Tüm dünyada etkisini sürdüren Koronavirüs yeniden nüksedince 1 Haziranda başlayan normalleşme süreci ile kaldırılan karantina 6 ay sonra yeniden getirildi. Son günlerde artan vakaların önüne geçilmesi için Bilim Kurulu kararı ile toplanan Kabine toplantısının ardından 20:00-10:00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bu kısıtlama Cuma günü saat 20:00’da uygulamaya başlandı. Yasak kapsamındaki işletmeler bir bir kapatılırken, vatandaşlar da yapılan kısıtlamaya uydu.

2020’nin başlarında Çin’in Wuhan kentinden ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan Koronavirüsü Dünya Sağlık Örgütü Tarafından pandemi olarak ilan edildi. Tüm dünyada etkisini sürdüren Koronavirüsüne karşı sağlık sektörü savaş verirken bilim insanları ise aşı çalışmalarını sürdürüyor. Bulaş riskini azaltmak ve vaka sayılarının önüne geçebilmek için Mart ayından beri çeşitli uygulamalar gerçekleştirilen ülkemizde de   sokağa çıkma kısıtlaması başta olmak üzere bir çok uygulama hayata geçirilmişti. Havaların ısınması ve vakaların düşmesi ile 1 Haziranda normalleşme süreci başlamıştı. Ancak hızlı gerçekleşen normalleşme sürecinde  sosyal mesafe ve maske başta olmak üzere kurallar unutulup düğünler, eğlenceler yapılmaya başlandı. Bunun sonucunda da  vakalar bir anda yükseldi.
Alınan önlemlere rağmen vakalar artınca 6 ay sonra sokağa çıkma kısıtlaması yeniden getirildi.  Kabine toplantısı sonrası yeni tedbirleri açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  saat 20:00-10:00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması ve bazı iş yerlerinin kapatılacağını açıklamıştı. Konu ile ilgili İç İşleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine genelge gönderdi.  Gönderilen genelge doğrultusunda toplanan Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak kısatlama ile ilgili  alınan kararları değerlendirdi. Genelge kapsamında restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme- içme yerlerinin paket servis ve gel al şeklindeki hizmetlerine ilişkin kısıtlamalar getirildi.
Bu kapsamda Cuma günü  akşam  saat 20.00'de yürürlüğe giren genelge ile Çanakkale'de de kısıtlamaya tabi olan iş yerleri saat 20.00'ye yaklaştığında müşterilerine son uyarılarını yaptı. Saatler 20.00'yi gösterdiğinde ise birçok vatandaş mekanları boşalttı. Mekan sahipleri de kısıtlamalar kapsamında iş yerlerini saat 20.00'de kapattı. Polis ekipleri, kentte devriye gezerek, kısıtlamaya tabi iş yerlerinin kapalı olup olmadığını denetledi. Saat 20.00'de kapanmayan mekanların sahipleri uyarıldı.
 
Cuma Deren