünüyor.
 Ben büyük bir üreticiyim. Soğuk hava deposu yapmak istiyorum. Karayollarına ricada bulundum dilekçe yazdım ve dedim ki: ‘ benim yerimi terk et. Ben soğuk hava deposu yapmak istiyorum. Mahkeme süreci bitmeden şu an hiçbir şey yapamazsınız’ diye bana not düştüler.
Şu anda mağdurum. Hem yerimi alıyorsun, hem bir miktar paramı ödemiyorsun. Ben burada sonuçta üretim yapıp insanlara faydalı bir iş yapmak istiyorum.
Ben ihracatta çalışıyorum. Bursa’da bu sezon 90 tır mal sattım. Eğer soğuk hava deposu yaparsam belki 150 belki 200 tır mal satılacak ve üreticilerimiz de para kazanacak.
Karayolları çalışmaları bitirdi, kananları da açtı. Sadece ricam benim telimi çekip benim yerimin terkini yapması.
Terkini yaptıktan sonra ben yerime soğuk hava deposu yapabiliyorum. 2 yıl önce ben bu yerime müracaat ettim. 9 birimden geçti sadece karayollarından geçmedi. Ben karayollarından şunu rica ediyorum benim yerimin terkini yapsın bende soğuk hava depomu yapayım, bende işime bakayım’ “
 ‘’İHRACAATTAN, YURD DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLYORUM…
‘’Soğuk hava depomu önümüzdeki yıla yetiştirmek istiyorum’’ diyen Günal, ‘’Ama 2-3 yıl geç kalırsam seneye yine faydalanamam. Buradan Yapıldak’a gidiyorum. Soğuk hava depomu tutuyorum, buralardan mal götürüyorum oraya.  İhracatta soğuk hava deposu olmadan malı soğutmadan tırlara sarma şansımız yok.
İç piyasa her gün iyi olmuyor. Ben devamlı 3 yıldan beri ihracat firmalarına hazır mal veriyorum. Oldukça da memnunum.  Bu yıl 90 tır mal verdim. 90 tır, 2000 ton mal yapar. Yurtdışına gidiyor bu mal. İçeriye döviz sokuyorum ben’’ dedi.
Cuma Deren